(15.30 hodin)
(pokračuje Langer)

Kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych navrhl předřadit projednávání bodu 149. - 1. doplněk plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně v roce 2004, a to z posledního bodu našeho dnešního jednání na teď, abychom pana ministra obrany vyprovodili po projednání tohoto bodu.

 

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 490 z přítomných 122 pro návrh hlasovalo 112, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

A proto zahajuji projednávání bodu

 

149.
1. doplněk plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky
se zahraničními partnery a na území České republiky i mimo ně v roce 2004
/sněmovní tisk 592/

 

Tento bod uvede pan ministr obrany.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, na základě usnesení vlády ze dne 21. ledna t. r. se předkládá tento první doplněk plánu vojenských cvičení.

Do plánu vojenských cvičení bylo doplněno navýšení počtů účastníků cvičení ALLIED ACTION z 10 na 50 osob a 10 kusů techniky. Cílem tohoto cvičení je certifikace 312. praporu radiační, chemické a biologické ochrany.

Doplnění cvičení DYNAMIC ACTION, které se uskutečnilo v Polsku ve dnech 19. až 30. března t. r. se zaměřením na výcvik chemických jednotek.

Dále cvičení EAGLE LANDING se zaměřením na výcvik chemických specialistů v počtu 40 osob a 15 kusů techniky.

Dále cvičení MOBEX, kterého se má účastnit za Armádu České republiky - 5 osob.

Dále je to cvičení GLOBAL LYNX 2, kde se jedná o spojovací cvičení britské armády v počtu 6 osob s technikou.

Tyto akce byly sjednány až po termínu odevzdání informace o vojenských cvičeních plánovaných v roce 2004.

Pane předsedající, vážené dámy a pánové, navrhuji vzít první doplněk plánu vojenských cvičení na vědomí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu a bezpečnost a o jeho jednání nás bude informovat jeho zpravodaj kolega Pavel Hönig.

 

Poslanec Pavel Hönig: Vážený pane místopředsedo, vážená sněmovno, výbor pro obranu a bezpečnost se tímto tiskem 592 podrobně zabýval na 32. schůzi dne 11. března 2004, a po odůvodnění náměstkem ministra obrany Ing. Jaroslava Kopřivy a mé zpravodajské zprávě doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vzala na vědomí 1. doplněk k plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně v roce 2004. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám všeobecnou rozpravu. Nikdo se nehlásí, končím ji.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Také se nikdo nehlásí, proto ji rovněž končím.

Budeme hlasovat o usnesením obsaženém ve sněmovním tisku 592/1.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 491 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že z celkového počtu 124 přítomných se 84 vyslovilo pro, 11 bylo proti. Návrh byl přijat.

 

Kolegyně a kolegové, chci se s vámi poradit. Rád bych ještě před ukončením dnešního jednání a před přerušením jednání projednal body 141 a 147 s tím, že by pro poslední část této schůze zůstaly k projednání body 142 a 148.

Má někdo námitku proti takovémuto postupu? (Nikdo se nehlásil.) Nemá.

 

Zahajuji tedy projednávání bodu číslo

 

141.
Návrh na změnu zasedacího pořádku v jednacím sále Poslanecké sněmovny

 

Prosím, aby se slova ujal zástupce navrhovatele poslaneckého klubu ODS.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dámy a pánové, dovolte mi jménem poslaneckého klubu ODS tento návrh stáhnout z programu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tedy vyřazení z programu, ano? (Poslanec Tlustý přisvědčuje.) Dobře.

Tím jsme se dostali k projednávání bodu č. 147, což je návrh rozpočtu nákladů… Hlásí se pan poslanec Vymětal, prosím. (Poslanec Vymětal upozorňuje místopředsedu Langera, že o vyřazení bodu jednání je nutno hlasovat.)

Dobře. Děkuji za upozornění.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 492. Kdo je pro vyřazení tohoto bodu? Kdo je proti tomu?

Z celkového počtu 125 se pro vyjádřilo 69, proti 16. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji projednávání dnes posledního bodu a to je

 

147.
Návrh rozpočtu nákladů na zabezpečení provozní činnosti
Fondu národního majetku České republiky pro rok 2004
/sněmovní tisk 588/

 

Návrh uvede ministr financí Bohuslav Sobotka, prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, návrh rozpočtu nákladů na zabezpečení provozní činnosti Fondu národního majetku pro rok 2004 je předkládán Fondem národního majetku v souladu s ustanovením § 9 dost. 2 zákona č. 171/1991 Sb.

Prezidium Fondu národního majetku návrh rozpočtu projednalo a schválilo svým usnesením na 7. řádném jednání prezidia 2. října loňského roku. Dozorčí rada Fondu národního majetku projednala návrh rozpočtu 16. října loňského roku bez připomínek. Stanovisko dozorčí rady je uvedeno pod bodem 3 předloženého materiálu. Vláda projednala návrh rozpočtu 7. ledna 2004 a přijaté stanovisko je uvedeno v bodu 1 tohoto materiálu s tím, že doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu návrh schválit. Návrh rozpočtu byl projednán 3. března letošního roku v rozpočtovém výboru sněmovny, rovněž se schvalujícím usnesením.

Rozpočet je členěn na pět hlavních nákladových položek - spotřeba materiálu a služeb, osobní a sociální náklady, finanční náklady, pořízení dlouhodobého majetku, náklady na zabezpečení činnosti fondu bez nákladů na realizaci privatizačních projektů.

Východiskem pro sestavení rozpočtu byla očekávaná skutečnost čerpání jednotlivých nákladových položek v roce 2003 a zajištění potřeb fondu a jeho činnosti v roce 2004 s přihlédnutím ke skutečnostem souvisejícím s transformací a plánovaným ukončením činnosti Fondu národního majetku do konce roku 2005.

V položce Spotřeba materiálu a služeb je návrh rozpočtu na úrovni 100 % očekávané skutečnosti roku 2002/3 a 98 % schváleného rozpočtu roku 2002/3.

Položka Osobní a sociální náklady zahrnuje mzdové náklady včetně ostatních osobních nákladů na zdravotní a sociální pojištění a tvorbu sociálního fondu. Návrh rozpočtu na rok 2004 je ve stejné výši jako schválený rozpočet a očekávaná skutečnost roku 2003.

Položka Finační náklady zahrnuje daň a poplatky a ostatní finanční náklady. Návrh rozpočtu je na úrovni 109 % očekávané skutečnosti roku 2003. Zvýšení představuje nový náklad, což jsou poplatky za bankovní uložení směnek.

V položce Pořízení dlouhodobého majetku dochází k úspoře, návrh rozpočtu je na úrovni 57 % schváleného rozpočtu pro rok 2003.

Položka Náklady na zabezpečení provozní činnosti fondu, tj. nákladů na realizaci privatizačních projektů, je na úrovni necelých 99 % očekávané skutečnosti roku 2003 a 98 % schváleného rozpočtu pro rok 2003.

Rozpočet fondu je financován z příjmů fondu, které fond pořizuje v rámci privatizačního procesu, a dovolte mi vyjádřit přesvědčení, že je to již předposlední provozní rozpočet Fondu národního majetku, který tato Poslanecká sněmovna schvaluje. Vláda je připravena do konce letošního roku předložit do Poslanecké sněmovny legislativní návrhy, které budou souviset s ukončením činnosti Fondu národního majetku.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Tento návrh projednal rozpočtový výbor. Prosím zpravodaje Martina Kocourka, aby nás informoval o jednání výboru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP