(15.20 hodin)
(pokračuje Škromach)

Bohužel, fakta jsou neoddiskutovatelná. Řešíme problémy, které tady vytvořila minulá vláda ODS za vedení pana předsedy Klause. Můžeme také vzpomenout otázku dnes diskutovaných věcí, například v souvislosti s rozdělením Československa. Kdopak se tehdy ptal občanů, jestli to chtějí, nebo nechtějí? Já žiji v pohraničí, a bohužel právě na toto rozdělení a zmenšení ekonomického prostoru doplatila v pohraničí spousta firem. A to je, vážení kolegové a kolegyně, dámy a pánové, to, co bylo zažehnuto v dobách, kdy tady úřadovaly vlády pana Langera a dalších, kteří nesou svoji odpovědnost. Jsem rád, že tuto zodpovědnost přiznávají, že přiznávají, že se chtějí podílet také na řešení těchto problémů. Myslím si, že je správné se přihlásit ke své zodpovědnosti a snažit se tento problém řešit.

Já se omlouvám, sem tam se někdo přeřekne, sem tam udělá chybu i v tisku. Já nemám ve zvyku se lidem posmívat, já mám ve zvyku věci řešit. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlásí se pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, omlouvám se, že opět vystupuji, ale nemohu nechat bez reakce poznámku pana ministra Škromacha v tom smyslu, že se opozice z ODS řehtá neštěstí lidí. Toto není pravda, pane ministře, a myslím si, že za toto své ostudné prohlášení byste se měl omluvit všem poslancům a poslankyním ODS. Myslím, že není možné se řehtat neštěstí lidí, ale stejně tak není možné vydávat prokazatelný neúspěch za úspěch.

Můžeme se lišit subjektivně v názorech, jakým způsobem řešit ten vážný problém, který se dotýká téměř 600 tisíc lidí v České republice. Ale fakta, kolegyně a kolegové, jsou jasná. Vámi, pane ministře, tolik proklínaná nikoliv Langerova, ale Klausova vláda, když odcházela, "po sobě zanechávala" - a i tak to byla tragédie - 240 tisíc občanů bez práce. Vy po šesti letech vlády České strany sociálně demokratické máte výsledek více než dvojnásobný, neboť počet osob, které marně hledají práci, se pohybuje kolem 580 tisíc. Můžete říkat z tohoto místa co chcete, můžete mlžit jak chcete, ale číslo 240 tisíc a číslo 580 tisíc jasně vypovídá o tom, která vláda byla v řešení tohoto problému úspěšná a která selhala. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, já nepovažuji za příliš korektní, aby tady probíhal dialog mezi panem ministrem Škromachem a panem místopředsedou Langerem, takže druhé vystoupení pana ministra Škromacha beru jako otevření rozpravy.

Hovořit bude pan poslanec Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Nebudu mluvit dlouho. Jenom pomohu panu Langerovi i panu ministrovi rozřešit záhadu výroku pana poslance a ministra Škromacha. Nepochybně proto, že privatizace je příběh detektivní a skoro bych řekl kriminální, tak narážel na román Agathy Christie "Není kouře bez ohýnku". Patrně tak to bylo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ransdorfovi. Rozpravu končím a prosím, aby se ujala slova paní zpravodajka Alena Páralová a upozornila nás na usnesení, která zazněla v rámci podrobné rozpravy. Domnívám se, že je možné o všech hlasovat.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, pan poslanec Mikuta předložil následující návrh: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Informaci vlády o opatřeních souvisejících s růstem nezaměstnanosti."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Věřím, že jste se všichni přihlásili po polední pauze, kdy jsme byli všichni odhlášeni. Pan poslanec Škromach žádá o nové odhlášení. Vyhovím mu. Přihlaste se prosím.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 502. Kdo souhlasí s usnesením, tak jak zaznělo, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 107 přítomných bylo pro 53, proti 25. Návrh nebyl přijat.

 

Prosím o chvíli strpení. Pan poslanec Kapoun se podívá do výstupu z počítače a poskytne nám informaci o tom, zda je všechno v pořádku. - Všechno je v pořádku, takže můžeme pokračovat. Předneste prosím další návrh.

 

Poslankyně Alena Páralová: Dále zde mám návrhy pana poslance Zralého. Myslím si, že bychom měli hlasovat o každém zvláště.

První návrh zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje vážné znepokojení nad soustavně klesající zaměstnaností, vysokou nezaměstnaností a nad neúčinností dosavadních opatření vlády České republiky ke zlepšení stavu."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 503. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 107 hlasujících bylo 55 pro, 32 proti. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Alena Páralová: Další návrh pana poslance Zralého: "Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby pro schůzi Poslanecké sněmovny v červnu 2004 předložila informaci o přijatých opatřeních ke snížení nezaměstnanosti, ve které budou uvedeny i údaje o předpokládaném čase a rozsahu účinnosti jednotlivých opatření."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlásí se paní místopředsedkyně sněmovny Kupčová. Protože přichází s listem, který zobrazuje výstup hlasování, tak se dá tušit, s čím přichází.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já se velmi omlouvám, ale v hlasování číslo 503 jsem hlasovala proti, a podle sjetiny mám "ano". Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: O námitce rozhodneme v hlasování pořadové číslo 504, které jsem zahájil. Kdo souhlasí s námitkou, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 107 hlasujících bylo pro 83, proti 3.

 

Budeme opakovat hlasování o prvním návrhu pana poslance Zralého. Přeje si někdo, aby znovu zazněl? Ne.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 505. Kdo s návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 107 hlasujících bylo pro 55, proti 42. V tuto chvíli mohu konstatovat, že návrh byl přijat. Definitivně to bude platit poté, co proběhne kontrola.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP