(14.20 hodin)
(pokračuje Fajmon)

Dovolte mi, abych stručně zdůvodnil tento návrh. Starostové obcí a měst se na poslance neustále obracejí s žádostmi o pomoc, kde v co nejkratším termínu získat nedostatkové nebo přímo neexistující formuláře žádostí a kde případně zjistit potřebné procedury pro podávání žádostí o čerpání z evropských fondů. Média stále častěji informují o tom, že jednotlivé resorty nejsou připraveny na čerpání těchto fondů, a veřejnost a příslušné instituce nejsou dostatečně informovány o tom, jak správně o tyto prostředky žádat. Domnívám se, že je vhodné, aby vláda informovala o tom, jak v této situaci postupovat, a sněmovně sdělila, jakým způsobem jsou jednotlivé resorty připraveny. Navrhuji zařadit tento bod jako č. 2 do bloku zpráv. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Pardon, vy jste řekl bod do bloku zpráv, pane poslanče?

 

Poslanec Hynek Fajmon: Jako bod dvě do bloku zpráv.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Bod dvě do bloku zpráv. Ano.

Prosím nyní pana poslance Kučeru a pak paní poslankyně Dundáčková. Prosím pana poslance Kučeru.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, přistupuji před vás se žádostí o změny programu pevného zařazení mé písemné interpelace, z ryze osobních důvodů.

Bylo rozhodnuto, že písemné interpelace budou projednávány ve čtvrtek, a to zítra a za týden s tím, že za týden se budou projednávat písemné interpelace na předsedu vlády, ostatní zítra.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zítra? Ve čtvrtek. Vy jste řekl zítra.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Pardon. Ve čtvrtek 6. a ve čtvrtek 13. května.

Můj soused skončil svoji životní pouť a rád bych se zúčastnil smutečního obřadu. Proto vás žádám, abyste moji písemnou interpelaci na ministra spravedlnosti Karla Čermáka přesunuli jako pevně zařazený bod, jako první bod po písemných interpelacích na předsedu vlády ve čtvrtek 13. 5. Děkuji za ochotu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím. První bod po písemných interpelacích na předsedu vlády ve čtvrtek příští týden. Tak jsem to pochopil.

Nyní prosím paní poslankyni Dundáčkovou a pak se ještě o slovo hlásí pan místopředseda Ivan Langer. Nyní, prosím paní, poslankyně Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych jako již tradičně navrhla vyřazení návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Je zařazen na programu této schůze jako bod č. 35. Vzhledem k tomu, že stejný problém se snaží řešit ministr práce a sociálních věcí mimořádným opatřením a neustále probíhá individuální přezkoumávání jednotlivých nároků horníků na mimořádný důchod, domnívám se, že by bylo nadbytečné, a dokonce kontraproduktivní, abychom projednávali a řešili tyto dvě věci zároveň.

Zároveň bych ráda poprosila, a nevím, je-li to z tohoto místa možné, aby nebyl tento tisk zařazován ani na červnové plénum - nejsem si však jista procedurálně, zda může sněmovna o něčem takovém hlasovat, čili zda je zapotřebí, abych o to následně požádala organizační výbor - a to z toho důvodu, že ministerstvo je přesvědčeno, že zvládne nápor individuálních žádostí v termínu do 30. 6., a já bych byla ráda, kdybychom k 30. 6. mohli zjistit, jaký okruh žadatelů byl uspokojen, a následně pak mohli přikročit eventuálně k projednávání návrhu zákona v prvním čtení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ten organizační výbor, jestli by to mohl být, dohodneme-li se.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: V tom případě upřesňuji a zjednodušuji svůj návrh. Navrhuji jen vyřazení bodu č. 35 tohoto pořadu schůze.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně. Děkuji. Třicet pět vyřadit, je návrh, o kterém bychom měli hlasovat.

A nyní pan místopředseda Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se vyjádřil k návrhu zařazení nového bodu předloženému panem ministrem zdravotnictví Kubinyim.

Návrh projednávat, v uvozovkách, situaci v českém zdravotnictví, resp. koncepci vlády v této oblasti, je téma, po kterém opozice z řad Občanské demokratické strany volá opakovaně, nechci říct jen několik měsíců, ale troufám si prohlásit, že již několik let. Proto si myslím, že je dobře, že takovýto bod na plénum Poslanecké sněmovny je navrhován zařadit z úst přímo ministra zdravotnictví. Nicméně k tomu, aby bylo možné nad tímto tématem skutečně seriózně diskutovat, jsem přesvědčen o tom, že musíme mít k dispozici písemný podkladový materiál, tak aby bylo možné s předstihem prostudovat návrhy, koncepce, náměty, záměry nového ministra zdravotnictví.

Proto tedy mohu říct, že poslanecký klub ODS je připraven podpořit tento návrh zařazení nového bodu s podmínkou, že pan ministr zdravotnictví se z tohoto místa zaváže, že nejméně 48 hodin před plánovaným projednáváním tohoto bodu předloží Poslanecké sněmovně k dispozici písemný materiál.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ještě požádám pana ministra, jestli by se k tomu vyjádřil.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jozef Kubinyi Já bych si dovolil reagovat na kolegu Langera stran toho, abych předložil materiál v písemné podobě, a pochopil jsem, že se pan místopředseda sněmovny domnívá, že chci předložit koncepci zdravotnictví. Tomu tak není. Chci požádat sněmovnu, abych dostal nějaký prostor k tomu, abych tuto koncepci mohl dopracovat a předložit ji potom v písemné podobě tak, jak by to bylo nutné.

V této chvíli bych chtěl předložit ústní formou informace jednak o tom, jaké kroky jsem podnikl k tomu, abych naplnil to, co mi ukládá zákon, to znamená, aby Poslanecká sněmovna jako nadřízený orgán vládě ČR měla informace o tom, co se v resortu zdravotnictví děje, a kromě toho informace o tom, co se týká systému veřejného zdravotního pojištění. Nedomnívám se, že bych teď měl předkládat materiály v písemné podobě, protože koncepci bych chtěl předkládat ve výhledu několika měsíců. To je můj postoj k tomu, co říkal kolega Langer.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan místopředseda Langer se hlásí o slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane předsedo, kolegyně, kolegové, děkuji panu ministrovi za upřesnění tématu, o kterém chce hovořit a které by mělo být obsahem tohoto bodu. I tak se domnívám, že přestože nemá jít o koncepci, a tady rozumím té výhradě, že v tak krátkém časovém období zřejmě není schopen pan ministr předložit koncepci, po které voláme již několik let, přesto jsem přesvědčen o tom, že nic nebrání tomu, aby informace, se kterou chce zde vystoupit, byla poslancům a poslankyním Poslanecké sněmovny předána v předstihu v písemné podobě tak, aby z ní vyplynulo, jaká jsou ta klíčová témata, která spatřuje pan ministr v oblasti zdravotnictví, kde vidí ony klíčové problémy, tak aby tato debata mohla být vedena na základě přípravy všech poslanců, kteří v tuto chvíli netuší přesně, o čem chce pan ministr hovořit, a aby to byla debata, která má skutečně nějaký smysl, neboť bude vedena na základě důkladné přípravy všech stran.

Prosím tedy o to, aby moje připomínka a žádost o předložení písemné informace byla panem ministrem zdravotnictví akceptována.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Pan ministr by se měl vyjádřit ještě k tomuto opakovanému apelu. Prosím, pane ministře. A vás prosím o klid, abychom věděli, o čem budeme hlasovat. (Předsedající utišuje poslance zvoncem.) Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jozef Kubinyi Děkuji za slovo, pane předsedo. Já se domnívám, že informace, kterou chci podat, je prvotní, že není důvodu podávat ji v písemné formě, nebývá to zvykem, a v tomto případě se domnívám, že bude lepší, když ji podám skutečně ústně.

Nicméně zazněl tady požadavek. Nic nebrání tomu, aby se to vzalo jako procedurální bod. Jestliže většina kolegů se domnívá, že bych to měl předložit v písemné podobě, jsem ochoten. Nicméně požádal bych, pane předsedo, aby o tomto bodu bylo hlasováno, a moje stanovisko je spíše, že bych to podal v ústní podobě. Ale samozřejmě přizpůsobím se; pokud většina v Poslanecké sněmovně bude po mně požadovat 48 hodin předtím předložení písemného materiálu, předložím ho.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. V každém případě to chápu tak, že pan ministr trvá na tom, aby se o jeho návrhu, tak jak ho tady formuloval, aby se o něm hlasovalo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP