(15.00 hodin)
(pokračuje Buzková)

Moje poznámka druhá se týká pana místopředsedy Langera. Pan místopředseda Langer velice dobře ví, jaký je rozdíl mezi zřízením nové vysoké školy na Vysočině a jaký je rozdíl mezi problémem v akreditaci Právnické fakulty v Olomouci. Zatímco nová vysoká škola jako taková musí být zřízena a zrovna tak zrušena zákonem, studijní programy na vysoké školy hodnotí akreditační komise. Akreditační komise je na Ministerstvu školství nezávislý orgán, o kterém rozhodla minulá sněmovna, že bude mít velice nezávislé pravomoci na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy i na vládě České republiky. Pouze akreditační komise má právo zhodnotit, zda vysoká škola je připravena provozovat určitý studijní program, zda je na něj dostatečně personálně i materiálně připravena, a má za úkol hodnotit kvalitu takovýchto prováděných programů. Pakliže akreditační komise rozhodla tak, jak rozhodla v případě Právnické fakulty v Olomouci, rozhodla tak čistě z důvodu, že měla obavy o kvalitu vyučovaného programu. Já jako ministryně školství v této věci nechci a ani nemohu hodnotit kvalitu programu na Univerzitě Palackého v Olomouci ani se k němu nechci vyjadřovat a nechci se vyjadřovat ani k tomu, zda si myslím, že akreditační komise měla, anebo neměla pravdu. Ale akreditační komise v této záležitosti je zcela suverénním orgánem, který rozhoduje. Ministerstvo školství může rozhodovat v rozkladovém řízení, ale pouze za předpokladu, že akreditační komise poruší zákon.

Toto jsou věci, které pan místopředseda Langer bezesporu ví, ale samozřejmě že vypadá dobře, když na mikrofon v této sněmovně zazní, že zatímco některé vysoké školy podporovat chceme, tak jiné vysoké školy podporovat nechceme. Jsou to dvě zcela odlišné věci, kde v první Ministerstvo školství činit může, a tedy činí, a druhé, kde Ministerstvo školství nemá oprávnění činit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní ministryně. Ještě bude reagovat místopředseda sněmovny Ivan Langer. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, jsem přesvědčen o tom, že nám jde s paní ministryní o jednu věc, jenom se lišíme v hodnocení některých skutečností. Já zde poukazuji na to, že např. omezení přijímání posluchačů do prvního ročníku právnické fakulty bylo rozhodnutím Ministerstva školství a že akreditační komise prodloužila této fakultě akreditaci pro výuku magisterského právnického studia, ale současně dosud nebyla schopna, a teď nevím, jestli je to problém akreditační komise, nebo Ministerstva školství, neboť rozhodnutí bylo Ministerstva školství, které omezilo přijímání a neumožňuje přijímání dalších posluchačů. Toto rozhodnutí dosud platí a tady stejně jako v případě této vysoké školy existuje velmi naléhavý časový tlak a zájem na tom, aby bylo učiněno co nejdříve.

Jediné, po čem volám, je, aby se měřilo všem stejným metrem, aby když na jedné straně máme časový tlak, potom stejně ať časový tlak je uplatňován i v jiných případech. O nic jiného mi v tuto chvíli nejde.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Ještě se o slovo hlásí paní ministryně Buzková.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Byla bych velmi nerada, aby řeč pana místopředsedy Langera zde vyzněla jako volání žíznícího na poušti, který si jako jediný přeje, aby se ve městě Olomouci mohli vzdělávat mladí právníci. Už jsem řekla, že nechci být tím, kdo tady bude rozebírat, jaké problémy mohly anebo nemohly být na Právnické fakultě v Olomouci. Tyto problémy má právo hodnotit a vyvozovat z toho závěry pouze jeden jediný orgán - a to je akreditační komise. Akreditační komise v této věci rozhoduje a ministerstvo jako správní orgán v této věci vydává správní rozhodnutí. Ministerstvo může na základě žádosti o rozklad zrušit rozhodnutí akreditační komise, ale to pouze za předpokladu, že toto rozhodnutí akreditační komise je v rozporu se zákonem. Toto tady ještě jednou sděluji panu poslanci Langerovi. A já věřím, že Právnická fakulta v Olomouci bude mít dostatek síly, aby zdůvodnila akreditační komisi, že veškeré výhrady, které akreditační komise vůči ní má, že se s těmito výhradami dokázala vypořádat.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní ministryně. Protože jste svým vystoupením otevřela opět obecnou rozpravu, zaregistrovala jsem přihlášku o slovo pana poslance Eduarda Zemana. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Eduard Zeman: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, velmi dobře chápu, že každý jsme odněkud a pan místopředseda Langer je z Olomouce, ale v tomto se musím zastat ministerstva, protože ze strany ministerstva byla velká laskavost, že Právnická fakulta v Olomouci ještě žije, protože v celé této republice nikdo neudělal tolik zásadních chyb a tolik kroků na to, aby tato fakulta byla zlikvidována, jako Právnická fakulta v Olomouci. Jestliže mám fakultu, na které není žádný profesor, tak je to prázdná fakulta. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Ještě má slovo místopředseda sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Velmi se všem omlouvám a upřímně se omlouvám za to, že jsme se z Jihlavy dostali do Olomouce. Prosím jenom pana kolegu Zemana, ať se přijede podívat do Olomouce, a zjistí, že jeho informace, ze kterých zřejmě vychází při formulaci svého stanoviska od tohoto místa, jsou úplně mimo a hodně hodně vlevo. Není to pravda, pane poslanče, běžte se podívat a já věřím, že potom přijdete za mnou, podáte mi ruku a řeknete: Omlouvám se, mýlil jsem se.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Zeptám se ještě, zda se ještě někdo hlásí. Paní ministryně Petra Buzková.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážená paní místopředsedkyně, pane premiére, vážený pane místopředsedo Langere, jsem přesvědčena o tom, že všichni studenti a celé vedení univerzity v Olomouci již velice výrazně zaznamenali vaši snahu, a myslím si, že by bylo možné se v tuto chvíli vrátit k neuniverzitní vysoké škole v Jihlavě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Ptám se opětovně na přihlášku do obecné rozpravy. Nevidím takovou přihlášku, proto obecnou rozpravu končím. Rozhodneme nyní podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Ještě přivolám naše kolegy do jednací síně a ještě předtím přednesu návrh usnesení.

Usnesení bude znít: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 649 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

 

O tomto návrhu zahajuji hlasování s pořadovým číslem 69. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 69 z přítomných 143 poslanců pro 124, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Táži se, zda se do ní někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Končím také podrobnou rozpravu a můžeme přistoupit k hlasování o návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o zřízení Vysoké školy polytechnické Jihlava podle sněmovního tisku 649."

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 70, které jsem zahájila. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 70 z přítomných 144 poslanců pro 124, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní ministryni i paní zpravodajce a končím projednávání bodu číslo 33, sněmovního tisku 649.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP