(12.50 hodin)

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, záležitost Kavčí skála je mně i ministerstvu ještě před mým příchodem snad téměř podrobně známa. Toto jenom je spis, který na ministerstvu existuje ve věcech Kavčí skály. Zabývali se tím už nejméně dva moji předchůdci.

Já chci zase záležitost pokud možno zkrátit, protože ono je to trošku podobné jako ta záležitost minulá. Klíčovou věcí v celé té záležitosti je právnický spor o tom, do jaké míry nebo od jakéhokoli okamžiku spadají družstevní byty převedené do vlastnictví nebo převáděné do vlastnictví do konkursní podstaty, nebo ne. To je klíč celého problému Kavčí skála. Když soudy dospěly k závěru, že bytové jednotky, které byly zapsány do katastru až po prohlášení konkursu a byly vlastnictvím družstva, patří do konkursní podstaty, a byty, kde vlastnické právo bylo vloženo před prohlášením konkursu, avšak na základě neplatné smlouvy, také patří do konkursní podstaty, pak je velmi obtížné s celou tou záležitostí něco dělat.

Já zase jako právník soukromě bych byl toho názoru, že zejména u těch bytů, které už byly převedeny a vlastnictví vloženo, tam, kde bylo rozhodnuto, že ty smlouvy jsou neplatné, rád souhlasím s tím, že se to trošku vzpírá někdy zdravému rozumu, že když ve smlouvě chyběla vypořádací doložka, v níž šlo o nepatrné částky, že ty smlouvy jsou s těmito následky neplatné, to jsem ochoten připustit, ale nejsem schopen tato rozhodnutí změnit. Co udělá Ústavní soud, budeme samozřejmě ještě vidět.

Od toho se odvíjí celá situace. Správce konkursní podstaty samozřejmě musí zájmy věřitelů zastávat. Zájem věřitelů je mít co nejvíc věcí a hodnot v konkursní podstatě. Ochrana těch dlužníků nebo vlastníků-nevlastníků těch bytů, které do konkursní podstaty spadly, je samozřejmě věcí jejich a spravedlivého rozhodování soudu, do kterého se ministrovi těžko zasahuje. Jestliže je tam znovu i v této věci nějaké konkrétní podezření na trestnou činnost, na kárnou činnost soudců, jestli jsou tam nějaké trestněprávní výhrady proti postupu konkursního správce, to lze z hlediska ministerstva přešetřit, ale otázky, o kolik se zvýšila nárokovaná částka od správce konkursní podstaty vlivem šestiletého projednávání, to - nezlobte se - přece jenom je otázka poněkud okrajová, a možná i pro ministra spravedlnosti a jeho aparát nepřípadná. To je otázka na nějakého znalce.

Totéž se týká toho, do jaké míry jsou uznány pohledávky. To by skutečně vyžadovalo možná práci mnoha týdnů a studium celého, nepochybně obsáhlého spisu, když třeba právníci těch družstevníků o tomto mohou mít přehled. Ale hlavně, přiznám se, trochu mi uniká, do jaké míry toto může ovlivnit situaci těch družstevníků, která je samozřejmě politováníhodná. Jestliže jim konkursní správce nabízí, že jim prodá jejich byty, a nabízí přitom nějakou cenu, tak samozřejmě to je nabídka, a tu oni mohou přijmout nebo nemusí přijmout. Těžko ministr spravedlnosti z pozice ministra spravedlnosti jim může říkat, aby to udělali nebo neudělali. Navíc těch lidí je velice mnoho a každý z nich se třeba rozhodne jinak. Ale správce konkursní podstaty nabídky na vypořádání nepochybně činit může a sotva to lze považovat za té situace, kterou líčím, za nějaké vydírání. Já si myslím, že také většina těch družstevníků - a správně - tu nabídku a zejména tu částku v té nabídce odmítla.

Takže i jako v předešlém případě - jestli má být zkontrolováno nebo dohlédnuto nějaké konkrétní jednání konkrétních osob, my to učiníme, ale velmi obtížně lze dělat nějaké právní závěry. Byla myslím řeč, slyšel-li jsem dobře, o tom, že tyto věci mohou být a budou v budoucnosti zohledněny v příslušném zákonodárství, zejména v připravovaném zákonu o konkursu a vyrovnání a v jiných předpisech.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi. O slovo se hlásí pan poslanec František Beneš.

 

Poslanec František Beneš: Já děkuji panu ministrovi za odpověď. Také já mám fascikl, který čítá mnoho a mnoho stran a týká se jenom Bytového družstva Kavčí skála. Jsem skutečně potěšen hloubkou znalostí, kterou pan ministr o tom případu má.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP