(Jednání pokračovalo ve 14.18 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážené kolegyně, kolegové, zahajuji odpolední jednání Sněmovny. Tím prvním bodem, který máme na programu po 14. hodině 15. minutě, je

 

60.
Souhrnná zpráva o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2003
/sněmovní tisk 614/

 

Vítám veřejného ochránce práv pana Otakara Motejla v naší Poslanecké sněmovně. Prosím, aby předloženou zprávu uvedl.

 

Veřejný ochránce práv Otakar Motejl: Vážený pane předsedo, vážená vládo, paní poslankyně a páni poslanci Parlamentu České republiky, předstupuji před tento zákonodárný sbor potřetí, abych potřetí předložil, tak jak mi zákon ukládá, Souhrnnou zprávu o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2003. Tato zpráva je skutečnou a upřímnou bilancí instituce, která se stále hledá, která hledá prostředky i způsoby, jak naplnit cíl, který jste jí vy jako zákonodárci této republiky dali. Jsem si také proto vědom toho, že tato zpráva není výčtem pozitivních i negativních jevů. Je tam převaha kladného, sebechvalného hodnocení, protože jsme skutečně upřímně přesvědčeni, že to, co děláme, děláme dobře. Tato sebechvála vychází především z poznání, že vážnost instituce navzdory kritickým hlasům se svým způsobem projevuje v poměrně vysokém počtu stížností, se kterými se na nás lidé obracejí.

Nemám ovšem dostatečnou jistotou o tom, že zprávy, které jsem předkládal a které jsou publikovány, jsou předkládány posléze všem ústředním orgánům státní správy, doznávají dostatečný ohlas. Dovolil jsem si proto i v této zprávě v její závěrečné pasáži rekapitulovat některé poznatky, které byly součástí zpráv již za rok 2001 a za rok 2002, právě ty poznatky, které nedoznaly podle mého názoru dostatečný ohlas v místech, kde by měly být přijaty jako inspirace, jako vzácná nebo ojedinělá informace o tom, co je třeba v oblasti výkonu státní správy na území naší republiky napravit. Činím tak opět i v této v závěrečné zprávě, která je rozčleněna prakticky do tří částí, s tím, že bych byl rád, kdybyste se, berouce tuto zprávu na vědomí, zahleděli především na ty závěrečné pasáže -

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon. Klid prosím, vážení kolegové.

 

Veřejný ochránce práv Otakar Motejl: - kdybyste se soustředili na ty závěrečné pasáže této zprávy, protože tam opět bilancuji, jak jsem již řekl, především ty výsledky předcházejících závěrečných zpráv a současně konstatuji novoty, které se projevily na úseku úzkých profilů a nedostatků v otázkách, které jsou k dispozici i tomuto zákonodárnému sboru v průběhu roku 2003.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám. Zprávu projednal petiční výbor. Usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 614/1. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Václav Votava.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, petiční výbor na své 27. schůzi dne 13. dubna 2004 projednal Souhrnnou zprávu o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2003, sněmovní tisk č. 614. Po úvodním slovu veřejného ochránce práv dr. Motejla, po zpravodajské zprávě a po rozpravě přijal petiční výbor následující usnesení. Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí Souhrnnou správu veřejného ochránce práv za rok 2003, tisk 614. Pověřuje předsedkyni výboru, aby toto usnesení předložila předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu, a zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o projednání Souhrnné zprávy o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2003 na schůzi petičního výboru.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP