Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
12. května 2004 ve 14.01 hodin

Přítomno: 152 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, vážení členové vlády, zahajuji šestý jednací den 31. schůze Poslanecké sněmovny. Přeji vám dobré odpoledne.

Prosím vás, abyste se přihlásili identifikačními kartami. Pan poslanec Skopal má náhradní kartu 35.

Prosím, abyste se dostavili do jednací síně, já mezitím přečtu, že se omlouvá pan poslanec Walter Bartoš, paní poslankyně Eva Dundáčková, omlouvá se paní poslankyně Kateřina Konečná, pan poslanec Petr Kott, omlouvá se pan poslanec Tomáš Kvapil, Petr Lachnit, Jaroslav Lobkowicz, Petr Nečas, Radim Turek a také pan poslanec Miloslav Vlček. Omlouvá se také premiér Vladimír Špidla, ministr Cyril Svoboda, ministr Milan Šimonovský a ministr Milan Urban. - Ministr Milan Urban je přítomen a neomlouvá se. Dobře.

 

Dámy a pánové, vážení kolegové, dovolte mi, abych v úvodu dnešní schůze vzpomenul našeho bývalého kolegu Jiřího Patočku, který dnes zemřel. Já vás prosím, abychom jeho památku uctili minutou ticha. (Děje se.) Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, v dnešním odpoledním jednání se podle našeho rozhodnutí budeme zabývat body číslo 57, 56 a 63. Dříve než zahájím projednávání bodu č. 57, sděluji, že paní kolegyně Marková má náhradní kartu č. 34.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

57.
Roční zpráva o výsledku hospodaření České národní banky za rok 2003

 

Vítám na našem jednání pana guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu.

Tuto zprávu nám Česká národní banka předložila v souladu se zákonem číslo 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů. Zprávu projednal rozpočtový výbor na své 27. schůzi a dne 14. dubna přijal usnesení č. 359, které vám bylo rozdáno. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan kolega Martin Kocourek.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane místopředsedo, vážený pane guvernére, vážené kolegyně a kolegové. Dovolte, abych vás seznámil s jednáním a výsledkem jednání rozpočtového výboru, který Roční zprávu o výsledku hospodaření České národní banky za rok 2003 projednal na své 27. schůzi dne 14. dubna 2004 a svým usnesením č. 359 doporučuje Poslanecké sněmovně, aby k této věci přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna podle § 47 odst. 4 zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, bere na vědomí roční zprávu o výsledku hospodaření České národní banky za rok 2003."

Na dokreslení jednání rozpočtového výboru na toto téma bych chtěl uvést, že Česká národní banka za rok 2003 vykázala záporný hospodářský výsledek ve výši 18 miliard 173 milionů korun, přičemž oblast měnová se na této ztrátě podílela sumou 15 miliard 839 milionů korun, v oblasti emise a správy oběživa byla vykázána ztráta 263 milionů korun a v oblasti provozní byla vykázána ztráta 2 miliardy 71 milionů korun. Tato ztráta byla z velké části způsobena právě v operacích v oblasti měnové zejména tím, že kurs dolaru vůči české koruně oslabil o 14,9 %, zatímco kurs eura posílil o 2,5 % za rok 2003, nicméně dopad do oblasti kursových rozdílů nakonec znamenal ztrátu ve výši 29 miliard 766 milionů korun a to je jedna z klíčových položek, která způsobila onu celkovou ztrátu 18 miliard 173 milionů korun.

Tato čísla vzal rozpočtový výbor bez nějakých delších diskusí na vědomí. Co se stalo hlavním tématem jednání rozpočtového výboru na téma výsledky hospodaření České národní banky v roce 2003, je celková neuhrazená ztráta České národní banky, která celkově činí včetně ztrát z předchozích let 71 miliard 953 milionů korun, a rozpočtový výbor v této souvislosti bude nadále diskutovat s Českou národní bankou o formě vypořádání - vypořádávání této ztráty, zejména s ohledem na přistoupení České republiky v budoucnosti k euru a zapojení se České národní banky do systému evropských centrálních bank. To je tedy jediné téma, které kolem zprávy o výsledku hospodaření České národní banky za rok 2003 považuji za vhodné zmínit. Nicméně není to otázkou dne, bude spíše záležet na budoucím vývoji kursu koruny vůči dolaru a euru, a zároveň případně rozpočtový výbor bude diskutovat zmíněná opatření, jak srovnávat postupně ztrátu České národní banky do budoucna.

Tolik zpravodajská zpráva.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP