(14.40 hodin)
(pokračuje Langer)

Odhlásil jsem vás a prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými kartami.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 156. Kdo souhlasí s navrženým usnesením, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 122 pro návrh 118, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu zpravodaji, děkuji i panu guvernérovi.

 

S procedurálním návrhem pan kolega Ibl.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji, pane předsedající. Vážená sněmovno, předkládám návrh, který myslím, že by mohl být akceptován, a to je, abychom předřadili bod 59, tedy Informace o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky od 1. října do 31. prosince 2003, sněmovní tisk 633, teď na pořad našeho jednání ještě předtím, než bude zahájena ta přerušená zpráva ministra zdravotnictví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Toto je procedurální návrh, o kterém nechám hlasovat v hlasování číslo 157, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Ze 135 přítomných pro návrh 109, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji tedy projednávání bodu číslo 59, a to

 

59.
Informace o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států
uskutečněných přes území České republiky od 1. října do 31. prosince 2003
/sněmovní tisk 633/

 

Prosím, aby se slova ujal pan ministr obrany Kostelka vzápětí poté, co se mi snad podaří zjednat klid v jednací síni. (Velký hluk v sále.)

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, v souladu s čl. 43 Ústavy České republiky a na základě usnesení vlády ze dne 24. března letošního roku předložil předseda vlády Poslanecké sněmovně tento materiál. Tento materiál poskytuje přehled o průjezdech a přeletech ozbrojených sil jiných států přes území České republiky realizovaných na základě usnesení vlády ze dne 16. prosince 2002. V části II předkládací zprávy jsou uvedeny souhrnné údaje o pozemních a leteckých přepravách uskutečněných za účelem pobytu na území České republiky, v části I jsou uvedeny přepravy z hlediska různých návratů z cvičení a cvičení.

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, poslankyně a poslanci, děkuji za pozornost a prosím o projednání materiálu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Tuto informaci projednal 11. května výbor pro obranu a bezpečnost a přijal usnesení č. 130, které bylo rozdáno na lavice. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan kolega Miloš Titz a po cestě k řečništi se pokusil uklidnit své kolegy, kteří nejvíce ruší. (Stále hluk.)

 

Poslanec Miloš Titz: Vážený pane předsedající, členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil se 130. usnesením výboru pro obranu a bezpečnost, které bylo přijato na 35. schůzi dne 11. května letošního roku. Jedná se o Informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky od 1. října do 31. prosince 2003, sněmovní tisk 633.

Po odůvodnění náměstka ministra Ing. Martina Bělčíka, zpravodajské zprávě poslance Titze a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost

I. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vzala na vědomí sněmovní tisk 633, Informace o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky od 1. října do 31. prosince 2003;

II. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nikdo se nehlásí, rozpravu končím. Přikročíme k podrobné rozpravě. Také do té se nikdo nehlásí, proto ji končím.

Budeme hlasovat o návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí sněmovní tisk 633, Informace o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky od 1. října do 31. prosince 2003."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 158. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Ze 141 přítomných pro návrh 86, proti 28. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu zpravodaji i panu ministrovi.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod číslo

 

56.
Návrh na zřízení výboru pro evropské záležitosti

 

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili před ukončením všeobecné rozpravy. Ptám se, kdo se hlásí do všeobecné rozpravy. Paní kolegyně Rujbrová? Nebo nejprve pan předseda Zaorálek a potom paní poslankyně Rujbrová.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane místopředsedo. Vážení kolegové, já jen ještě jednou připomenu, proč se zabýváme tímto bodem opakovaně. Přerušili jsme ho v obecné rozpravě. Hlavní důvod je, že jsme přijali zákon č. 282/2004 Sb., kterým se mění zákon č. 90/1995, o jednacím řádu, a my jsme na základě § 32 v tomto zákoně rozhodli o tom, že je třeba zřídit výbor pro evropské záležitosti. Ten zákon nabyl účinnosti 7. května t. r. a vy víte, že výbor pro evropské záležitosti je výbor, který by měl mít po vstupu do Evropské unie velice výrazné postavení v této sněmovně. Je proto nezbytné, abychom se zabývali otázkou zřízení tohoto výboru.

Zároveň jsme v situaci, kdy se blíží volby do Evropského parlamentu, a je zřejmé, že z řady našich výborů, nejen z výboru pro evropskou integraci, řada poslanců odejde pravděpodobně do Evropského parlamentu. My jsme o této situaci jednali na grémiu v úterý a na tom grémiu se ukázalo, že není jednoduché v této sněmovně zřizovat výbor, především pokud nedodržíme ten řádný postup, který mám přikazuje jednací řád. Zároveň nejsme schopni dnes o složení toho výboru rozhodnout, protože situace ve volbách do Evropského parlamentu situaci ve sněmovně změní.

Proto jsme se dohodli, že bychom dnes navrhli usnesení, na jehož základě bychom stávající výbor pro evropskou integraci přejmenovali na výbor pro evropské záležitosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP