(Jednání pokračovalo v 18.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, usaďte se na svá místa, budeme pokračovat v přerušeném bodu 63, Informace ministra zdravotnictví o jeho záměrech v resortu a o stavu systému veřejného zdravotního pojištění.

Žádám všechny, aby se usadili. O slovo požádal pan ministr zdravotnictví. Upozorňuji ho, že tím otevře rozpravu, kterou jsem předtím ukončil.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jozef Kubinyi Děkuji, pane předsedající, za slovo. Přesně o to mi jde. Byl bych rád, kdyby bylo umožněno vystoupit ještě paní poslankyni Emmerové. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Protože už bylo po závěrečných slovech a pan ministr požádal s přednostním právem o vystoupení, otevřel tím rozpravu, a ptám se, jestli se paní předsedkyně Emmerová hlásí o slovo. Ano. V podrobné rozpravě ještě paní předsedkyně výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Milada Emmerová.

Zároveň požádám, než vám udělím slovo, paní předsedkyně, všechny kolegy a kolegyně o klid. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážení přítomní, chci podat návrh na usnesení tohoto znění: Poslanecká sněmovna bere zprávu ministra zdravotnictví na vědomí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Má ještě někdo další zájem vystoupit v podrobné rozpravě? Není tomu tak. Podrobnou rozpravu znovu končím.

Zároveň konstatuji, protože nebyl nikdo zvolen jako zpravodaj k tomuto bodu, že padly dva návrhy na usnesení. Jeden je o třech částech od paní kolegyně Talmanové. Prosím, aby mě kontrolovala.

První část návrh usnesení paní kolegyně Talmanové je, že koncepce resortu zdravotnictví má být předložena na nejbližší schůzi. Je tomu tak.

Druhý návrh je, že sněmovna vyslovuje zásadní nesouhlas se zprávou pana ministra… Požádám paní kolegyni, aby to ještě jednou přednesla.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, první bod byl přesně tak, jak jste zopakoval. Bod druhý je, že Poslanecká sněmovna vyjadřuje zásadní nesouhlas s dosavadním postupem ministra zdravotnictví, a bod číslo 3 je, že Poslanecká sněmovna žádá ministra zdravotnictví České republiky, aby do předložení koncepce reformy českého zdravotnictví nečinil žádné personální či jiné kroky, které by vedly k destabilizaci systému zdravotní péče v České republice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nebudu zpochybňovat žádný bod. Všichni rozuměli, nebo máme opakovat? Myslím, že není potřeba. Paní kolegyně Emmerová předložila návrh, že bereme zprávu na vědomí.

Já vás všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci. Ještě se pokusím přivolat do sněmovny ty, kteří mají zájem hlasovat.

S faktickou poznámkou pan kolega Karel Vymětal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedající. Chtěl bych upozornit na to, že návrh paní kolegyně Emmerové není hlasovatelný, protože jsme neprojednávali zprávu, ale projednávali jsme informaci ministra. Není o čem hlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. To je samozřejmě vážný útok na mě, protože já jsem měl paní poslankyni Emmerovou upozornit podle zákona o jednacím řádu, že svůj návrh nespecifikovala. Já se opravím a budu postupovat podle § 63 odst. 1 poslední věta: Předsedající může požádat poslance, aby svůj návrh zpřesnil nebo jej předložil písemně. Tedy žádám, aby paní poslankyně Emmerová zpřesnila svůj návrh.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane místopředsedo, vážení přítomní, opravuji návrh usnesení a prosím, abyste zvážili přijetí tohoto návrhu: Poslanecká sněmovna bere informaci ministra zdravotnictví na vědomí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Teď tedy bude odpovídat návrh usnesení bodu a ještě jednou se omlouvám, že jsem paní předsedkyni Emmerovou nevedl k zpřesnění okamžitě po přednesení návrhu.

Budeme hlasovat jednotlivě. Věřím, že všichni ti, kteří se chtěli zúčastnit hlasování, jsou přítomni, že jste se všichni přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

O prvním návrhu paní kolegyně Talmanové budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 161. Zahajuji hlasování pořadové číslo 161. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 161 z přítomných 152 pro 64, proti 52. Návrh nebyl přijat.

 

Bod číslo 2 od paní kolegyně Talmanové je zásadní nesouhlas s dosavadním postupem. Budeme hlasovat. Zahajuji hlasování pořadové číslo 162. Kdo je pro zásadní nesouhlas? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 162 z přítomných 152 pro 50, proti 50. Návrh nebyl přijat.

 

Třetím návrhem je návrh, kterým žádá Poslanecká sněmovna, aby ministr zdravotnictví nedělal žádné kroky v personální oblasti. V hlasování pořadové číslo 163 se ptám, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 163 z přítomných 152 pro 46, proti 64. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu paní kolegyně Emmerové, že bereme informaci pana ministra zdravotnictví na vědomí. Zahajuji hlasování pořadové číslo 164. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 164 z přítomných 152 pro 63, proti 50. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že usnesení nebylo přijato, a tento bod končím bez přijetí usnesení Poslanecké sněmovny.

Děkuji panu ministrovi zdravotnictví Jozefu Kubinyimu, děkuji všem jedenácti vystupujícím, děkuji paní ředitelce VZP Jiřině Musílkové.

 

Po skončení tohoto bodu vám oznámím, jak budeme zítra pokračovat, protože nebudu zahajovat žádný bod vzhledem k tomu, že ostatní body jsou pevně zařazeny na zítřek.

Zítřejší den v 9 hodin zahájíme bodem 65, kterými jsou odpovědi na písemné interpelace. Dalším bodem jednání bude bod číslo 43, smlouva se Slovenskou republikou o státní hranici ve druhém čtení, a třetím bodem bude bod číslo 67, dohoda o účasti v Evropském hospodářském prostoru ve druhém čtení. Posledním bodem jednání 31. schůze bude bod číslo 64, ústní interpelace, a dva body třetích čtení, zákon o rodině a péče o zdraví lidu, body 54 a 55.

Upozorňuji, že zítra ve 14 hodin, pokud nebude dojednáno, jako že nebudou minimálně ústní interpelace, přerušíme pro jednání 32. schůze, která má pevně zařazené body podle požadavku více než 40 poslanců.

Přeji vám hezký večer. Dvě třetí čtení nejsou dosud pevně zařazena. Předpokládám, že jejich iniciátoři, protože jde o poslanecké návrhy, budou zítra mezi 9.00 a 9.30 hodin požadovat asi pravděpodobně pevné projednání, ovšem pochybuji, že bude možné rozhodnout jinak při pevně zařazeném bodu odpovědi na písemné interpelace. Předpokládám, že průběh jednání bude tak, jak jsem naznačil.

Hezký večer ještě jednou a zítra v 9 hodin.

 

(Jednání skončilo v 18.40 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP