(Schůze pokračovala ve 14.49 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené dámy a pánové, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych znovu zahájil 31. schůzi Poslanecké sněmovny, do které se vracíme a ve které máme nyní zařazen bod číslo

 

65.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

ve kterém máme v tuto chvíli dvě písemné interpelace na premiéra.

Ta první je interpelace pana poslance Miloslava Kučery. Předseda vlády Vladimír Špidla odpověděl na interpelaci ve věci dohodnutého práva cizozemců z Evropské unie kupovat českou zemědělskou půdu. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 623. Vzhledem k tomu, že pan premiér je v Senátě, a je proto omluven, ptám se, jestli interpelující chce svoji interpelaci předložit a jednat o ní v nepřítomnosti premiéra. - Hlásí se pan poslanec Vojíř, prosím.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, interpelující sice je přítomen, nicméně si myslím, že by bylo korektní vyslechnout odpověď pana premiéra. Jelikož je teď zaneprázdněn a je omluven - ono to bylo svým způsobem také trochu avizováno, protože nikdo nepředpokládal, že předchozí schůze neproběhne - bylo by snad řešením, kdyby tato interpelace byla přeložena na příští schůzi.

Poprosil bych tedy, aby tato interpelace probíhala za účasti premiéra, což logicky znamená, že by měla být přeložena na příští schůzi, která bude řádně probíhat. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to je podle mne možný postup, pokud interpelující dá přednost tomu, že by chtěl tuto interpelaci projednat za přítomnosti premiéra. Není to problém, můžeme tuto interpelaci přesunout na příští schůzi.

V tom případě ukončím projednávání této interpelace pana poslance Miloslava Kučery, tou se zabývat nebudeme.

 

Máme tady ale ještě jednu interpelaci na premiéra, což je interpelace Hynka Fajmona ve věci čerpání financí z rozpočtu Evropské unie na rozvojové a další projekty. Tato interpelace se předkládá jako sněmovní tisk 655. I tady bych se zeptal pana poslance, jestli chce tuto interpelaci projednávat bez přítomnosti premiéra. Prosím, pane poslanče (k poslanci Vojířovi).

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Myslím, že je zjevné, že i v této věci příslušný pan poslanec, který podal interpelaci, je ve sněmovně. Neberu to jako konflikt, ale rozumím tomu tak, že by bylo velmi dobré, aby pan premiér byl přítomen této interpelaci, a myslím si, že i v tomto případě může platit, že tato interpelace může být přeložena na další schůzi, a já bych chtěl doufat, že alespoň při této interpelaci bude vláda ochotna sdělit, jak je připravena na čerpání strukturálních či jiných fondů z Evropské unie. Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP