(9.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Můžeme pokračovat v jednání tak, že může následovat podrobná rozprava. Ptám se, kdo se do podrobné rozpravy v této chvíli hlásí. Pokud se do ní nehlásí nikdo, podrobnou rozpravu končím. Můžeme hlasovat o celém návrhu zákona.

Opět přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, a o změně a doplnění dalších zákonů, zákon o vysokých školách, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 687."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 62 z přítomných 148 pro 131, proti 1. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní ministryni i zpravodaji a končím projednávání bodu 41.

 

Dalším bodem je

 

42.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 440/2003 Sb.,
o nakládání se surovými diamanty, o podmínkách jejich dovozu,
vývozu a tranzitu a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 688/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

I tady je navrženo, aby s návrhem zákona byl vysloven souhlas již v prvním čtení. Nyní prosím, aby z pověření vlády předložený návrh uvedl místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, aby se ujal nyní slova.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, jak jsem již avizoval při projednávání tohoto návrhu zákona při minulém projednávání v Poslanecké sněmovně, vláda musí reagovat v oblasti úpravy nakládání se surovými diamanty na skutečnost, že Česká republika se stala 1. května členem Evropské unie. Od okamžiku vstupu České republiky do Evropské unie jsou pro nás přímo závazná nařízení Evropské unie. Uvedeného návrhu se týká zejména nařízení Rady Evropských společenství číslo 2368 z roku 2002, z 20. prosince tohoto roku, kterým se provádí kimberleyský systém certifikace pro mezinárodní obchod se surovými diamanty. Je zde též významná návaznost na nařízení Rady č. 2913 z 12. října 1992, kterým se vydává celní kodex společenství. S ohledem na to je nezbytné, aby stávající právní úprava byla novelizována takovým způsobem, aby byla v souladu s předmětnými nařízeními a aby zákon neobsahoval ustanovení, která jsou uvedena přímo v nařízení. Proto vláda v souvislosti se vstupem do Evropské unie předložila tuto novelu.

Navrhovaná úprava na rozdíl od stávajícího zákona řeší pouze základní požadavky kimberleyského systému certifikace surových diamantů, které nejsou upraveny přímo nařízením a jejichž úprava je přímo v kompetenci členských států Evropské unie. Jedná se především o stanovení příslušného orgánu celní správy, vstupních a výstupních bodů, oblast vnitřní kontroly a stanovení sankcí za porušení tohoto zákona a nařízení.

Přijetí navrhované novely umožní, aby Česká republika byla státem, ve kterém je možné do Evropské unie dovážet a z Evropské unie vyvážet surové diamanty ze třetích zemí. Tento návrh zákona má tedy vliv pouze na obchodování se surovými diamanty se třetími zeměmi. Obchodování se surovými diamanty uvnitř Evropské unie může probíhat i nadále na základě stávajícího zákona, který je v tuto chvíli v České republice platný. Nedotýká se tento návrh tedy hlavního objemu obchodu se surovými diamanty v České republice, ale může se dotýkat té části obchodování, která souvisí s obchodem se třetími zeměmi.

Rád bych zdůraznil, že navrhovaná novela prakticky nepovede ke změně výkonu ustanovení stávajícího zákona, jak byl prováděn do dne přistoupení České republiky k Evropské unii. Navrhovaná novela si nevyžádá dodatečné náklady na státní rozpočet ani navýšení počtu pracovníků, kteří se zabývají správou tohoto kimberleyského systému. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Miloš Melčák.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, dovolte mi, abych se stručně zhostil své zpravodajské úlohy. Předpokládám, že pan ministr velmi jasně zdůvodnil, proč je tato novela předkládána, že problematiku diamantu jsme projednávali velmi podrobně při minulém projednávání a že není potřeba k tomu dodávat další podrobnosti.

Doporučuji ctěné sněmovně, aby vláda vyhověla a projednávali ji podle § 90, to znamená v rámci prvého čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Rozehnal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Rozehnal: Pane předsedající, děkuji vám za slovo. Dámy a pánové, vážená vládo, tato novela zákona, který byl schválen Parlamentem České republiky po zmateném projednávání v říjnu minulého roku, měla vstoupit v platnost dnem vstupu České republiky do Evropské unie v květnu 2004.

Návrh zákona vychází z tzv. kimberleyského systému certifikace surových diamantů a nařízení Rady Evropských společenství, kterým se provádí certifikační program kimberleyského procesu pro mezinárodní obchod se surovými diamanty tak, aby bylo zamezeno jejich zneužití k financování terorismu a jiných krvavých konfliktů. Přistoupením České republiky k uvedenému systému je nutné z důvodu potřeby umožnit dovoz diamantů do České republiky jejich zpracovateli převážně na diamantové řezné nástroje.

V této novele je však řada systémových chyb a nedostatků, které její smysl posouvají mimo záměr výše uvedených dokumentů a jdou značně za jejich rámec. Zákon dává dotčeným orgánům EU neopodstatněné a zbytečné pravomoci k byrokratickým zásahům u subjektů, které zacházejí se surovými diamanty. Zásadní problém a posun je již v samotném názvu zákona, který hovoří o nakládání se surovými diamanty, přičemž kimberleyský proces hovoří o certifikaci zásilek surových diamantů a nařízení Rady Evropy se týká provádění tohoto systému v mezinárodním obchodu se surovými diamanty. Návrh zákona se tak ve značné části zabývá něčím zcela mimo ideu kimberleyského procesu a na základě implikace této ničím neodůvodněné definice ukládá zpracovatelům surových diamantů v České republice celou řadu nových a zbytečných byrokratických povinností, o kterých v původních dokumentech není zmínky, pod značnými sankcemi. Zákon je zcela komplikovaný a detailní.

V případě České republiky se více než v 90 % jedná o zpracování průmyslových diamantů na řezné nástroje.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP