(10.00 hodin)
(pokračuje Býček)

Další otázka je, jak byly splněny povinnosti v podání žádosti o certifikaci zásob surových diamantů, jaký je stav, jaké jsou zásoby a jaké jsou s tím problémy, zda musely být uplatňovány sankce za správní delikty atd.

Poslední moje otázka je, jak je to vlastně s tou inkriminovanou laboratoří, případně kdo bude vykonávat pro potřeby Generálního ředitelství cel, které má v návrhu zákona povinnost, kontrolu, která je nezbytně nutná při pohybech surových diamantů.

Vzhledem k tomu, že je zde navrženo, aby nebylo dále jednáno podle § 90, doporučuji, aby byl tento materiál přikázán hospodářskému výboru. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, pan poslanec Býček. Stále probíhá obecná rozprava, takže se ptám, kdo se do ní hlásí. Ovšem pokud nikdo, tak obecnou rozpravu mohu ukončit.

Nyní vzhledem k tomu, že nebyl vysloven souhlas s postupem podle § 90 odst. 2, máme možnost hlasovat o návrhu. Ministr se samozřejmě může v této chvíli po proběhlé rozpravě vyjádřit. Takže, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych reagoval na proběhlou rozpravu. Chci říci, že respektuji to, že bylo podáno veto, že návrh bude projednán v příslušných výborech. Domnívám se, že tady může existovat určitá naléhavost z hlediska určitého typu transakcí, které v České republice probíhají, ale ta naléhavost není tak vysokého stupně, jako byla v situaci, kdy jsme vůbec v České republice v minulosti neměli upraveno nakládání se surovými diamanty v rámci kimberleyského procesu. To je první poznámka.

Druhá poznámka. Pokud je o otázky, které zazněly ve vystoupení pana poslance Býčka, chtěl bych informovat o tom, že do 11. června 2004 se v rámci registrace registrovalo 7 osob v obecné registraci a 19 osob ve zvláštní registraci. To znamená, že to byla registrace osob, které začaly nakládat se surovými diamanty. Každá registrovaná osoba má registrační kartu se základními identifikačními údaji, potvrzenou razítkem expertního pracoviště, druhý originál registrační karty je umístěn na expertním pracovišti.

Pokud jde o certifikaci zásob, podle zákona měly osoby, které ke dni vstupu v účinnost měly ve vlastnictví nebo v držení surové diamanty, podat do 3. března 2004 žádost o certifikaci zásob surových diamantů. Certifikace surových zásob těchto subjektů proběhla do poloviny dubna 2004. Osobám bylo vystaveno číslované potvrzení o certifikaci ze zásoby s razítkem expertního pracoviště. Expertní pracoviště má k dispozici záznam o certifikaci ze zásoby, na kterém bylo uváděno více informací, to znamená též informace o množství materiálů, které nyní nespadají mezi surové diamanty, ale od 1. srpna 2004 mezi ně již na základě rozhodnutí ze dne 14. 5. 2004 spadat budou.

Chtěl bych říci, že pokud jde o veškeré procesy, které jsou spojeny s režimem tohoto zákona, tyto se odehrávají a budou se odehrávat v rámci Celní správy České republiky a z hlediska expertiz budou využívány laboratoře Generálního ředitelství cel. To znamená, že veškeré činnosti budou pokryty v rámci stávající státní správy.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu ministrovi. Nyní bych se rád zeptal zpravodaje pana poslance Melčáka - jednak má možnost se vyjádřit v obecné rozpravě, jednak bych rád, kdyby shrnul, jestli byly podány návrhy, o kterých by se mělo nyní hlasovat.

 

Poslanec Miloš Melčák: Pane předsedo, děkuji vám za udělení slova. Já bych stručně shrnul, že v rozpravě vystoupili dva poslanci, pan poslanec Rozehnal a pan poslanec Býček. Pan poslanec Rozehnal vznesl námitku proti postupu podle § 90 odst. 2 jednacího řádu. Na otázky pana poslance Býčka předpokládám, že dostatečně odpověděl pan místopředseda vlády.

Byl zatím vznesen pouze jeden návrh, o kterém bychom mohli hlasovat, to je doporučení, aby tento zákon projednal hospodářský výbor. Vzhledem k tomu, že nebyl vznesen žádný návrh na zkrácení, dovoluji si ho doporučit sám a navrhuji zkrácení lhůty na projednávání o 55 dnů, který potom v podrobné rozpravě zopakuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí pan poslanec Vymětal - zřejmě s námitkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Samozřejmě s námitkou, protože mimo rozpravu přece nelze předkládat návrhy! Ten návrh měl padnout v rozpravě, takže myslím, že řešení je, když pan ministr otevře znovu rozpravu a v rozpravě padne návrh na zkrácení lhůty, protože na něj je možné ještě reagovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já sdílím tu námitku s panem poslancem Vymětalem, že mimo rozpravu nebylo možné podat tento návrh na zkrácení lhůty. Pan ministr se hlásí o slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Já bych chtěl říci, že veto umožní v rámci zkrácené lhůty podat příslušné pozměňující návrhy. Jsem připraven poskytnout maximální součinnost při formulaci těchto návrhů tak, aby Poslanecká sněmovna mohla návrh zákona finálně schválit. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. O slovo se hlásí v nyní právě otevřené rozpravě nejdříve pan poslanec Rozehnal, kterého jsem viděl jako prvního - ale zpravodaj má přednost. Prosím, pane zpravodaji, můžete jako první.

 

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji, pane předsedo. Dovolte mi, abych vyhověl námitce pana poslance Vymětala. Vzhledem k tomu, že pan ministr znovu otevřel rozpravu, opakuji svůj návrh na zkrácení lhůty na projednávání tohoto návrhu zákona o 55 dnů.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme návrh na zkrácení lhůty o 55 dnů. Nyní se hlásí pan poslanec Rozehnal o slovo.

 

Poslanec Aleš Rozehnal: Děkuji, pane předsedající. Dovoluji si zkrácení této lhůty vetovat jménem dvou poslaneckých klubů - KSČM a ODS.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Melčák se hlásí ještě jednou o slovo.

 

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji, pane předsedo. Dovolte mi, abych využil paragrafu 91 odstavce 2, pokud uznáte veto, které zde bylo ústně předneseno, a dal alternativní návrh, zkrátit lhůtu o 30 dnů.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme další návrh na zkrácení lhůty o 30 dnů. Nyní se už nikdo nehlásí, takže tento návrh není vetován. Snad jsou nyní pohromadě všechny návrhy, které potřebujeme na hlasování. Rozpravu, kterou znovu otevřel pan ministr svým vystoupením, v této chvíli končím.

Můžeme přistoupit k hlasování o návrzích, které tady byly vzneseny. Opakuji - nebyl vznesen žádný návrh na vrácení předloženého návrhu k dopracování ani nebyl předložen žádný návrh na zamítnutí tohoto návrhu. Pan zpravodaj není jiného názoru? Nebo je?

 

Poslanec Miloš Melčák: Přesně jste interpretoval, pane předsedo, nebyl vznesen žádný návrh na vrácení ani na zamítnutí, ale není mi zcela jasné, jestli jste uznal ústně předložené veto dvou poslaneckých klubů, které přednesl pan poslanec Rozehnal. Pokud byste toto veto neuznal… (Hlasy: To nejde.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane zpravodaji, tohle je něco jiného, já jsem samozřejmě na základě tohoto veta musel přizpůsobit průběh projednávání tohoto zákona, takže na to veto předložené kluby na základě oněch podpisů bylo reagováno v projednávání tohoto bodu.

Ale ještě se o slovo hlásí pan předseda poslaneckého klubu Kováčik.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP