(15.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Jiřímu Pospíšilovi a prosím nyní, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Vlasta Parkanová.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, jak pan předkladatel uvedl, smyslem předložené novely občanského soudního řádu je taková změna úpravy odvolacího řízení, která posílí apelační princip na úkor principu kasačního. Odvolací soud by, když to řekneme zjednodušeně, neměl jen ověřovat postup soudu prvního stupně, ale pokud to bude třeba, sporné skutečnosti sám posuzovat a ve věci samé i rozhodnout, a ne tak, jako je to doposud, namísto toho rušit a vracet soudům prvního stupně.

V současné době platí, že odvolací soud rozhodnutí prvního stupně buď potvrdí, nebo zruší a vrátí k novému projednání na soud prvního stupně. Změnit jej může pouze tehdy, pokud je skutkový stav soudem prvního stupně zjištěn správně, případně je po doplnění dokazování zjištěn tak, že ve věci lze rozhodnout.

Tento předložený návrh naproti tomu počítá s tím, že odvolací soud zopakuje nebo doplní dokazování v rozsahu, v jakém je to pro rozhodnutí o věci samé třeba. Tento princip pak odvolacímu soudu umožní změnit rozhodnutí soudu prvního stupně vždy, jestliže toto rozhodnutí není věcně správné. Zrušení rozhodnutí soudu prvního stupně má být možné jen ze striktně vymezených důvodů, především zásadního procesního pochybení.

K tomu, aby odvolací soud mohl jednat a sám s konečnou platností rozhodnout, navrhují předkladatelé rozšířit dosavadní výčet odvolacích důvodů, podle kterých může odvolací soud přihlížet i ke skutečnostem nebo důkazům, které nebyly uplatněny před soudem prvního stupně. Jinými slovy se jedná o to, že účastníci řízení budou mít v odvolacím řízení možnost navrhnout nové důkazy, pokud tak vlivem chybného postupu nemohli učinit již před soudem prvního stupně.

Sám předkladatel v této souvislosti upozorňuje na jistý sporný moment, který plyne z faktu, že některými spornými skutečnostmi rozhodované věci se bude poprvé zabývat až odvolací soud. A protože toto rozhodování by mělo být konečné, mohla by tím být porušena zásada dvojinstančnosti řízení. To zde již též zaznělo. Vládní stanovisko zase upozorňuje na fakt, že se zde směšují řádné a mimořádné opravné prostředky a že je tím zpochybňován jejich účel a jejich místo v řízení.

Dámy a pánové, musím říci, že samotný princip tohoto návrhu novely občanského soudního řádu je mi blízký, a domnívám se, že je blízký i záměrům Ministerstva spravedlnosti, alespoň lze to tak vyčíst z nedávno předložené koncepce tohoto resortu. Samotné provedení této rozsahem poměrně krátké, ale významem velmi dalekosáhlé novely však vzbuzuje řadu otázek a pochybností a je třeba to přiznat. Myslím si, že na tuto výtku i předkladatel musí přistoupit. Já jsem přesvědčena, že tak významná změna občanského soudního řádu by měla být připravena na Ministerstvu spravedlnosti a měla by projít standardním legislativním procesem, než bude předložena do sněmovny. Domnívám se, že tato materie není vhodným tématem pro poslaneckou iniciativu.

Tím ale nechci říci, že si nezaslouží diskusi v ústavněprávním výboru, a já proto v tuto chvíli nenavrhuji zamítnutí tohoto návrhu. Navrhuji ale prodloužení lhůty k projednání, a to buď o 40 dní v případě, že bude pan předkladatel souhlasit, anebo o 20 dní v případě, že k tomu souhlas nedá. Já totiž očekávám, že Ministerstvo spravedlnosti starost o tuto problematiku zhmotní i v nějakém svém vlastním vládním návrhu, a potřebuje zcela jistě dostatek času k tomu, abychom takové návrhy posoudili a neudělali žádnou chybu při jejich projednávání a přijetí.

Tolik moje zpravodajská zpráva. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji paní zpravodajce a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se pana navrhovatele i paní zpravodajky, zda chtějí využít svého práva závěrečného slova. Není tomu tak.

Protože nepadl v rozpravě návrh na vrácení navrhovateli k dopracování ani na zamítnutí, přistoupíme k hlasování o návrhu na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru. Ptám se, zda má někdo jiný návrh. Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování.

Vidím žádost o odhlášení. Všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

 

Budeme hlasovat o návrhu přikázání projednávaného návrhu zákona k projednání v ústavněprávním výboru. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 82 z přítomných 102 poslanců pro návrh hlasovalo 101, proti nebyl nikdo, návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh zákona byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru.

 

Kolegyně a kolegové, dalším bodem, který bychom teď měli projednávat, je poslanecký návrh… (Poslankyně Parkanová přichází k řečnickému pultu.)

Já se omlouvám, nezaregistrovala jsem návrh na prodloužení lhůty k projednání a poprosím paní zpravodajku, aby ten návrh mně ještě jednou připomněla.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Já jsem podala návrh na prodloužení lhůty… (Poslanec Vymětal: Návrh nepadl v rozpravě.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Návrh nepadl v rozpravě. Já bych poprosila buď některého z pánů ministrů, v případě, že se tak nestane, tak je, paní zpravodajko, možné dát návrh na znovuotevření obecné rozpravy a sněmovna by svým hlasováním rozhodla.(K řečnickému pultu přichází ministr Sobotka.) Pan místopředseda vlády se ujal tohoto nesnadného úkolu.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Dovolte mi, abych pozdravil tímto Poslaneckou sněmovnu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Prosím, slovo má paní zpravodajka.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Chci navrhnout prodloužení lhůty k projednávání tohoto tisku, a to variantně: buď o 40 dní v případě, že bude pan předkladatel souhlasit, a v druhém případě, pokud by souhlas k tomu nedal, tak o 20 dní.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Podporuji lhůtu 20 dnů, to znamená, nedávám souhlas ke 40denní lhůtě.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Není tomu tak, opětovně tedy obecnou rozpravu končím.

 

A přistoupíme k hlasování o prodloužení lhůty k projednání o 20 dnů. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 83 z přítomných 107 poslanců pro návrh hlasovalo 99, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že kromě toho, že návrh byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru, byla prodloužena i lhůta jeho projednání o 20 dnů. Končím projednání bodu 50.

 

Kolegyně a kolegové, nyní tedy vyhlašuji přestávku do 16 hodin, kdy bude otevřen bod interpelace na předsedu vlády a poté na ostatní členy vlády.

 

(Jednání přerušeno v 15.49 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP