(15.40 hodin)

Poslanec Walter Bartoš: Já nenavrhuji žádný návrh, nikdo další z kolegů nenavrhl žádný návrh, takže můžeme ukončit podrobnou rozpravu a pokračovat v dalším sněmovním tisku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji zpravodaji i navrhovateli a končím druhé čtení tohoto návrhu. Končím projednávání bodu č. 19.

 

Máme před sebou další, to je bod číslo 20. Je to

 

20.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím školského zákona
/sněmovní tisk 603/ - druhé čtení

 

Musím požádat paní ministryni Buzkovou, aby i tady ve druhém čtení uvedla tento tisk.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, již v úvodním slově k minulému návrhu zákona, tedy ke školskému zákonu, jsem uvedla, že to, co říkám ke školskému zákonu, přiměřeně platí i pro návrh zákona, který upravuje a mění další zákony a předpisy související. To znamená, tento návrh byl projednán a schválen výborem pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu a pozměňující návrhy, které zde padly, mohu ve velké míře akceptovat.

Chci rovněž poděkovat všem poslankyním a poslancům, kteří se podíleli na jeho úpravě. Děkuji a prosím o vyslovení souhlasu s tímto návrhem zákona.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Návrh jsme také přikázali výboru pro vědu, vzdělání. Usnesení máme jako tisk 603/1. Prosím pana poslance Waltra Bartoše, aby se za výbor ujal slova.

 

Poslanec Walter Bartoš: Děkuji, vážený pane předsedo. Já jen velmi krátce. Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu přijal usnesení k tomuto tisku, které máte pod sněmovním číslem 603/1, takže vlastně existují dva materiály, ke kterým je možné podávat pozměňovací návrhy. Je to sněmovní tisk č. 603 a usnesení výboru. K oběma je možné podávat pozměňovací návrhy. Toť vše z mé strany.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu, do které mám jedinou přihlášku - paní poslankyně místopředsedkyni Jitky Kupčové. Ale ta je také do podrobné rozpravy, takže do obecné rozpravy nemám písemnou přihlášku.

Prosím, pan ministr Dostál do obecné rozpravy.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane předsedo, paní ministryně, žádné strachy, nebojte se, nebudu podávat nějaký návrh. Já jsem jen chtěl upozornit ctěnou sněmovnu na to - a počítám s tím, že paní poslankyně Kupčová s tím návrhem vystoupí - že Ministerstvo kultury se dostalo do velmi tíživé situace v důsledku přijetí novely č. 53/2004 Sb., zákona o evidenci obyvatel, poté co až po řádném připomínkovém řízení, tedy po předložení této novely vládě, je zpřísněn přístup k údajům z informačního systému obyvatel, a to tak, že je umožněn jen těm ministerstvům, která takové opatření mají přímo ve zvláštním zákoně.

Podle zákona č. 3/2002 Sb., o církvích a náboženských společnostech, je Ministerstvu kultury sice uloženo registrovat církve a náboženské společnosti na základě podpisových archů obsahujících osobní údaje včetně rodných čísel a čísel povolení k trvalému pobytu cizinců, ale po přijetí výše uvedené novely 53 nemůže zjistit z informačního systému evidence obyvatel, zda osoby uvedené na podpisových arších skutečně existují, a proto by mohlo dojít k registraci takové skupiny osob, která vlastně by byla registrována na základě vymyšlených údajů.

Proč to říkám při této příležitosti. Říkám to proto, že při projednávání tohoto zákona se bude také v určitých ustanoveních, jak jsem se dověděl, novelizovat zákon o církvích a náboženských společnostech, a já bych potřeboval tuto záležitost prostřednictvím této novelky řešit, protože bychom se mohli dostat do situace, že zde začnou působit nové církve a náboženské společnosti, jejichž existence by se nedala zpochybnit na základě toho, že ony nedodaly potřebné pravdivé údaje. Proto bych velice rád, až paní poslankyně Kupčová vás seznámí se svým pozměňovacím návrhem, abyste vzali v úvahu, že Ministerstvo kultury tento pozměňovací návrh velice, velice podporuje. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Probíhá pořád obecná rozprava. Prosím, hlásí se pan poslanec Bartoš.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, nebudu dlouhý. V souladu s tím, co jsem řekl k předchozímu sněmovnímu tisku, bylo by velmi nelogické, abych teď nenavrhl zamítnutí sněmovního tisku 603. Právě tak činím. Navrhuji zamítnout sněmovní tisk číslo 603.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže jsme slyšeli příspěvek pana poslance Bartoše. Ptám se, kdo další se hlásí do obecné rozpravy k tisku 603. Vidím, že se nikdo nehlásí do obecné rozpravy, a proto nezbývá, než obecnou rozpravu uzavřít.

V této chvíli by mohla vystoupit paní ministryně, ale ta nehodlá vystoupit. Pan zpravodaj svoje řekl a zároveň navrhl, abychom hlasovali o zamítnutí tisku 603. Proto jsem si dovolil vás svolat, protože to je návrh, se kterým se musíme vypořádat v této chvíli hlasováním.

Pan poslanec Vidím mě žádá, abych vás všechny odhlásil, takže vás opravdu všechny odhlašuji a žádám, abyste se znovu přihlásili.

 

A nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Bartoše na zamítnutí sněmovního tisku 603. Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí tisku 603, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Toto hlasování nese pořadové číslo 123. Přítomno je 159 poslanců, pro hlasovalo 42, proti 102. Návrh na zamítnutí nebyl přijat.

 

Můžeme pokročit k rozpravě podobné. Do podrobné rozpravy, kterou zahajuji, se hlásí paní místopředsedkyně Jitka Kupčová a pak je tu ještě paní poslankyně Soňa Marková.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, dovolte mi, abych přednesla pozměňovací návrh, který zde avizoval ministr kultury pan Pavel Dostál, tedy pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím školského zákona, sněmovní tisk 603.

Navrhuji toto. Za část první se vkládá část druhá:

Část druhá. Změna zákona o církvích a náboženských společnostech.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP