(17.40 hodin)
(pokračuje Kučera)

Když jsem říkal, že jde o důvěru lidí ve stát a právní režim, pravděpodobně bych se hodně opakoval z minulého bodu. Pro nás by měly být ústava, složený slib, ústavní právo nedotknutelnými pojmy. Nikdo jiný v této republice by ústavu a ústavní řád neměl tolik ctít jako poslanci Poslanecké sněmovny.

Já jsem dnes velice smutný z toho, co se zde děje, jak je ústava pošlapávána, a tak jak velmi těžce nesu manipulaci s právním řádem v této sněmovně, dnes bych se rád obrátil na lidovce, kdybych nevěděl, že jejich předseda Kalousek slíbil jak oprávněným osobám, tak zástupcům právnických osob, to znamená oběma pólům tohoto zájmu, to, co chtěli slyšet. Představitelům nástupnických organizací po družstvech slíbil, že tuto novelu určitě podpoří, a tak jak jsem se dále dozvěděl, zástupcům oprávněných osob zase slíbil, že lidovci nikdy takovouto vyvlastňovací novelu nepropustí sněmovnou. Nezbývá mi v této chvíli nic jiného, než si přát, aby lidovci proklamované třikrát a dost se vrátilo sem do sněmovny a jako boží mlýny vyselektovalo stávající sbor poslanců a poslankyň podle třikrát překročení ústavy a ústavního řádu anebo podle jeho dodržování. Myslím si, že pokud by nezneužívali ústavního vyjádření, že poslanec nesmí být stíhán či trestán za své hlasování, a ctili by pouze svůj slib, a pokud by zde třeba platil model, že poslanec, který vědomě třikrát ústavu při prosazování nějakého zákona ve sněmovně poruší, by ztratil mandát, myslím si, že určitě se mnou nebudete polemizovat, když řeknu, že celá tato část sněmovny až ke dveřím by se jistojistě vyprázdnila a prázdnotou by zely i vládní lavice. To je jenom zbožné přání.

Co zde říci na závěr. Je pro mne opravdu moc těžké se smířit s tím, že v České republice v roce 2004 je většina poslanců a poslankyň Poslanecké sněmovny ochotna hlasovat pro takovýto vyvlastňovací zákon, pro tak brutální okradení oprávněných osob. To, že je to v programu komunistů a ti že pro to budou hlasovat, to je jasné. Ti to mají ve svém programu a vždycky měli a bohužel takovýmto programem již jednou zničili naši zemi. Co ale říci k sociálním demokratům? Takovéto vyvlastňování přece nepatří mezi nástroje sociálních demokratů v klasické Evropské unii, ale pokud, dámy a pánové, připustíte, aby se to stalo normálním nástrojem vás, sociálních demokratů v České republice, nejste demokraté, ale socialisté a je zbytečné o tom se dále přít, jako jsem se nedávno o tom přel s ministry vlády Palasem a dalšími.

Pokud by někdo pochyboval, že tato předložená novela transformačního zákona je v rozporu s ústavním pořádkem, mohu ji zde detailně, větu po větě, projít a znovu vám to srovnat s právním řádem, se stávající skutečností a s tím, co bude následovat, když novelu přijmete. Myslím si, že většina v této sněmovně se odhodlala tuto novelu přijmout. Proto to pokládám za nadbytečné, a půjdeme opět cestou hledání spravedlnosti u Ústavního soudu a zabránění dalšímu vyvlastňování a dalšímu poškozování oprávněných osob na našem venkově a zmaření stabilizace našeho zemědělství.

Je mi to velice líto, ale tak jak jsem zde již přednedávnem hledal spolupráci, hledal ochotu ke spolupráci na faktickém řešení, a velice jsem se podivoval slovům ministra Grosse a předsedy vlády pana Špidly minulé úterý, kdy brojili za dodržování ústavy a za hledání faktického řešení, když jsem ve sněmovně žádal, aby tento veskrze nejsložitější právní problém naší republiky pomohl řešit ministr spravedlnosti a celé Ministerstvo spravedlnosti, odmítl mě jak ministr spravedlnosti, tak i vy zde ve sněmovně. Proto si myslím, že jsem skutečně vyčerpal veškeré možnosti hledání nápravy normální kulturní cestou, a mé další kroky se již dnes obracejí k dokončení pomoci oprávněným osobám takovým způsobem, aby se ke svému majetku dostaly, i když to bude s poškozením jména České republiky a s vytvořením ostudy pro náš stát. Je mi to velice líto, ale nenašel jsem jiné řešení, neumožnili jste mi jej, dámy a pánové, nalevo srdcem, postojem velmi špatným.

Děkuji za pozornost a trpělivost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dvě faktické poznámky. První je Miroslav Kalousek, druhý Stanislav Křeček.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, většinou ponechávám naprostou toleranci vůči jiným názorům, nicméně vzhledem k tomu, že pan kolega Kučera mě tady citoval, tak bych velmi rád jeho slova uvedl na pravou míru.

Já jsem samozřejmě nikdy nikomu nic neslíbil a vaším prostřednictvím, pane předsedající, bych rád požádal pana kolegu Kučeru, aby drby, bůhvíkde posbírané, neříkal na mikrofon v této Poslanecké sněmovně. Já jsem hlasoval proti tomuto zákonu v minulém volebním období a budu proti němu hlasovat i nyní. Byl jsem podepsán pod ústavní stížností v minulém volebním období na stejné listině, jako byl pan poslanec Kučera. Marně jsem jeho podpis hledal pod listinou, kdy jsem protestoval proti neústavní činnosti této sněmovny, např. u volebního zákona a jiných norem, pro které pan kolega Kučera hlasoval, a Ústavní soud je shledal mimo ústavu.

Zkrátka a dobře, nikomu jsem nic neslíbil, s tímto zákonem nesouhlasím. Budu hlasovat proti němu a vaším prostřednictvím prosím pana poslance Kučeru, aby plky týkající se mého jména říkal pouze v restauracích čtvrté cenové skupiny, kde tyto drby sbírá. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miroslavu Kalouskovi. Pan poslanec Křeček se vzdává práva vystoupit. S faktickou poznámkou pan poslanec Kučera, protože se jinak hlásí pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Jestli jsem byl doteď velice smutný, tak teď mě malinko něco poohřálo na srdíčku. Já si myslím, že jsem se to dozvěděl pro mne z důvěryhodných zdrojů, a pokud tomu tak není, tak se rád a upřímně rád panu Kalouskovi omluvím, když zjistím, že hlasuje dál v těch intencích, jak hlasoval doteď. Pokud jsem srovnal to, co se ke mně doneslo, pro mne skutečně z důvěryhodných zdrojů, a postoj zástupců lidovců v zemědělském výboru, pana Grůzy, tak jsem ztratil veškeré naděje, že by lidovci se dál snažili demokratické principy této země hájit.

Opakuji proto, jestli moje informace byly špatné, rád se panu Kalouskovi omluvím. Opravdu rád.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Věřím, že budete mít k tomu příležitost. S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Vlasta Parkanová.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Kolegyně a kolegové, jenom bych chtěla říci, že pan kolega Kučera mohl být o něco veselejší, možná nemusel být vůbec smutný, kdyby si vzpomněl na rozpravu, která zde byla vedena v prvním čtení. V této rozpravě jsem jménem klubu KDU vystoupila a celý návrh jsem velmi razantně zkritizovala.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP