(9.40 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jak znám pana kolegu Kalouska, vše, co řekne, myslí vážně, takže to beru jako procedurální návrh. Nicméně je 9 hodin 40 minut, takže…

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane místopředsedo, mně neupřete možnost vystoupit. Chtěl bych Sněmovnu seznámit s tím, že na žádost klubu sociálních demokratů byla přestávka 25 minut, takže do 9.25 hodin, aniž začalo jednání, s výjimkou informace předsedy volební komise. Čili půlhodina ještě neuplynula, na tom se určitě shodneme. Než bychom se na sebe museli mračit, raději se na sebe usmějme a hlasujme o zařazení nového bodu, abychom umožnili panu poslanci Janečkovi vystoupit.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Předseda poslaneckého klubu KSČM. Prosím, zazněl procedurální návrh, a pak je na předsedajícím, aby sdělil své rozhodnutí, jak hodlá pokračovat, a podle tohoto rozhodnutí se někteří buď budou radovat, nebo někteří budou protestovat, a potom si to předsedající odskáče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, vážená vládo, paní a pánové, nejprve bych chtěl požádat, aby délka mého vystoupení nebyla zahrnuta do oné půlhodiny, a tím vyloučíme veškeré spory o vašem přístupu. Děkuji za to.

Teď bych chtěl poprosit, abychom se vrátili zase nějak zpět na zem. My se tady přece nebudeme přetahovat, politicky přetahovat, o filozofický přístup k řešení problému, který teď právě většina Poslanecké sněmovny uznala, že až jen pouze takto ho řešit nelze. Mě docela mrzí, a víme, že třeba s kolegou Janečkem máme řadu shodných názorů, jak jsme si ukázali v debatě v uplynulých měsících, ostatně i s kolegou Kalouskem, mrzí mě tedy, že se okamžitě a střelhbitě zneužívá - a já to slovo řeknu, ano, je to tak - možnost k vystoupení a nebo možnost zařazení nového bodu k ryze účelově politicky vykalkulovanému účinku, a dokonce že jsme tady my a sociální demokraté obviňováni z něčeho, co ale vůbec není pravda.

Chtěl bych poprosit přesně v intencích vystoupení pana místopředsedy Kasala, usmějme se na sebe, máme doufám poslední řádné zasedání Sněmovny před prázdninami, ať do prázdnin nejdeme s nějakým dalším stínem než se stínem pádu vlády, ať odpracujeme, co tady odpracovat máme. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Vzhledem k tomu, že pokud se nepletu, bývalo zvykem nezapočítávat do oné lhůty 30 minut, které musí uplynout nebo kterou je limitována možnost podávání procedurálních návrhů, také dobu, která je vyčleněna na případnou poradu klubu v tomto období, považuji návrh pana kolegy Kalouska za hlasovatelný. Nechám o něm tedy hlasovat. Je námitka proti takovému postupu předsedajícího? Není.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 271. Ptám se, kdo je pro zařazení nového bodu. Kdo je proti?

Z přítomných 180 pro návrh 85, proti 19. Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní se opět vracím k bodu číslo 130, sněmovní tisk 428. Slovo má místopředseda vlády ministr vnitra Stanislav Gross k tomu, aby se vyjádřil k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, paní poslankyně, páni poslanci, budu poměrně stručný, protože bych vám chtěl říci, že doporučuji Poslanecké sněmovně, aby podpořila pozměňovací návrhy, které byly přijaty v Senátu Parlamentu České republiky. Myslíme si, že pozměňovací návrhy, tak jak byly vypracovány i schváleny Senátem, jsou návrhy, které směřují ke zpřesnění, respektive ty věcné změny, které tam byly provedeny, nijak nenarušují konstrukci zákona. Byly vypracovávány ve spolupráci s Ministerstvem vnitra, to znamená, zapadají do návrhu zákona tak, aby nenarušovaly jeho konzistenci.

V zásadě vás mohu v tuto chvíli požádat, paní poslankyně a páni poslanci, abyste vyslovili podporu návrhu zákona, s tím, že doporučuji hlasovat kladně o senátní verzi. V případě, že by senátní verze neprošla, tak samozřejmě i o té původní sněmovní. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Moje otázka směřuje na zpravodaje jednotlivých výborů, nejprve na paní kolegyni Jitku Gruntovou, zda se chce vyjádřit. Nechce. Na zpravodaje výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu kolegu Petra Plevu. Z toho, jak mi nevěnuje pozornost, soudím, že se nechce vyjádřit.

Otevírám rozpravu. V rozpravě může, pokud má zájem, jako první vystoupit pan senátor Miloslav Pelc.

 

Senátor Miloslav Pelc: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Je pro mne ctí vystoupit dnes před vámi v Poslanecké sněmovně.

Návrh zákona o archivnictví a spisové službě projednával Senát na své 16. schůzi. Po rozpravě svým usnesením č. 467 přijatým dne 10. června tohoto roku rozhodl o vrácení návrhu zákona Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy. Protože pozměňovací návrhy i jejich zdůvodnění máte všichni k dispozici, nebudu vás obtěžovat ani jejich stručnou rekapitulací.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, věřím, že shledáte všechny pozměňovací návrhy za opodstatněné, neboť i dle mého názoru přispějí ke zkvalitnění zákona o archivnictví a spisové službě, ve znění schváleném Senátem, a vyjádříte svůj souhlas. Děkuji vám za váš čas a za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane senátore. Kdo se další hlásí do rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, rozpravu proto končím.

Přistoupíme k hlasování, nejprve podle § 97 odstavec 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu vám návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, podle sněmovního tisku 428/4, ve znění schváleném Senátem podle sněmovního tisku 428/5."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 272. Kdo je pro předložený návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 182 pro návrh 109, proti 15. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

Děkuji panu ministrovi i panu senátorovi.

 

Budeme pokračovat projednáváním bodů tak, jak jsem vám je představil na úvod dnešního jednání, tedy body 87, 88, 89, 90 a 94.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

87.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních
a střelivu a o změně zákona č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva
a pyrotechnických předmětů a o změně zákona č. 288/1995 Sb., o střelných zbraních
a střelivu (zákon o střelných zbraních), ve znění zákona č. 13/1998 Sb.,
a zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů,
a zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon),
ve znění pozdějších předpisů, (zákon o zbraních), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 514/ - třetí čtení

 

***




Přihlásit/registrovat se do ISP