(11.40 hodin)

Poslanec Antonín Seďa: Vážený pane předsedo, v podrobné rozpravě sice nepadlo žádné doporučení, ale měli bychom hlasovat o doporučení, které dal výbor pro obranu a bezpečnost. Doporučuje Poslanecké sněmovně, aby informaci o nasazení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích za období červenec až prosinec 2003 vzala na vědomí.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To je návrh usnesení. Všechny vás v tuto chvíli odhlásím a zazvoním na ty, kteří by se chtěli zúčastnit hlasování. Znovu se přihlaste. Je zde návrh usnesení, o kterém bychom měli hlasovat. Text usnesení jste právě slyšeli.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 459 z přítomných 120 bylo pro 88, proti 25. Návrh byl přijat.

 

Končím projednávání bodu 118.

 

Nyní máme bod

 

119.
2. doplněk plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky
se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně v roce 2004
/sněmovní tisk 667/

 

Prosím pana ministra. Máte slovo.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, na základě usnesení vlády ze dne 14. února 2004 číslo 348 se předkládá 2. doplněk plánu vojenských cvičení. Poskytuje informace o cvičeních Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně, které nebylo zařazeno do informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky plánovaných v roce 2004 a které byly schváleny usnesením vlády ze dne 12. listopadu 2003. Prosím Sněmovnu, aby tento doplněk vzala na vědomí.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Prosím zpravodaje. Usnesení výboru pro obranu jsme obdrželi jako tisk 667/1. Prosím, předneste návrh.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedo. Vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, druhý doplněk plánu vojenských cvičení jednotek a štábu Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně v roce 2004 se předkládá na základě usnesení vlády České republiky číslo 348 ze dne 14. dubna tohoto roku. Tímto usnesením se doplňuje pět nových cvičení a navýšil se počet účastníků cvičení Collective Effort 2004 o 200 osob.

Výbor pro obranu a bezpečnost na své 36. schůzi dne 27. května t. r. přijal usnesení číslo 142. Po odůvodnění náměstka ministra obrany České republiky Ing. Jaroslava Kopřivy, zpravodajské zprávě poslance Ing. Antonína Sedi a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby 2. doplněk plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně v roce 2004, sněmovní tisk 667, vzala na vědomí,

2. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Ptám se, jestli se do ní někdo hlásí. Není tomu tak, obecnou rozpravu končím.

Nyní následuje rozprava podrobná. Kdo se hlásí do podrobné rozpravy? Pan zpravodaj poslanec Seďa.

 

Poslanec Antonín Seďa: Pane předsedo, pokud se nikdo nehlásí, navrhuji hlasovat o usnesení, které jsem přednesl v obecné rozpravě.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, ale v této chvíli probíhá ještě podrobná rozprava, takže vyčkám, jestli navrhne někdo jiný návrh usnesení. Je tomu tak? Zdá se, že ne. Podrobnou rozpravu končím a můžeme hlasovat o návrhu usnesení, který připravil výbor pro obranu a bezpečnost a přednesl pan poslanec Seďa.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 460 z přítomných 123 poslanců pro hlasovalo 111, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Končím projednávání bodu 119.

 

Na řadě je bod

 

120.
Informace o souhlasu vlády s přelety a přistáními letadel ozbrojených sil
Nigerijské federativní republiky na území České republiky realizovanými
do 31. prosince 2004, na které se vztahuje rozhodovací pravomoc vlády
ve smyslu čl. 43 odst. 5 písm. a) ústavního zákona č. 1/1993 Sb.,
Ústava České republiky, ve znění ústavního zákona č. 300/2000 Sb.
/sněmovní tisk 668/

 

Prosím pana ministra, aby nám k tomu řekl několik slov.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, jen se omezím na jedno vysvětlení na základě dotazů, které byly při projednávání tohoto tisku ve výboru pro obranu a bezpečnost. Chtěl bych Poslaneckou sněmovnu informovat, že žádost nigerijského ministerstva zahraničních věcí byla podána pro celkem 12 letadel nigerijské prezidentské letky a nigerijských vzdušných sil. Diplomatické povolení pro 10 letadel bylo vydáno Ministerstvem zahraničí, avšak ke schválení přeletů a přistání dvou letadel nigerijských vzdušných sil je v souladu s článkem 43 ústavy kompetentní jen vláda. Proto je tento materiál předkládán tímto způsobem. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji. Opět prosím pana poslance Seďu, aby se ke sněmovnímu tisku 668/1 také krátce ujal slova.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedo. Vážení členové vlády, kolegové a kolegyně, vláda České republiky vyslovila svým usnesením číslo 379 ze dne 21. dubna 2004 souhlas s přelety a přistáními letadel ozbrojených sil Nigerijské federativní republiky na území České republiky realizovanými do 31. 12. 2004. Údaje o skutečných přeletech a přistáních budou obsaženy v informacích o přeletech a přistáních letadel ozbrojených sil jiných států zpracovaných za jednotlivá čtvrtletí roku 2004.

Výbor pro obranu a bezpečnost na své 36. schůzi dne 27. května 2004 přijal usnesení číslo 143. Po odůvodnění náměstka ministra obrany České republiky Ing. Jaroslava Kopřivy, zpravodajské zprávě poslance Ing. Antonína Sedi a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost

doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby informaci o souhlasu vlády s přelety a přistáními letadel ozbrojených sil Nigerijské federativní republiky na území České republiky realizovanými do 31. prosince 2004, na které se vztahuje rozhodovací pravomoc vlády ve smyslu článku 43 odstavec 5 písm. a) ústavního zákona číslo 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění ústavního zákona číslo 300/2000 Sb., sněmovní tisk 668, vzala na vědomí;

2. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Znovu otevírám obecnou rozpravu. Do ní se, jak vidím, nikdo nehlásí, tak obecnou rozpravu končím. Stejně tak otevírám rozpravu podrobnou. Do té se také nikdo nehlásí, takže i podrobnou rozpravu končím.

Prosím zpravodaje - měli bychom zřejmě hlasovat o návrhu usnesení výboru, který už přečetl. Mám dojem, že usnesení je jasné a můžeme o něm hlasovat, jak nás s ním zpravodaj seznámil.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout usnesení předložené zpravodajem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 461. Přítomno bylo 123 poslanců, pro hlasovalo 79, proti 30. Tento návrh byl přijat.

 

Teď už mohu poděkovat panu ministru Kostelkovi i zpravodaji Antonínu Seďovi, protože končí série bodů spojená s ministrem obrany.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP