(14.20 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, jistě jménem nás všech mohu popřát poslancům, kteří nově složili slib, hodně úspěchů a radost z práce v Poslanecké sněmovně. Gratuluji. (Potlesk všech poslanců.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu místopředsedovi a připojuji se k přání.

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili paní poslankyni Taťánu Fischerovou a poslance Petra Bratského. Má někdo jiný návrh? (Ne.) Budeme tedy hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 1. Přítomno 192 poslanců, pro hlasovalo 187, proti žádný. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme ověřovateli 34. schůze Poslanecké sněmovny určili pana poslance Petra Bratského a paní poslankyni Taťánu Fischerovou.

 

Pan poslanec Kladívko má náhradní kartu č. 23.

Nyní vám sdělím, že pro případ, že by schůze pokračovala až do čtvrtka, je nutné vyhovět zákonu o jednacím řádu, a proto prosím jmenované ověřovatele, aby nyní zkontrolovali přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači, a pak dohlédli na losování jejich pořadí. Seznamy s vylosovaným pořadím budou rozdány do lavic.

Co se týče omluv, tak sděluji, že do zahájení schůze nemám žádnou omluvu nebo omluvu neúčasti z jejího průběhu. Takže omluvy žádné.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 34. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Po mé dnešní poradě s místopředsedy Poslanecké sněmovny a předsedy poslaneckých klubů vám navrhuji, abychom bod "Odpovědi členů vlády na písemné interpelace" z návrhu pořadu této schůze vyřadili. To je z mé strany vše.

Prosím nyní paní poslankyně a poslance, aby se k návrhu pořadu vyjádřili. Vidím pana poslance Petra Ibla, který se hlásí jako první.

 

Poslanec Petr Ibl: Vážený pane předsedo, vážená sněmovno, dovolte, abych vás pozdravil po dovolených a po volnu, které bylo, a zároveň využil této chvíle a přednesl vám procedurální návrh, aby z programu 34. schůze této sněmovny byly vyřazeny body č. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 a aby se tato schůze věnovala pouze jednomu jedinému bodu - a to je žádost vlády o vyslovení důvěry. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak to byla žádost vyřadit vlastně všechny body kromě ústních interpelací. Ptám se, jestli je další návrh. Pan poslanec Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, chtěl bych jenom za ověřovatele sdělit všem, že nebyla podána žádná interpelace, a tudíž o nich nebylo hlasováno a bod "interpelace" nebude vůbec zařazen.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Ptám se, kdo další se hlásí k návrhu pořadu této schůze. Pokud nikdo, tak budeme hlasovat o jednotlivých návrzích v tom pořadí, v jakém byly podány.

 

Nejprve tedy návrh, kterým jsem přednesl sám, a to je návrh vyřadit bod "Odpovědi členů vlády na písemné interpelace" z návrhu pořadu. O tomto návrhu nyní hlasujeme.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 2. Přítomno je 200 poslanců, pro hlasovalo 171, proti žádný. Tento návrh na vyřazení písemných interpelací byl přijat.

 

Nyní byl návrh pana poslance Petra Ibla, který v podstatě navrhoval vyřadit vše kromě ústních interpelací. To je podstata návrhu, který předložil. Budeme nyní o něm hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 3. Přítomno je 200 poslanců, pro hlasovalo 107, proti 44. Návrh pana poslance Ibla byl přijat.

 

To bylo vlastně vše, o čem je třeba hlasovat.

 

Nyní budeme hlasovat o pořadu schůze jako celku, tak jak ho máme nyní před sebou po schválení návrhů.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro celkový pořad schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 4. Přítomno 200 poslanců, pro hlasovalo 139, proti 17. Mohu konstatovat, že pořad schůze byl schválen.

 

Na pořadu schůze v této chvíli máme bod

 

1.
Žádost vlády o vyslovení důvěry

 

Předseda vlády Stanislav Gross mě dopisem ze dne 17. srpna tohoto roku informoval, že vláda jmenovaná prezidentem republiky dne 4. srpna 2004 je připravena předstoupit před Poslaneckou sněmovnu. Ústava České republiky předepisuje vládě předstoupit do 30 dnů po jejím jmenování před Poslaneckou sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry. Její programové prohlášení vám bylo rozdáno v pátek 20. srpna prostřednictvím poslaneckých klubů.

Nyní prosím, aby se ujal slova předseda vlády Stanislav Gross. Vás prosím o klid, abyste se posadili do lavic, a panu premiérovi uděluji slovo.

 

Předseda vlády ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, dovolte mi, abych před vás v tuto chvíli předstoupil s návrhem na uvedení bodu "vyslovení důvěry vládě České republiky", s tím, že jak již se stalo zvykem v české parlamentní demokracii, v tuto chvíli bychom se chtěli a měli věnovat především programovým prioritám, se kterými tato vláda před Poslaneckou sněmovnu, ale i před občany České republiky předstupuje.

Předkládáme vám v tuto chvíli k posouzení program vlády, která je tvořena z České strany sociálně demokratické, Křesťanskou a demokratickou unií - Československou stranou lidovou a Unií svobody - Demokratickou unií.

Vládní prohlášení vám, dámy poslankyně a páni poslanci, jak už řekl předseda Poslanecké sněmovny, bylo rozdáno předem. Předpokládám, že ti z vás, kteří měli zájem, jste se s ním mohli seznámit, vést o něm odborné debaty a samozřejmě si na něj udělat také svůj názor, který, jak předpokládám, zazní v rozpravě od jednotlivých paní poslankyň a pánů poslanců.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP