(17.30 hodin)
(pokračuje P. Němec)

A právě proto, že jsem přesvědčen, že ty příčiny současné politické situace, toho, jak je vnímána politika jednotlivými občany, tak je spíše v tom, že se nedokáží jednotlivé politické strany domluvit, a ve způsobu komunikace mezi vládou a opozicí, tak jsem přesvědčen, že kdybychom dopustili předčasné volby, tak stvrzujeme to, že nejsme schopni se na ničem domluvit, že máme nulový koaliční potenciál a že nejsme schopni naložit s tím mandátem, který jsme získali v řádných volbách v roce 2002. Samozřejmě, předčasné volby vždy existují, ale až jako ta krajní možnost.

Co se týče programového prohlášení vlády, do kterého se opírá Občanská demokratická strana s tím, že je málo odvážné z hlediska reforem, že bude špatným pokračováním, nebo pokračováním v těch chybách, kterých jsme se dopustili ve vládě, která fungovala od roku 2002, já musím říci, že programové prohlášení vychází z možností jednotlivých politických stran, vychází z programů jednotlivých politických stran a je založeno na tom, na čem se tři politické strany dokázaly shodnout v rámci konstrukce programového prohlášení. My nezastíráme, že uvnitř vládní koalice vycházíme z rozdílných názorů, ale to, co je napsáno v programovém prohlášení, je to, na čem jsme se shodli a co jsme také odhodláni po dobu dvou let, která zbývají do ukončení řádného volebního období, prosadit.

Myslím si, že motem - a pokud chce někdo hledat změny oproti předchozí vládě, tak společným motem je hospodářská prosperita. Jsem přesvědčen, že v České republice dojde ke snížení nezaměstnanosti, že dojde k většímu hospodářskému růstu. Co se týče mé role místopředsedy vlády a ministra spravedlnosti, musím říci, že se jasně zasadím - a je na tom shoda v celé koalici - o zjednodušení podnikatelského prostředí pro podnikatele. Ať už je to dokončení rekodifikace úpadkového práva, nebo to jsou rychlejší zápisy do obchodního rejstříku, tak zcela jistě za ty dva roky pokročíme kus kupředu. A já doufám, že za dva roky, až půjdeme do řádných voleb v roce 2006, tak bude jasně zřejmé, že tato vláda posunula Českou republiku kus kupředu k hospodářské prosperitě.

Pokud hovoříme o spolupráci mezi opozicí a koalicí, tak bych zmínil jednu věc a to je například návrh pana kolegy Pospíšila, který se týká obchodních rejstříků, a já musím říci, že zde vidím jasný prvek shody mezi nově ustavenou vládou a opozičními poslanci. My se rozhodně nebráníme spolupráci a využití dobrých nápadů z řad opozice a já jsem přesvědčen, že za dva roky dokážeme, že v programovém prohlášení nejsou žádná planá slova; a to, co říkal pan kolega Říman, že naše programové prohlášení je příliš stručné, tak na jednu stranu tomu minulému programovému prohlášení bylo vytýkáno, že je příliš rozvláčné, že to je příliš mnoho slov. Ano, my jsme se snažili záměrně předložit stručný text, který bude jasný a který také zvládneme za zbývající dva roky prosadit. Ale je jasné, že v politice se nezavděčíte ničemu a nikomu, zejména nikoliv opozici, takže jestliže minulé programové prohlášení bylo příliš dlouhé, tak dnes podle pana poslance Římana je zase v hospodářské politice příliš krátké.

Vzhledem k tomu, že je celkem pokročilá doba, o programovém prohlášení vlády diskutujeme už tři hodiny, tak se domnívám, že bychom měli nechat na volbách a na voličích v roce 2006, aby posoudili úspěšnost této koaliční vlády. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru spravedlnosti Pavlu Němcovi.

Paní a pánové, protože v tuto chvíli mám k dispozici 16 řádných písemných přihlášek do rozpravy a předpokládám, že stejně jako tomu bylo dosud, bude řada z vás chtít vystoupit s faktickými poznámkami, s přednostním právem na vystoupení, na základě návrhu tří poslaneckých klubů předložím sněmovně k hlasování to, aby sněmovna ve svém jednání pokračovala i po 21. hodině, jak to umožňuje § 53.

Všechny vás svolám a za dvě minuty, v 17.37 hodin, dám o této věci hlasovat.

 

(Jednání bylo přerušeno od 17.35 hodin do 17.36 hodin.)

 

Dámy a pánové, já vás všechny odhlásím a prosím o novou registraci. Pro ty z vás, kteří jste překvapeni, že o této možnosti dám hlasovat už teď, chci říci, že je předepsáno, že o podobných návrzích je třeba dát hlasovat do 19. hodiny. Vzhledem k tomu, že délka vystoupení některých poslanců se limitně blíží jedné hodině, tak jsem se rozhodl o této věci dát hlasovat už nyní.

Pan poslanec Severa má náhradní kartu číslo 32.

 

Prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami. Stále ještě přicházejí další poslanci.

Hlásí se pan místopředseda Ivan Langer v tomto mezidobí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, nechci prodlužovat jednání Poslanecké sněmovny, jen chci z tohoto místa do tohoto mikrofonu konstatovat, že na jedné straně pan premiér vyzývá a nabízí kultivaci vztahů mezi vládou a opozicí, na druhé straně toto hlasování je přímým porušením dohody, která byla učiněna v průběhu jednání grémia Poslanecké sněmovny, která říkala zcela úplně něco jiného, a to skutečnost, že pokud se ukáže, že je příliš velký počet přihlášených, potom jednání bude probíhat do 19. hodiny dnes a bude pokračovat zítra, a o důvěře vládě se bude hlasovat zítra.

Prosím tedy, abychom si zapamatovali tuto první konkrétní zkušenost, kterou máme s onou nabídkou kultivace vztahů mezi vládou a opozicí. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dovolte, abych k tomu řekl své vidění tohoto problému. Pan místopředseda Langer má pravdu v tom, že takto jsme se rozcházeli za předpokladu, že naši nemocní kolegové tady budou moci být i zítra. Bohužel toto není pravdou a naši kolegové Hana Orgoníková a Miloslav Vlček se musí vrátit do nemocnice a zítra musí být v nemocnici. Doufám, že těm, kteří v tuto chvíli nesouhlasí s tím, že dám o té věci hlasovat, toto vysvětlení postačí. Děkuji za pochopení. (Potlesk.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP