(19.00 hodin)
(pokračuje Nečas)

A fakt třetí: Na každou korunu ekonomického růstu vy zaděláváte dvěma až třemi korunami veřejných dluhů.

Ze všeho nejvíc tato vláda připomíná rodinu, která říká, že si žije docela dobře, protože si pořídila nové auto, novou myčku, nový nábytek, ale marně jejich okolí vysvětluje, že si to pořídila na dluh, že se prostě zadlužili spotřebitelskými úvěry. To je politika této vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní tedy paní poslankyně Alena Páralová. Připraví se pan poslanec Miroslav Opálka a poté pan poslanec Stanislav Grospič. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, nedělala jsem si velké iluze, ale přesto mě zaskočila velmi nízká úroveň dokumentu, který předkládá vláda České republiky Poslanecké sněmovně České republiky jako svou vizi, jako své programové prohlášení. Ani z formálního hlediska není dostatečně zřejmé, co je dlouhodobým cílem, co je krátkodobým cílem, co je opatřením. Vedení žádné firmy v této zemi by si nedovolilo předložit valné hromadě dokument podobné úrovně. A vláda je v podstatě vedením firmy s obratem 800 miliard korun a její valnou hromadou je deset milionů občanů České republiky. Ti všichni se mohou, doufám, dnes již na internetových stránkách vlády přesvědčit o tom, zda má pravdu paní místopředsedkyně Kupčová, když tvrdí, že programové prohlášení vlády má dobrou úroveň, nebo zda mám pravdu já, když tvrdím, že mě zaskočila velmi nízká úroveň tohoto dokumentu.

Pasáž programového prohlášení věnovaná agendě Ministerstva práce a sociálních věcí vládu usvědčuje z bezradnosti. Jak jinak než bezradností si lze vysvětlit formulace typu "vláda přezkoumá", "vláda zváží" nebo také "vláda posoudí". Jak dlouho ještě bude sociální demokracie, která již šest let řídí Ministerstvo práce a sociálních věcí, dále přezkoumávat, zvažovat a posuzovat, místo aby řešila skutečné problémy sociální politiky a pracovního práva?

Vláda předloží reformu důchodového systému s vyšší závislostí výše důchodu na předchozích výdělcích a zaplaceném pojistném. Co tím vláda říká? Vláda tím v podstatě říká, že učiní důchodový systém méně solidární. Jestliže se zvýší zásluhovost, znamená to, že se zvýší důchody vysokopříjmovým skupinám obyvatel. Pokud ale má být celkový objem finančních prostředků zachován, pak se nutně důchody nízkopříjmovým skupinám obyvatel sníží a více lidí upadne do chudoby.

Vláda se tváří jako sociální. Nakonec slovo sociální se v tomto projednávaném dokumentu vyskytuje 63krát. Vladimír Špidla skloňoval sociální stát ve všech pádech, ale činy jeho vlády byly ve skutečnosti asociální. Jak si jinak vysvětlit, že při valorizaci důchodů se za vlády socialistů výrazně více zvyšovaly vysoké důchody a nejméně se zvyšovaly nízké důchody? Zajímavé je, že Klausovy vlády postupovaly opačně. Vláda má zákonem danou dostatečnou vůli a prostor, jakým způsobem valorizovat. Po lednové valorizaci důchodů se opět rozevřely nůžky mezi tzv. starodůchodci a novodůchodci, tj. zvýšil se rozdíl ve výši důchodů mezi těmi, kdo odešli do důchodu před 1. lednem 1996, a těmi, kteří nastoupili do důchodu po 1. lednu 1996. Když se zvýší ceny, valorizují se přiměřeně důchody. Ale přiměřeně se valorizuje průměrný důchod, a zatímco reálná hodnota nejvyšších důchodů stoupá, reálná hodnota nejnižších důchodů klesá. Čím dál tím více našich seniorů se díky asociální socialistické vládě posouvá do oblasti chudoby.

Další, co nám vláda slibuje. Vláda připraví vytvoření účtu státních důchodových rezerv pro realizaci důchodové reformy. To je přesně podle hesla, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Vytvoření nového účtu nikoho nebude bolet a vláda si může udělat čárku. Přece jeden samostatný důchodový účet máme a platí, že finanční prostředky z tohoto účtu nesmějí být vynaloženy na nic jiného než na důchody. Daleko důležitější je, aby nám vláda řekla, zda na tento účet - ať už stávající, nebo nový - vloží nějaké finanční prostředky a v jaké výši. Mám na mysli například prostředky z privatizace nebo z výnosů podniků se státní účastí, jak o tom nedávno ministr Škromach hovořil v médiích. Ale o tom vláda diskrétně mlčí.

Vláda tvrdí, že prosadí snižování podílu mandatorních a kvazimandatorních výdajů ve veřejných rozpočtech. Neříká však, kde výdaje ušetří. Naopak slibuje věci, které příjmy snižují a výdaje zvyšují. Slibuje například daňové zvýhodnění rodin s dětmi, příspěvek pro prvňáčky, novomanželské půjčky, bezplatný pobyt dětí nad pět let v mateřských školkách atd. atd. A právě děti, jejichž rodičům vláda pomocí dluhů pomáhá, budou muset v budoucnu všechny dluhy svých rodičů a prarodičů zaplatit i s úroky.

Vláda chce zabránit zneužívání sociálních dávek. To je ale velmi obecné tvrzení a mnoha lidem, kteří se nikoli vlastní vinou dostali do těžké životní situace, bere jistotu a víru v lepší budoucnost. Stalo se módou, že jednotliví ministři o zneužívání sociálních dávek často hovoří, aniž upřesní, o které případy zneužívání konkrétně jde a jak konkrétně by chtěli postupovat. Tím děsí zdravotně postižené lidi a nezaměstnané otce rodin, kteří skončili na dlažbě díky nemožné hospodářské politice Špidlovy vlády. Konkrétní činy vlády jsou ale v opačném gardu. V současné době zaměstnanec, který byl propuštěn ze zaměstnání pro porušení pracovní kázně, nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti. Od 1. října letošního roku ale nárok na podporu v nezaměstnanosti bude mít, a to i přesto, jak jsem řekla, že byl propuštěn pro porušení pracovní kázně. Je to díky novele zákona o nezaměstnanosti. Vláda tedy flákačům podporu v nezaměstnanosti bez problémů dá, ale maminky zdravotně postižených dětí a nemocných lidí honí od čerta k ďáblu, aby opakovaně prokazovaly trvalé postižení svých dětí i své.

Teď ale se máme na co těšit. Vláda přitvrdí, protože se z vládního programového prohlášení dovídáme - cituji: "Vláda rozvine systematický boj se zneužíváním sociálních dávek ve spolupráci s orgány Evropské unie." V této souvislosti bych se chtěla pana ministra zeptat, které orgány Evropské unie zde takový systematický boj se zneužíváním sociálních dávek rozvinou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP