(18.30 hodin)

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych i já přednesl pozměňovací návrh, který se týká tisku 630. Tento pozměňovací návrh je pozměňovacím návrhem k pozměňovacímu návrhu II.7 obsaženému v usnesení rozpočtového výboru číslo 425 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o správních poplatcích, které máme v tisku 630/1.

Dále bych chtěl říci, že jsem si dovolil všem poslancům nechat namnožit tento pozměňovací návrh, který je označen jako Martin Kocourek T 630/1/DPH/MK, abych Sněmovnu delším textem nezdržoval. Zároveň bych chtěl říct, že tento pozměňovací návrh zavádí v zákoně o dani z přidané hodnoty nový institut a možnost tzv. skupinové registrace. Nebudu zde teď celou legislativní úpravu číst, neboť se přihlašuji k onomu písemně rozdanému podkladu.

Jako zdůvodnění bych chtěl jen uvést, že jednotný místní trh, který vznikl dnem 1. ledna 1993 v rámci Evropské unie, přinesl volný pohyb zboží, služeb a kapitálu mezi členskými státy Evropské unie, a jedním z pilířů fungování vnitřního trhu je také šestá směrnice harmonizující oblast daně z přidané hodnoty. Česká republika přijetím zákona o dani z přidané hodnoty implementovala do svého právního řádu její obligatorní pravidla, avšak směrnice nedefinuje pouze povinná pravidla, ale uvádí i řadu dispozitivních ustanovení, o jejichž zahrnutí do národních legislativ si rozhodují jednotlivé členské státy samostatně. A jedním z těchto dobrovolných ustanovení je i druhý odstavec článku IV.4 této směrnice, podle kterého mohou členské státy považovat nezávislé osoby, které jsou úzce propojeny finančními, ekonomickými a organizačními vazbami, za jedinou osobu povinnou k dani takové a zahrnout je pod společnou tzv. skupinovou registraci.

Přiložené paragrafové znění zahrnuje takovou skupinovou registraci do platného nového zákona o dani z přidané hodnoty schváleného dne 22. dubna 2004.

Tolik stručné zdůvodnění. Zbytek - obsáhlejší zdůvodnění - je obsažen v mém písemném podkladu, který jsem si osvojil. Tolik můj pozměňovací návrh.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji vám, pane kolego. Obávám se, že i vaše vystoupení bude zastíněno dalším prohlášením člena vlády, který se již netrpělivě hlásí o slovo. Slovo má paní kolegyně Petra Buzková.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petra Buzková Vážený pane místopředsedo, vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, vzhledem k tomu, že když vláda Stanislava Grosse dostala důvěru v této Poslanecké sněmovně, řekl premiér, že většina sociálně demokratických ministrů se vzdá poslaneckého mandátu, a to z toho důvodu, aby se mohli plně věnovat náročné a zodpovědné práci na ministerstvech, a také proto, aby do Poslanecké sněmovny přišli noví lidé, kteří se budou moci aktivně zapojit do práce výborů, podle článku 25 Ústavy České republiky a § 6 písm. c) jednacího řádu Poslanecké sněmovny se vzdávám mandátu poslance.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Některé z nás jste potěšila, některé zarmoutila. Tak už to v politice bývá.

Slovo má pan kolega Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, pane premiére, vládo, paní a pánové, vzhledem k tomu, že jsem ve své nepozornosti nevystoupil k tisku 629, pokusím se to napravit svým vystoupením k tisku 630.

V obecné rozpravě jsem odůvodnil, proč si myslím, že není možné, aby správní poplatky ve věci digitálního vysílání se v podstatě řídily položkou 67 písm. d) jako přihláškou k provozování převzatou vysíláním v kabelovém systému nebo prostřednictvím družic za 50 000 Kč, když oprávnění je 400 000 000 Kč, prodloužení platnosti 200 000 000 Kč apod. Abych předešel pochybnostem zpravodaje, tak i v podrobné rozpravě uvedu, že například zákon o licencích pro udělování vývozních licencí na například vojenské materiály sám uvnitř stanoví cenu licence a cenu vydaného povolení.

Čili nic mi nebrání, abych změnil v tisku 630 část 30. článek 30, kdy bych větu, která je vložena do toho článku, označil jako bod jedna, doložil do něj bod dvě, který by zněl:

Doplňuje se § 18 odst. 6 zákona 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů. K vydání rozhodnutí o prvém udělení oprávnění k provozování digitálního televizního vysílání se stanovuje zvláštní poplatek 50 000 000 korun, který je placen vždy ve výši ročního podílu. Alternativně, tzn. k hlasování, dávám částku 20 000 000 korun. Věta druhá v tom šestém odstavci v § 18 je: Vydání rozhodnutí k prodloužení doby platnosti oprávnění stanoví zákon o správních poplatcích v položce 67. To je prvá varianta pozměňovacího návrhu.

Druhá varianta, která - ještě také možná s legislativou se před třetím čtením na ní dohodnu - je, že v tisku 630 -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane kolego. Omlouvám se velmi, že zasahuji do vašeho vystoupení, ale chtěl bych poprosit všechny kolegy a kolegyně, kteří nevěnují pozornost této daňové a poplatkové loterii, kdyby mohli své aktivity přesunout mimo jednací sál. Opravdu jde o významné pozměňovací návrhy a myslím si, že jejich přednesení by mělo proběhnout v klidné atmosféře, tak aby byly pečlivě všechny zaznamenány, aby nedošlo posléze k problémům při hlasování. Takže ještě jednou na vás apeluji. Je od vás milé, že se na mne takto usmíváte. Já se na vás také budu usmívat, pokud budete na svém místě, pane kolego, a nebudete rušit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji vám, pane místopředsedo.

Druhá varianta mého pozměňovacího návrhu je tato: Část 53. se přečíslovává na část 54. a vkládá se nová část 53. k tisku 630 s tímto textem: Zákon o správních poplatcích, položka 67 se doplňuje o písmeno f) udělení oprávnění k provozování digitálního vysílání 50 milionů korun, alternativně 20 milionů korun, udělení oprávnění k prodloužení digitálního vysílání 20 milionů korun, alternativně 10 milionů korun. Placení poplatku lze rozdělit do jeho ročních podílů.

Opakuji tedy, že z tisícikorun přecházím na poplatek v řádu desítek milionů korun. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan kolega Miroslav Svoboda. Připraví se pan poslanec Pešán.

Ještě před vystoupením pana kolegy Svobody s faktickou poznámkou pan kolega Pleva. Prosím.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nechci nikterak ubírat z nadšení pana poslance Filipa pro zpoplatňování čehokoliv, nicméně musím říct, že jeho pozměňovací návrh má jednu závažnou právní vadu. Protože ještě není přijat zákon o elektronických komunikacích, tak není v tomto jeho návrhu stanoveno, zdali je zpoplatněn ten, kdo provozuje celý datový tok, anebo ten, který provozuje část datového toku, a to znamená i nějakou tu pozici vhodnou pro nějakou digitální televizi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP