(17.30 hodin)
(pokračuje Křeček)

4. Bod 12 zní:

"12. V § 8 odstavec 1 včetně poznámky pod čarou č. 2a) zní:

"(1) Vedení evidencí čestných prohlášení podle § 3 (dále jen "evidence"), údajů poskytnutých podle § 8 odst. 2 písm. a) a b) a sdělení podle § 8 odst. 3 a 4 provádí mandátový a imunitní výbor příslušné komory Parlamentu, kontrolní výbor zastupitelstva kraje či města (dále jen "příslušný výbor"). Vedením se pro účely tohoto zákona rozumí zpracovávání osobních údajů podle zvláštního právního předpisu 2a).

Poznámka pod čarou 2a) § 4 písm. e) zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů."."

5. Bod 13 zní:

"13. V § 8 odstavec 2 včetně poznámky pod čarou č. 2b) zní:

"(2) Každý má právo na bezplatný přístup do evidence. Žadateli o přístup do evidence (dále jen "žadatel") je tento přístup umožněn

a) osobní návštěvou v sídle příslušného výboru v pracovní dny, kde žadatel při podání žádosti o přístup do evidence (dále jen "žádost") poskytne zaměstnanci příslušného výboru své jméno a příjmení, účel žádosti, datum narození a adresu trvalého a jiného pobytu a k ověření pravosti těchto údajů předloží občanský průkaz. Poté je mu umožněn přístup do evidence, do které může nahlížet, činit si z ní opisy a výpisy. Výpisy a opisy nemají charakter veřejné listiny a příslušný výbor je neověřuje,

b) podáním žádosti v elektronické podobě prostřednictvím veřejné datové sítě. Formulář žádosti je dostupný v elektronické podobě na internetové adrese příslušného výboru spolu s pokyny jak postupovat při jejím vyplňování. Nezbytnými náležitostmi tohoto formuláře jsou jméno a příjmení, účel žádosti, datum narození a adresa trvalého a jiného pobytu žadatele. Po jeho vyplnění žadatel formulář žádosti opatří platným zaručeným elektronickým podpisem, založeným na kvalifikovaném certifikátu od poskytovatele certifikačních služeb podle zvláštního právního předpisu 2b), a odešle na adresu elektronické podatelny příslušného výboru, která po ověření všech požadovaných náležitostí předá žádost příslušnému správci evidence, který do 15 dnů ode dne předání žádosti elektronickou podatelnou zašle žadateli výpis z evidence na elektronickou adresu uvedenou v žádosti.

K žádostem, které neobsahují požadované náležitosti, se nepřihlíží.

Poznámka pod čarou 2b) § 11 odst. 1 zákona č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu a o změně některých dalších zákonů (zákon o elektronickém podpisu), ve znění zákona č. 226/2002 Sb., zákona č. 517/2002 Sb. a zákona č. 440/2004 Sb.".".

6. Bod 14 zní:

"14. V § 8 odstavce 3, 4 a 5 včetně poznámky pod čarou číslo 2c) znějí:

"(3) Každý má právo sdělit příslušnému výboru skutečnosti, které nasvědčují nepravdivosti nebo neúplnosti údajů v evidenci. Sdělení lze učinit buď v sídle příslušného výboru, nebo písemným prohlášením zaslaným příslušnému výboru doporučenou zásilkou s doručenkou, anebo prohlášením v elektronické podobě zaslaným prostřednictvím veřejné datové sítě, které je opatřené platným zaručeným elektronickým podpisem, založeným na kvalifikovaném certifikátu od poskytovatele certifikačních služeb podle zvláštního právního předpisu 2b).

(4) Sdělení podle odstavce 3 musí obsahovat jméno a příjmení, datum narození a adresu trvalého a jiného pobytu oznamovatele, jinak se k němu nepřihlíží. Příslušný výbor do 30 dnů oznamovateli pošle písemnou odpověď doporučenou zásilkou s doručenkou nebo v elektronické podobě a v této odpovědi mu sdělí, jaké úkony v této věci učinil 2c).

Poznámka pod čarou 2c) § 5 odst. 1 písm. c) zákona č. 101/2000 Sb.

(5) Údaje o žadatelích podle § 8 odst. 2 písm. a) a b) a veškeré údaje obsažené ve sdělení podle § 8 odst. 3 a 4 se zpracovávají jako součást té složky evidence, ke které se vztahují.".".

7. Bod 15 zní:

"15. V § 8 se odstavce 6 a 7 zrušují."

8. Bod 16 zní:

"16. § 9 odst. 1 a 2 se včetně nadpisu zrušuje."

9. Vkládá se nový bod 35, který zní:

"35. V § 11 se doplňuje odst. 11, který zní: "(11) Řízení podle tohoto zákona lze zahájit do dvou let od porušení povinnosti dané tímto zákonem. Na řízení se použijí obecné zásady správního řízení, nestanoví-li tento zákon jinak.".".

10. Za bod 35 se vkládá nový bod 36, který včetně nadpisu zní:

"36. V části druhé se za § 12a vkládá nový § 12b, který zní:

"§ 12b Přestupky

(1) Přestupku se dopustí ten, kdo nakládá se zpřístupněnými údaji v rozporu s účelem, který uvedl ve své žádosti podle § 8 odst. 2 písm. a) a b) a pro který mu tyto údaje byly z evidence poskytnuty.

(2) Za přestupek lze uložit pokutu do výše 100 000 Kč.

(3) Přestupky projednává Úřad pro ochranu osobních údajů. Při stanovení výše pokuty přihlédne Úřad k závažnosti přestupku, zejména ke způsobu a okolnostem jeho spáchání, k významu a rozsahu jeho následků, k době trvání protiprávního jednání a ke skutečnosti, zda a jak se odpovědná osoba přičinila o odstranění nebo zmírnění škodlivých následků přestupku.

(4) Pokud není v odstavci 3 stanoveno jinak, vztahuje se na přestupky a jejich projednávání zákon o přestupcích."."

11. Za bod 36 vkládá se nový bod 37, který zní:

"37. V části druhé se za § 12b vkládá nový § 12c, který zní:

§ 12c

Pokud tento zákon nestanoví jinak, použije se zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů.".

12. V článku III se za číslovkou 2005 doplňují slova "s výjimkou bodu 13 § 8 odst. 2 písm. b), který nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2006.".

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji za téměř básnické přednesení pozměňovacího návrhu.

Dalším přihlášeným do rozpravy je pan kolega Lobkowicz, který je v tuto chvíli posledním přihlášeným do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Jaroslav Lobkowicz: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl velice krátký pozměňující návrh týkající se sněmovního tisku číslo 550, a to § 6 odst. 3.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP