(18.00 hodin)
(pokračuje Langer)

Vážené kolegyně a kolegové, dříve než zahájím projednávání dalšího bodu, mám zde pro vás sdělení o dohodě předsedů jednotlivých poslaneckých frakcí, a to v tom smyslu, že právě zahajovaný bod, kterým je

 

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech
a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 693/ - druhé čtení

 

je posledním dnes projednávaným bodem.

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Prosím o klid v jednacím sále.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, sněmovní tisk 693 si klade za cíl především transpozici směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/1996 o odpadních elektrických a elektronických zařízeních, ve znění směrnice 2003/108 a směrnice 2002/1995. Problematika elektrozařízení je v návrhu změnového zákona řešena novým dílem 8 v části čtvrté zákona o odpadech.

Výbor projednal -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane ministře, omlouvám se, že vám zasahuji do vašeho vystoupení, ale dělám tak ve vašem zájmu. Chci poprosit všechny kolegyně a kolegy, kteří si nechtějí vyslechnout vystoupení předkladatele pana ministra Ambrozka, aby obsah svých jednání a sebe samé přesunuli mimo jednací sál.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Pane předsedající, obávám se, že úspěšnost nebude úplná, a proto to zkrátím.

Hlavním cílem navrhovaných opatření je prevence vzniku odpadních elektrických a elektronických zařízení a dále snižování podílu odstraněného odpadu upřednostňováním opětovného použití a materiálového využití a další způsob jeho využití. Akcentována je zejména nutnost vytvořit systém zpětného odběru elektrozařízení z domácností a odděleného sběru ostatních elektrozařízení a tento systém financovat.

Chtěl bych říci, že na projednávání jak na ministerstvu, tak ve výboru se aktivně podíleli i ti, kterých se to týká. U většiny pozměňovacích návrhů bylo dosaženo shody a s pozměňovacími návrhy výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí v drtivé většině souhlasíme. Ostatní navrhované změny zákona o odpadech jsou většinou úpravy znění některých ustanovení platného zákona vedoucí ke zpřesnění jejich významu a odstranění některých opomenutí nebo doplnění ustanovení potřebných pro zajištění nebo zlepšení kontroly a vymáhatelnosti některých částí zákona.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Tento návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 693/1. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru kolegyně Iva Šedivá.

 

Poslankyně Iva Šedivá: Vážený pane předsedající, vážení přítomní, dovolte mi, abych jenom velmi krátce okomentovala způsob projednávání ve výboru, který tento sněmovní tisk měl přidělen.

Novela zákona o odpadech, sněmovní tisk 693, byla projednána výborem pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí dne 30. září 2004 s tím, že výbor jej doporučuje Poslanecké sněmovně projednat a schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Tento tisk vám byl rozdán pod sněmovním tiskem 693/1 a mohli jste se s ním podrobně seznámit. Co se týče přijatých pozměňovacích návrhů, toto již zmínil pan ministr, takže si myslím, že to není třeba opakovat.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Otevírám obecnou rozpravu. Kdo se hlásí do obecné rozpravy? Pan kolega Václav Mencl. Prosím.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo. Chtěl bych využít této příležitosti a zeptat se pana ministra na základě analýzy, kterou mám k dispozici, zda bylo vyjasněno vše, co tento zákon nového přináší do českého právního řádu, především vztah k výši DPH za část, která bude uznána jako vratná cena, si dovolím říci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se další hlásí do rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, takže rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám avizovanou přihlášku pana kolegy Pelce, po něm pan ministr Ambrozek.

 

Poslanec František Pelc: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí věnoval tomuto návrhu zákona velkou pozornost, takže je tady před vámi kvalitní návrh, který si dovoluji pouze dílčí korekcí upravit a dovoluji si načíst dva pozměňovací návrhy takto.

Za prvé. V § 37 písm. i) odst. 2 se za slovo "ministerstvu" vkládají slova "k rozhodnutí".

Druhý pozměňovací návrh. V § 37 písm. i) se doplňuje odstavec 7, který zní: Pro účely zápisu do seznamu ministerstvo stanoví prováděcím právním předpisem bližší podmínky způsobu plnění povinností a zajištění financování podle odst. 3 písm.d) a e).

Odůvodnění: První bod pouze specifikuje, zpřesňuje procesní řízení ve věci zápisu do seznamu výrobců elektrozařízení, jehož cílem je rozhodnutí, které nakonec staví účastníky řízení do rovnějšího postavení.

K bodu 2: Je umožněno Ministerstvu životního prostředí stanovit podrobněji v obecně závazné vyhlášce podmínky naplňování registrace a tím se zdá, že stát bude mít možnosti lépe naplňovat závazky plynoucí z direktivy 2002/1996 Evropského společenství.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Slovo má pan ministr Ambrozek. Prosím vás všechny, kteří jste se rozhodli setrvat až do konce, abyste umožnili setrvání v klidné atmosféře, tak aby si jednotliví účastníci rozpravy mohli vyslechnout vystoupení svých kolegů. Prosím nenuťte mě, abych vás jmenovitě vyvolával a hnal k odpovědnosti.

Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Vystupuji, jenom abych využil práva poslance, abych o to nemusel žádat ostatní kolegy, a přečtu tři drobné opravy usnesení výboru a poté odpovím na dotaz pana kolegy Mencla, a také s návrhem konkrétního pozměňovacího návrhu.

K bodu 17 usnesení výboru bylo potřeba, kdyby bod byl přijat, doplnit příslušné zmocnění na vydání vyhlášky. Protože v usnesení výboru zmocnění chybí, je třeba za bod 17 doplnit nový bod, kterým se do § 37j odstavce 5 za slova "podle odstavce 2" doplňují slova "a seznam látek, na které se za vyhláškou stanovených podmínek nevztahuje ustanovení § 37j odstavce 3".

K bodu 33 usnesení navrhuji vypustit větu na konci bodu 33 ve znění: "Ostatní body se přečíslují." - V § 47 se totiž mění pouze znění odstavce 1 a žádný nový odstavec se nevkládá, není tudíž potřeba nic přečíslovat.

U bodu 36 usnesení vypustit větu na konci bodu 36 ve znění: "Ostatní body se přečíslují." Za písmenem t) již žádná další písmena nejsou.

Co se týká otázky DPH, proběhlo jednání s Ministerstvem financí, kdy závěrem bylo, že je-li viditelný poplatek součástí ceny, musí být i součástí DPH. Pokud jde o poplatek, nedaní se.

Navrhuji tedy pozměňovací návrh do § 37n, kdy se za prvé v odstavci 5 doplňují za slova "ministerstvo stanoví" slova "po projednání s Ministerstvem financí", dále pokračuje text "prováděcím právním předpisem" atd.

Do § 37o odstavce 2 se rovněž za slova "ministerstvo stanoví" doplňují slova "po projednání s Ministerstvem financí".

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP