(16.10 hodin)
(pokračuje Tlustý)

To je podstata naší reformy, kterou prosazujeme, je sepsána v brožurách, jsou vypočteny všechny tabulky. A je, pane ministře, už posté opakovanou lží, že jsme nepředložili alternativu. Předložili, veřejnost to zná, a to, že vy to popíráte, jenom dokazuje, že nejste ochotni ani připustit nejenom existenci problémů v České republice, ale existenci alternativního ekonomického programu, který je funkční, jak dokazuje Slovenská republika.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji předsedovi klubu ODS Vlastimilu Tlustému. S přednostním právem se znovu přihlásil pan ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji. Myslím si, že je zajímavé, že v české politice a politické debatě často musíme používat nějaké vzory, abychom odůvodnili vyváženost a podloženost našich vlastních koncepcí. Dřív jsme používali různé vzory, přirovnávali jsme se k různým zemím. Dnes část pravé opozice používá jako svůj vzor a příklad Slovenskou republiku.

No, já nevím, vážení přátelé, kdo byste chtěli žít na Slovensku a být v pozici občana, který byl do daňové reformy zdaňován 15procentní sazbou a teď po daňové reformě je zase zdaňován 15procentní sazbou, jenom prostě musí platit daleko a několikrát větší výdaje na potraviny a všechny ostatní služby, které jsou zatíženy rovnou sazbou daně z přidané hodnoty. A tak dochází k tomu, že slovenští občané jezdí nakupovat na Moravu. A tak dochází k tomu, že slovenští řidiči tankují na Moravě a v Čechách, protože máme nižší spotřební daně, než mají Slováci. Tak dochází k tomu, že mladí Slováci odcházejí ze Slovenska, aby hledali lepší životní perspektivu v Čechách, že stovky tisíc Slováků pracují v Čechách, protože tady nacházejí pracovní místa.

A také když se provádějí nezávislé analýzy ze strany Eurostatu, pak se také zjišťuje, že ze zemí Evropské unie jsou nejvíce ohroženi chudobou právě občané na Slovensku a nejméně jsou ohroženi chudobou občané v Čechách. Myslím si, že to také vypovídá o tom, jestli se v této zemi dělá, nebo nedělá politika, která podporuje sociální soudržnost. Máme zde objektivní zjištění ze strany Eurostatu a ten jasně řekl, že v uplynulých letech byly vytvořeny takové podmínky, že Slováky ohrožuje chudoba třikrát více, než ohrožuje chudoba Čechy.

A když se bavíme o zvyšování cen a o zdražování, kterým zde opozice permanentně straší navzdory tomu, že v roce 2003 se ceny nepohnuly ani o píď a že jsme zde měli cenovou stabilitu, kterou vůbec nepamatujeme v moderní historii České republiky, a že v letošním roce, v roce vstupu do Evropské unie, v roce největších daňových změn od roku 1993, bude inflace nižší než 3 %, pak je potřeba si uvědomit, že na Slovensku se zdražuje třikrát rychleji. Proč se tam zdražuje třikrát rychleji? No proto, že tamní daňová reforma provedla mnohem větší zvýšení nepřímých daní, než bylo provedeno v České republice v letošním roce. A inflace zůstává i do budoucna jedním z největších rizik ekonomického vývoje na Slovensku.

U nás riziko inflace není. A Česká národní banka opakovaně zdůrazňuje a prohlašuje ve svých stanoviscích, že nevidí z hlediska vývoje české rozpočtové politiky inflační riziko. Tato vláda ve své politice ani v letošním roce, ani v příštím roce, navzdory tomu, co tvrdí pravá opozice, nevytváří žádné inflační riziko. A jestliže zde existují rizika, tak jsou nesena trendy ze zahraničí, souvisejí s růstem ekonomiky v eurozóně, souvisejí s růstem průmyslových cen, souvisejí s růstem světových cen ropy a zemního plynu. Je to dovezená inflace, inflace nemá zdroje ve vládní rozpočtové politice, a také proto dochází k takovému vývoji v úrokových sazbách, k jakému dochází.

Myslím si, že je dobré hovořit o slovenských reformách, ale uvítal bych, kdyby debata o tom, jak funguje nový daňový systém, vydržela ještě několik měsíců, abychom měli srovnatelná data. My je v tuto chvíli nemáme, a já zde mohu pouze odpovědně prohlásit, že vývoj daňových příjmů v České republice je v meziročním srovnání stejný jako na Slovensku v letošním roce. Obě daňové soustavy zaznamenaly zhruba pětiprocentní nárůst objemu daňových příjmů ve srovnání s daňovými příjmy, které inkasovaly v roce 2003. To jsou pevná statistická data. Daňové příjmy v Čechách vzrostly zhruba o 105 %, daňové příjmy na Slovensku zhruba o 105 % ve srovnání se skutečností roku 2003 ke konci srpna letošního roku.

Není tedy pravdou, že by se inkaso daní výrazně odlišovalo nebo vůbec nějakým způsobem odlišovalo v České republice a na Slovensku. Ano, odlišuje se ve struktuře. Slovensko po zavedení rovné daně inkasuje méně finančních prostředků z přímých daní, zejména z daně ze závislé činnosti, a současně inkasuje daleko více z daně z přidané hodnoty, protože zavedlo jednu sazbu daně z přidané hodnoty, a to nikoliv na úrovni 15 %, ale na úrovni 19 %. Čili toto zvýšení DPH kompenzuje propad příjmů, které Slovensko zaznamenává po zavedení rovné daně v oblasti daně ze závislé činnosti. Abychom měli srovnatelná data, musíme si počkat do dubna roku 2005, a tam se jasněji ukáže, jak se bude vyvíjet příjmová stránka obou rozpočtů po provedení daňových změn, které v obou zemích byly provedeny k 1. lednu, resp. k 1. květnu letošního roku. Rozhodně nelze tvrdit, že zde existují nějaké odlišnosti v kvalitě inkasa daní v České republice a ve Slovenské republice.

Myslím si, že zde také nelze tvrdit, že pravicové reformy, které zde byly realizovány v první polovině 90. let, byly úspěšné. No tomu přece nikdo nemůže věřit, protože si všichni pamatujeme, kdy tady vláda pravice skončila a v čem, v jaké krizi, v jakém propadu, v jaké katastrofě a zmaru tady skončila vláda pravice v letech 1996 až 1998. Vždy tyto reformy byly fiaskem a s tím, jak jste nastavili systémy sociálního a zdravotního zabezpečení a daňový systém, se potýkáme do dneška a teprve po deseti letech odstraňujeme některé chyby, které jste do tohoto systému založili na začátku 90. let.

Ale myslím si, že je skutečně úsměvné zde tvrdit, že pravicové reformy na začátku 90. let byly úspěšné a že by nás přivedly k ekonomické prosperitě. Vy jste tuto zemi přivedli do ekonomické krize, vy jste dovedli zemi do situace, kdy začala klesat ekonomika. A chtěl bych také říci, že nyní již pět let po sobě česká ekonomika roste. Pět let po sobě česká ekonomika roste, kontinuálně roste, a od roku 2003 růst ekonomiky znovu zrychluje a máme dobré důvody si myslet, že bude zrychlovat i v nadcházejícím období, zejména v závěrečné fázi letošního roku.

Je potřeba si také uvědomit, že poslední dva roky každý měsíc nepřetržitě v České republice roste průmyslová výroba. Ano, je to i díky investičním pobídkám. Je to díky tomu, že zde začínají vyrábět nové kapacity, které sem přišly v důsledku investičních pobídek. A já musím říci, že jsem s potěšením zaznamenal obrat a poprvé jsem zde slyšel od představitele pravé opozice něco o tom, že investiční pobídky pomohly investicím v České republice. Já jsem až do této chvíle slyšel ze strany představitelů ODS kritiku, že investiční pobídky nejsou účinné, že nejsou úspěšné, že zaplevelují náš systém. Teď poprvé slyšíme, že investiční pobídky jsou úspěšné a že podpořily rozvoj investic a růst české ekonomiky. Je to obrat, já ho vítám, vítám ho jako první vlaštovku v tom, že ODS konečně začíná brát na zřetel ekonomickou realitu a že začíná tušit, že opatření, která zde byla zaváděna, například investiční pobídky, jsou úspěšná.

A když se podíváte na naše průmyslové zóny, tak řada z nich už je zaplněna. A když se podíváte do Plzně, tak zjistíte, že Borská pole jsou zaplněna, a zjistíte, že potřebujeme rozšiřovat průmyslové zóny a že přicházejí další a další investoři.

A to, že na Slovensku je 19procentní daň z příjmů právnických osob, nic neznamená, protože naše daň z příjmů právnických osob se sníží do roku 2006 na 24 %. A když si porovnáme efektivní míru zdanění, tak ta v roce 2006 bude zhruba stejná v Čechách i na Slovensku. Není tedy pravdou, že by daňová politika vytvářela rozdíly ve zdaňování právnických osob v České republice a na Slovensku.

Já si myslím, že skutečně stojí za to, abychom zde vedli otevřenou debatu, ale myslím si, že jedné věci se nedočkáme, a vývoj diskuse mi to stále znovu s každým dalším vystoupením potvrzuje. Opozice zde zkrátka bude říkat v této rozpočtové debatě jenom samé pěkné předvolební řeči.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP