(17.30 hodin)

Poslanec Oldřich Vojíř: Návrh I9. (Zpravodaj ani ministr nedoporučují.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozhodneme v hlasování 453, které jsem zahájil. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 158 poslanců, 52 bylo pro, 88 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Návrh I10 je nehlasovatelný, návrh I11. (Zpravodaj ani ministr nedoporučují.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlasování pořadové číslo 454 jsem zahájil, takže ten, kdo chce vyjádřit svůj souhlas, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 158 poslanců, 52 bylo pro, 90 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: O návrhu I12 bylo hlasováno. Nyní návrh I13. (Zpravodaj ani ministr nedoporučují.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlasování pořadové číslo 455 jsem zahájil. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 158 poslanců, 56 bylo pro, 91 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: O návrhu I14 bylo hlasováno. Tím jsem přesvědčen o tom, že s blokem pozměňovacích návrhů pod písm. I jsme se vyrovnali, a můžeme přistoupit k bodu J1. (Zpravodaj doporučuje, ministr nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 456. Kdo souhlasí s návrhem J1, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 158 poslanců, 74 bylo pro, 62 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Návrh J2. (Zpravodaj doporučuje, ministr nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 457. Kdo s návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 158 poslanců, 76 bylo pro a 51 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Dostáváme se ke konci. Měli bychom hlasovat o legislativně technických změnách, které byly ve třetím čtení navrženy.

Myslím si, že pro korektnost je nutno říci, že jsem navrhl, aby bude-li přijat návrh F3, a ten byl přijat, aby se uvedené datum promítlo do všech oblastí týkajících se bodu F3. A také jsem navrhl, že účinnost zákona by se měla posunout z 1. 12. 2004 na 1. ledna 2005.

V tom prvním případě si myslím, že to skutečně je legislativně technická úprava. Ve druhém případě nechám na vůli Sněmovny, jestli to bude akceptovat jako legislativně technickou úpravu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, poslouchali jste pozorně pana zpravodaje? On vám předloží návrh, o kterém není pochybností, jako první a ten druhý potom připomene zvlášť.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Dobře. Hlasovali bychom tedy o bloku legislativně technických úprav včetně promítnutí bodu F3 jako jeden blok a potom samostatně o účinnosti. (Zpravodaj i ministr doporučují legislativně technické úpravy.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 458. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 158 poslanců, 156 bylo pro, 2 proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Nyní posunutí účinnosti v podstatě o jeden měsíc. (Zpravodaj i ministr doporučují.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Prohlašuji hlasování za zmatečné. Hlásí se pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, mě to hrozně mrzí, že musím vystoupit proti zpravodaji svého klubu. Hrozně mě mrzí, že vím, že to je velmi užitečná a potřebná věc. Ale přece jenom si myslím, že když se někde mají ctít zákony, mají se ctít na půdě Poslanecké sněmovny.

Změna účinnosti prostě není legislativně technická poznámka a nedá se přednést ve třetím čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Toto mohu samozřejmě chápat jako námitku proti postupu předsedajícího.

Dámy a pánové, věc je taková, že s touto poznámkou nám to vrátí Senát zcela nepochybně, takže se k tomuto hlasování budeme moci vrátit, nepochybuji o tom. Ale tuším, že pan poslanec Pleva má pravdu, protože jsme vždycky tak postupovali.

Názor pana zpravodaje v tuto chvíli je, k čemu se přiklání.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Já jsem myslím docela korektně řekl, že to je na vůli Sněmovny, a jestli někdo dá protest, a tento protest tady zaznívá, tak já si opravdu nemohu dovolit nějakým způsobem překročit rámec a pravidla této Sněmovny. Nebude-li tedy vůle Sněmovny o tom hlasovat, tak mně to nijak nevadí, a Senát to s největší pravděpodobností bude muset vrátit a budeme o tomto zákonu hlasovat někdy v prosinci. Ale nechám to na vůli Sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: O slovo se hlásí pan ministr Milan Urban.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Pane místopředsedo, dámy a pánové, musím říci, že věcně s tímto návrhem souhlasím, ale musím samozřejmě také respektovat proceduru Poslanecké sněmovny. Ale chtěl jsem sdělit, že tady není žádný rozpor mezi mnou a panem zpravodajem.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, je rozpor pouze mezi vaším přáním a zákonem o jednacím řádu, což je taková drobnost, nicméně v tuto chvíli dost podstatná. A já se přidržím námitky pana poslance Plevy.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Myslím, že tímto je to vyřešeno. Potom nehlasujme o této věci vůbec, prohlašuji to za nehlasovatelné z hlediska jednacího řádu Poslanecké sněmovny, jestli to mohu takto říci.

A dostáváme se snad, doufám, do závěrečného hlasování. Poprosil bych pohledem přes Sněmovnu jestli někdo nemá námitku. A předpokládám, budou-li nějaké pauzy, tak už jenom z hlediska finálního hlasování, a nikoli k proceduře nebo k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zdá se, že tomu tak je, že jsme opravdu podrobili hlasování všechny náměty, ale myslím si, že bude dobře, když ještě jednou se budeme moci zamyslet, vy, pane zpravodaji, s panem navrhovatelem, je-li opravdu všechno v pořádku.

A vidím předsedu poslaneckého klubu KDU-ČSL Jaromíra Talíře, který se chystá nás požádat o přestávku.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Pane předsedající, ano, dovoluji si požádat o 10minutovou přestávku na jednání klubu, abychom si ujasnili, co vlastně bylo schváleno a jak postupovat dále.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. V 17.50 hodin budeme hlasovat.

 

(Jednání přerušeno v 17.38 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP