(9.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A nyní přistoupíme ke stanovení pořadu schůze. Ale ještě předtím vám navrhnu zařadit nový bod, na kterém jsme se také dohodli na grémiu, a je to Návrh usnesení k úpravě podrobnějších pravidel jednání Poslanecké sněmovny. Doporučuji tento bod zařadit na čtvrtek jako první bod. Návrh usnesení vám byl již rozdán na lavice. Prosím tedy na základě domluvy, kterou jsme učinili na grémiu, zařadit tento bod, který by měl být podle mě velmi rychlý.

To je můj první návrh. A nyní prosím vás, abyste se vyjádřili k návrhu pořadu schůze. Mám zde přihlášky paní poslankyně Hany Orgoníkové, pana poslance Ladislava Skopala, paní poslankyně Hany Šedivé a pana poslance Petra Zgarby. To je tedy pořadí, v jakém se mi hlásíte. První byla paní poslankyně Hana Orgoníková. Prosím.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji bod č. 60, sněmovní tisk 658, státní sociální podpora, zařadit jako první bod bloku třetích čtení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Další je pan poslanec Ladislav Skopal a pak paní poslankyně Hana Šedivá.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Vážený pane předsedající, navrhuji bod č. 13 - Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 754 - který předkládá pan senátor Jan Fencl, který je služebně v Bruselu, tisk zařadit jako první bod ve čtvrtek po 12. hodině nebo po polední přestávce.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ale ve 14.30 hodin budou zahájeny interpelace a do 14.30 hodin bude zřejmě polední přestávka.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Pan senátor Fencl se vrací ve čtvrtek dopoledne... Anebo zařadit tento bod na pátek, kdy jsou třetí čtení, anebo jako první bod ve čtvrtek po interpelacích.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jako první bod po interpelacích ve čtvrtek, to by eventuálně šlo.

Dále se hlásí paní poslankyně Hana Šedivá.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, podávám návrh na pevné zařazení bodu č. 86, což je vládní návrh na bezúplatné převody nemovitostí ze správy Fondu dětí a mládeže v likvidaci, sněmovní tisk 734, a to na dnešek jako první bod po polední přestávce. Jako důvod uvádím skutečnost, že tento bod nebyl projednán na minulé schůzi Sněmovny a doba do ukončení působnosti Fondu dětí a mládeže do konce roku se krátí, aby mohl Fond ještě převést tyto nemovitosti.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, mám to zaznamenáno. Jako další se hlásil pan poslanec Petr Zgarba a pak pan ministr Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Petr Zgarba: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl návrhy na dvě změny programu.

A to za prvé vyřazení bodu č. 8 - sněmovní tisk 375, zákon o nájmu zemědělské půdy - z programu této schůze.

A jako druhou změnu návrhu programu schůze bych si dovolil navrhnout pevné zařazení bodu programu č. 66 - Vládní návrh zákona o zrušení Státního fondu pro zúrodnění půdy, sněmovní tisk 626 - na zítřek jako druhý bod pevně zařazený v rámci bloku třetích čtení. Důvodem druhé změny je, že předkladatel, pan ministr zemědělství, je na republikovém aktivu zemědělců.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní prosím pana ministra Bohuslava Sobotku.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji, pane předsedo. Měl bych procedurální návrh. Týká se bodu 2 - Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk 718. Předpokládá se, že by měl být účinný od 1. ledna 2005. Myslím si, že tento zákon je v zájmu daňových poplatníků vzhledem k tomu, že snižuje daňové zatížení. Proto bych chtěl požádat Poslaneckou sněmovnu, zda by nemohla zařadit třetí čtení tohoto bodu jako druhý bod v rámci třetích čtení za návrh, který předložila paní poslankyně Orgoníková. Znamená to, že by to bylo v pátek jako druhý bod v rámci třetích čtení, s tím, že bych současně požádal Poslaneckou sněmovnu, aby zkrátila lhůtu mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

Čili chtěl bych požádat o to, aby bod č. 2 byl zařazen pevně na pátek jako první nebo druhý bod v rámci bloku třetích čtení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Myslím, že můžeme tento bod zařadit jako první bod, protože paní poslankyni Orgoníkové šlo o středu a ne o pátek, pokud se nemýlím.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji, souhlasím s tím a navrhuji, aby to tedy bylo jako první bod v rámci třetích čtení v pátek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Ptám se, kdo další se hlásí k návrhu pořadu schůze. Vidím pana poslance Karla Vymětala.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane předsedo. Myslím, že to, co tady navrhl pan poslanec a ministr Bohuslav Sobotka, je zatím nehlasovatelné, protože Sněmovna zatím nerozhodla o zkrácení lhůty, takže těžko stanovovat zařazení bodu, když lhůta ještě nebyla zkrácena.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP