(12.00 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Skopalovi. Pan poslanec František Pelc je zván k mikrofonu. Není-li zde, přichází o pořadí, zařadím ho na konec přihlášených. Vystoupí pan poslanec Melčák, připraví se pan poslanec a ministr Sobotka.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážený pane předsedající, začnu tím, že jsem využil vašeho doporučení a dobrodiní jednacího řádu a nechal jsem rozdat znění svého pozměňovacího návrhu na lavice poslankyň a poslanců, takže mi to umožní být poměrně stručný.

Můj pozměňovací návrh k tisku číslo 1 sestává ze tří částí. V první části navrhuji zdánlivě drobnou novelu. Aby nedošlo k omylu, tak ji trochu rozšířím. Tato novela umožní zvýšit motivaci zaměstnavatelů, aby více přispívali svým zaměstnancům na penzijní připojištění. Jedná se o určité gesto ze strany státu vůči střadatelům, že totiž systém penzijního připojištění bude mít podporu státu i nadále a že se nemusejí obávat spořit v tomto systému i po dlouhou dobu, například pokud jsou dnes mladšího věku.

Druhý bod se vztahuje k poskytování investičních pobídek, kdy dnes jsou určité rozpaky, jestli při poskytnutí více investičních pobídek je možné čerpat podporu. Tato novela slouží k tomu, aby bylo jednoznačně jasné, že při poskytnutí více příslibů investičních pobídek může být v jednom zdaňovacím období uplatněna pouze jedna sleva na dani.

Třetí část mého pozměňovacího návrhu se týká poskytování darů od fyzických osob. Já se v tuto chvíli musím omluvit Sněmovně, protože při minulém projednávání tohoto zákona, který vyzněl v novelu číslo 280/2004 Sb., přestože ve všech podkladech mám číslovku osm, do stenozáznamu - předpokládám, že to bylo díky tomu, že jsem se přeřekl - se dostalo číslo tři, a z toho pak vyplývá, že prakticky výsledkem je určitý nesmysl, nebo lépe řečeno nejasné stanovení toho, zda dary od fyzických osob tělesně postiženým mohou být osvobozeny od daně. Proto navrhuji, abychom se vrátili k tomuto bodu tak, že § 15 odst. 5 - ta pětka se tam dostala proto, že mezitím byly některé body vypuštěny - bude použit poprvé ve zdaňovacím období, které započalo v roce 2004.

Předpokládám, že ctěná Sněmovna schválením této drobounké novely umožní, aby se sjednotily dary od právnických i fyzických osob.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Melčákovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec a ministr Bohuslav Sobotka. Připraví se pan poslanec Vladimír Doležal.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji, pane místopředsedo. Já bych chtěl v tuto chvíli na základě doporučení řídícího schůze navrhnout a požádat Sněmovnu, jestli by mohla svým hlasováním zkrátit lhůtu pro projednání návrhu mezi druhým a třetím čtením ze 72 hodin na 48 hodin v souladu s příslušným ustanovením jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče a ministře. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Vladimír Doležal, připraví se opět pan poslanec Kvapil.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych i já předložil několik pozměňovacích návrhů. Na úvod pro proceduru navrhuji svůj návrh, který jsem již zmínil v obecné rozpravě, a to, že navrhuji vrátit tento návrh zákona po ukončení podrobné rozpravy zpět výboru k novému projednání. Tím bylo dáno proceduře zadost, a nyní k pozměňovacím návrhům.

Já jsem si podrobně přečetl vládní programové prohlášení. Zaujal mě bod 5.1 odstavec deset, a protože bych byl hrozně rád, aby vláda od slov přešla konečně k činům, dovolím si podat následující pozměňovací návrh.

Za bod 12 vládního návrhu zákona se vkládá bod 12a tohoto znění: "V § 6 odst. 9 písm. u) se číslice 5 nahrazuje číslicí 7."

Za bod 56 vládního návrhu zákona se vkládá bod 56a tohoto znění, který ve variantě číslo 1 zní: "V § 24 odst. 2 písmeno zj) se číslice 3 nahrazuje číslicí 7." Varianta 2: "V § 24 odst. 2 písm. zj) se číslice 3 nahrazuje číslicí 5."

Aby bylo všem jasno - jedná se o zvýšení limitu daňového zvýhodnění v penzijním připojištění se státním příspěvkem, to znamená zvýšení daňového odpočtu u zaměstnavatelů ze stávajících 3 % na 7 %, potažmo 5, a zvýšení hranice osvobození od daně z příjmu zaměstnance u příspěvku zaměstnavatele na penzijní připojištění zaměstnance ze stávajících pěti na sedm.

Celkový dopad do státního rozpočtu je řádově 700 mil. Kč, jak vyplývá i z výpočtu Ministerstva financí.

Já jsem tento pozměňovací návrh navrhl i při projednávání v rozpočtovém výboru, bohužel díky rychlosti předložení stanoviska Ministerstva financí jsem si ho ne úplně tak podrobně přečetl a musím konstatovat, že s jejich zdůvodněním nesouhlasu zásadně nesouhlasím, protože pokud budeme vycházet z toho, že by tento návrh měl pouze zvýhodňovat bohaté, a to jak firmy, tak občany, tak bychom museli konstatovat, že v České republice je 50 % boháčů, protože 50 % práceschopného obyvatelstva je účastníkem penzijního připojištění, a dokonce 25 % bohatých firem, protože 25 % zaměstnavatelů toho využívá. Z hlediska účasti lidí patříme k jedněm z nejlepších na světě.

Problémem je průměrná výše tohoto příspěvku, která je pouze 383 Kč, to znamená, že jakási kumulace úspor je velice nízká, a proto se snažím tímto návrhem zvýšit aktivitu jak zaměstnavatelů, tak zaměstnanců, aby se tento poměr zvýšil a abychom začali tvořit druhý pilíř důchodové reformy, to znamená, konečně přešli od slov k činům.

Další můj pozměňovací návrh opět tak trochu vychází z vládního prohlášení, a to je velká diskuse nad Lisabonskou strategií podpory IT, a jediné, co jsme pro zavádění vysokorychlostního připojení na internet dokázali, bylo zvýšení DPH z 5 % na 19 %. Dovolím si přečíst tento pozměňovací návrh, který podle mého názoru ve svém důsledku je k rozpočtu neutrální:

1. Doplnění nového odstavce 13 do § 15, který zní: "Od základu daně za zdaňovací období lze odečíst poplatníkem zaplacené poplatky za připojení k vysokorychlostnímu internetu, maximálně však do výše 7 200 Kč za zdaňovací období."

2. Změnit v § 38h v odst. 4 v návaznosti na výše uvedené číslovku 12 na číslovku 13.

3. Změnit v § 38k v odst. 5 v návaznosti na doplnění nového odstavce 13 v § 15, a to doplnění nového písmene j) a stávající písmeno j) přeznačit na k).

***




Přihlásit/registrovat se do ISP