(13.00 hodin)

Poslanec Břetislav Petr: Vážení kolegové, jak už předřečníci řekli, v podstatě se jedná o zákon, který neřeší jenom otázku životního prostředí, ale je to zákon, který může výrazným způsobem šlápnout na brzdu, která může výrazným způsobem ohrozit chod hospodářství. Situace, která nastala v hospodářském výboru, svědčí o jednom, že jsme tlačeni termínem, aby tento zákon byl schválen a mohli jsme prezentovat někam do Bruselu, že jsme splnili další úkol, a odtrhnout si jednu čárku ve splněných úkolech.

Domnívám se, že zákon o emisích musí nezbytně reprezentovat a musí také respektovat energetický zákon, který jsme projednávali na minulé Sněmovně. Je-li Ministerstvo průmyslu a obchodu zodpovědné za zajištění paliv a dodávky energie, nesmí být opominuto v rozhodování o vydávání povolenek a také o tom, zda zařízení může, nebo nemůže být provozováno. Domnívám se stejně jako kolegové z hospodářského výboru, že je nezbytné, aby Ministerstvo průmyslu a obchodu mělo v tomto zákoně své opodstatnění, neboť energetika představuje zhruba 65 % všech emisí, které jsou v tomto státě. Z tohoto důvodu si myslím, že zákon, jak byl předložen, dává veliké trumfy jednomu ministerstvu, což si nemyslím, že by bylo dobré.

Příslušné pozměňovací návrhy zejména k § 3, 5 a 15 předložím v podrobné rozpravě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petrovi. Obecnou rozpravu končím. V rámci obecné rozpravy žádný návrh nezazněl. O slovo se přihlásil předseda klubu Občanské demokratické strany pan poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, chtěl bych jménem poslaneckého klubu ODS požádat o spojení polední pauzy s přestávkou na poradu našeho poslaneckého klubu, jinými slovy o konání polední pauzy do 14.45 hodin. Poslanecký klub bych svolal na 13.45 hodin do našich stálých prostor.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ještě někdo hodlá vystoupit? Pan poslanec Jaromír Talíř, předseda klubu KDU-ČSL.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Dovoluji si svolat poslanecký klub KDU-ČSL ihned po vyhlášení polední pauzy do prostor klubu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jaromíru Talířovi. Dámy a pánové, polední pauza spojená s přestávkou na jednání poslaneckých klubů bude trvat do 14.45 hodin. Poté bude zahájena podrobná rozprava k právě projednávanému zákonu o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Přeji vám úspěšné jednání v klubech a dobrou chuť.

Bod 86 už byl jednou odložen z důvodu, že byla dána přednost jiným bodům, proto doporučuji, aby se začalo projednáváním bodu 86 a až poté se pokračovalo podrobnou rozpravou.

 

(Jednání přerušeno ve 13.03 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP