(16.10 hodin)
(pokračuje Zajíček)

Poslední pozměňovací návrh, který chci navrhnout, se týká paragrafu 11. Paragraf 11 se nahrazuje následujícím textem: "§ 11 - Obchodování s povolenkami.

Odst. 1. Povolenky, které byly provozovateli zařízení přiděleny podle § 10 odst. 2 nebo které nabyl jiným způsobem, může provozovatel zařízení prodat nebo jinak převést na jinou osobu. K převodu povolenky dochází na základě smlouvy, a to registrací tohoto převodu v registru.

Odst. 2. Povolenky nemohou být předmětem zástavního práva ani vkladem do základního kapitálu obchodní společnosti.

Odst. 3. V případě zániku vlastníka povolenek, jedná-li se o právnickou osobu, a v případě úmrtí vlastníka povolenek, jestliže se jedná o fyzickou osobu, přecházejí povolenky evidované v registru na účtu zaniknuvšího či zemřelého vlastníka k datu jeho zániku či úmrtí na právního nástupce tohoto vlastníka."

Děkuji vám za pochopení. Předávám text včetně poznámek pod čarou panu zpravodaji. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Dalším přihlášeným do podrobné rozpravy je pan poslanec Karel Vymětal, připraví se pan poslanec Josef Hojdar. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, milá paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, při projednávání tohoto návrhu zákona v hospodářském výboru byla položena předkladateli řada otázek. Nedivme se, že hospodářský výbor přerušil projednávání tohoto zákona zejména také proto, že na ty otázky nebylo odpovězeno. Sněmovna ale rozhodla, že budeme projednávat ve druhém čtení, nemá smysl tyto otázky klást. Prostě se vláda rozhodla, že tento tisk Sněmovnou protlačí.

Mě mrzí trošku, že pan zpravodaj hospodářského výboru zde přednesl jenom některé pozměňovací návrhy, ne všechny. Nevím, jaký dělal výběr, ale mé pozměňovací návrhy už tam leží dvanáct dní, na výboru. Takže mi nezbývá nic jiného, než abych je přednesl tady ve Sněmovně.

Ten první pozměňovací návrh se týká § 9 - registru obchodování s povolenkami. V tomto paragrafu se hovoří o tom, že registr obchodování s povolenkami spravuje operátor trhu s elektřinou, a to za sjednanou cenu. My jsme diskutovali v hospodářském výboru o tom, že by to nemělo být za sjednanou cenu, ale za cenu nákladovou.

Proto můj pozměňovací návrh zní: V paragrafu 9 se slova na konci "a to za sjednanou cenu" nahrazují slovy "a to za cenu registrace odpovídající nákladům registrace".

Druhý můj pozměňovací návrh se týká § 24 písm. a). Zde už byly předloženy například kolegou Schlingem pozměňovací návrhy, jde o skleníkové plyny jiné než oxid uhličitý, které mají stejný účinek globálního ohřevu na klimatický systém Země, a v důvodové zprávě a ministerstvo jako předkladatel ve výboru nevyvrátilo, spíš potvrdilo, že podle směrnice Evropské unie se bude právní úprava v této věci aplikovat až ve druhém obchodním období, to znamená, po roce 2007. Hovořil jsem také o tom, že by bylo vhodné, abychom podnikatelům nevytvářeli prostředí nejistoty, že by bylo třeba zpřesnit, že ministerstvo by vydalo vyhlášku, které plyny to jsou, v jakém množství, nejdříve od 1. 1. 2008, tedy ve druhém obchodovacím období.

Dámy a pánové, myslím si, že nemusíme být až tak puritánští, abychom předbíhali to, co se v Evropě bude dít, a proto můj druhý pozměňovací návrh zní: V § 24 písm. a) se na konci doplňuje text "a to s platností po 1. 1. 2008".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Josef Hojdar, který je zatím posledním přihlášeným do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já jsem nechal namnožit a máte všichni na lavicích mé tři listy pozměňovacích návrhů k tomuto zákonu. Proto tady chci jenom uvést, že to, co jsem říkal v té dopolední rozpravě, to znamená, že ten zákon je poměrně složitý a je zapotřebí se jím velmi důkladně zabývat, tak jenom uvádím, že skutečně ty pozměňovací návrhy nebudou jednoduché a budeme se jimi muset probrat. Číst vám je tu nebudu, protože je všichni máte na lavicích a můžete se s nimi seznámit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Do rozpravy se přihlásil ministr životního prostředí pan Libor Ambrozek.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Paní předsedající, chtěl bych v souladu s tím, co jsem říkal před polední přestávkou, navrhnout zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin, tak aby tento zákon mohl být ve třetím čtení projednán ještě na této schůzi Poslanecké sněmovny. Je pravdou, že strávil poměrně dlouhou dobu v Legislativní radě vlády, nicméně abychom umožnili našim podnikům od Nového roku se účastnit evropského trhu obchodování s emisními povolenkami, měl by tento zákon vyjít do konce roku ve Sbírce zákonů, a proto vás žádám, abyste tento návrh podpořili. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak, podrobnou rozpravu tedy končím.

Před případnými závěrečnými slovy se přihlásila o slovo místopředsedkyně Poslanecké sněmovny paní Mirka Němcová. Prosím, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji vám za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, před hodinou jsme zde všichni slyšeli velmi silné vyjádření předsedy hospodářského výboru pana poslance Hojdara. Celou tu hodinu probíhá projednávání zákona, jako by se vůbec nic nestalo. Nikdo nebere vážně, že zde zaznělo naprosto závažné obvinění ministra vlády z toho, že porušuje zájmy České republiky.

Druhou částí tohoto obvinění bylo to, že prostřednictvím své zprávy, já prosím ji nemám k dispozici, ale pouze říkám to, co zaznělo z úst předsedy hospodářského výboru pana poslance Hojdara, prostřednictvím této zprávy hovořil také o tom, jak podivně se poslanci této Sněmovny stavějí k projednávání uvedeného zákona. Evidentně zde nastává konflikt mezi vládou a Poslaneckou sněmovnou. Myslím si, že tento konflikt by měl řešit především premiér, který zde bohužel není přítomen. Ostatně nejsem to já, kdo ho vyzývá k řešení tohoto problému. Prvním, kdo ho vyzval, byl pan poslanec Hojdar, který žádal, pokud se potvrdí skutečnosti, které zde na mikrofon řekl, aby premiér vlády konal, aby konal tak, že pana ministra Ambrozka odvolá.

Já se domnívám, že nemůže Poslanecká sněmovna dělat, jako že zde bylo něco řečeno a v podstatě se jí to žádným způsobem netýká. Nás se to všech týká. Týká se nás to, že buďto nám vyvrátí pan ministr, nebo pan poslanec Hojdar to, že jsou ohroženy zájmy České republiky, buďto nám pan ministr vysvětlí, zda opravdu mínil vážně svá slova, anebo nám vyvrátí, že tato zpráva není pravdivá, a pak já budu žádat, aby se pan předseda hospodářského výboru nejen panu ministrovi, ale nám všem omluvil, ale nemůžeme dělat, že zde nic nezaznělo. Takováto vážná obvinění buďto jsou podložena a příslušní aktéři se k nim musí postavit, nebo podložena nejsou a musíme učinit všechno pro to, aby Poslanecká sněmovna nebyla místem, kde kdokoliv přijde a cokoliv řekne bez toho, že by za svá slova nesl odpovědnost.

Já proto žádám, aby v tuto chvíli nám objasnil svůj postup pan ministr Ambrozek, a poté žádám, aby bylo přerušeno projednávání tohoto bodu do doby, než se zúčastní jednání Sněmovny premiér vlády Stanislav Gross. Bez jeho vyjádření k návrhům, které zde zazněly, se domnívám, že není možné v projednávání tohoto bodu pokračovat. Děkuji. (Potlesk ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní tedy přichází čas pro případná závěrečná slova, která jsem předem avizovala. Ptám se pana ministra a poté pana zpravodaje, zda chtějí se svými závěrečnými slovy vystoupit. Pan ministr ano, prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP