(16.40 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Takže nejdříve pan poslanec Jiří Hanuš.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Já bych si dovolil zopakovat návrh, aby tisk 373 byl vrácen do výboru k novému projednání.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Oběma výborům, ano? (Ano.)

Dalším přihlášeným je pan poslanec Karel Vymětal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, opravdu jsem v rozpacích, protože z vedení vlády není nikdo přítomen, nevím tedy, jak můžeme jednat, protože já se chci obrátit na vládu, člen vlády je člen vlády, z ní tu ale není nikdo přítomen - ani premiér, ani žádný místopředseda vlády. Ono je to zřejmě nezajímá - ani pana ministra pro místní rozvoj, kterého se týká stavební zákon, ani ministra dopravy, jehož se týkají silnice.

A já chci položit otázku. My jsme přerušili projednávání tohoto zákona proto, že vláda nám slíbila, že nejpozději do 30. 9. bude projednávána novela stavebního zákona. Ptám se v této souvislosti tedy, ať vláda odpoví, co je za důvody, že tato novela předložena nebyla. Nebo jak si vláda myslí, že bude budovat vztahy s Poslaneckou sněmovnou, když nectí to, co sama slíbí. Já tomu prostě nerozumím.

Takže já v tomto okamžiku vidím, že nikdo nemá zájem. Navrhuji proto přerušení jednání do doby, než se dostaví někdo z předsednictva vlády. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ještě předtím, než zřejmě vyhovím vašemu požadavku, pane poslanče, přihlásil se o slovo pan poslanec Kužvart, takže mu dávám slovo.

 

Poslanec Miloš Kužvart: Děkuji. Vážená paní předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, já se připojuji k předřečníkům s tím, aby tento zákon byl vrácen do jednání obou dvou výborů.

To, co tady zaznělo z úst mého váženého kolegy Vymětala, skutečně je pravda. Já jsem velmi udiven, že stavební zákon nebyl předložen v onom termínu. Každopádně společná vůle jak zpravodajů, tak diskutujících, je na místě a jednoznačná, takže si myslím, že je užitečné debatu o této předloze přenést do odborných výborů.

Z mého pohledu se jedná o velmi nešťastný návrh a bylo by velmi, velmi užitečné z toho nedělat nyní zde debatu, která by neměla žádného konce. Ve výborech jsme schopni k tomu učinit takové pozměňovací návrhy, které budou vycházet ze všeho toho, co tady zaznělo před chvílí, to znamená, je tady nový správní řád, situace se změnila. Je to věc, která by si možná zasloužila z hlediska velmi vážných výhrad, z hlediska právního řádu této země, aby byla přidělena i do výboru ústavněprávního, protože to je materie, která jde jakoby mimo právní řád této země, a v této situaci, to znamená v projednání tří výborů, jsme schopni zaujmout k tomu kvalifikované stanovisko jako Sněmovna.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já, kolegyně a kolegové, v tuto chvíli vyhovuji námitce pana poslance Vymětala a přerušuji jednání schůze na osm minut. Budeme pokračovat v 16.50 hodin.

Do obecné rozpravy, ve které budeme potom pokračovat, mám ještě dvě obecné přihlášky, a to pana poslance Beneše a pana poslance Pospíšila.

Takže v 16.50 budeme pokračovat v jednání o tomto návrhu zákona.

 

(Jednání přerušeno v 16.42 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP