(17.20 hodin)
(pokračuje Mencl)

Pane místopředsedo vlády, dovolte mi, abych se vás zeptal - ptám se vás i jako bývalého resortního ministra - v jakém stavu jste ponechal stavební zákon na vašem bývalém ministerstvu, že zde předložen nebyl, ačkoliv jste tvrdil, že ho předložíte do května, a jako vicepremiéra se vás ptám, jak hodláte v této věci ve vládě postupovat. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, zatím nemám žádné další přihlášky, ale vidím pana poslance Miloše Kužvarta. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloš Kužvart: Děkuji. Než sdělím navrhovanou lhůtu, tak bych pochopitelně rád dal prostor k odpovědi panu ministru a místopředsedovi vlády Němcovi.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zatím se nikdo kromě vás do rozpravy nehlásí.

 

Poslanec Miloš Kužvart: Pokud tomu tak není, mohu pouze navrhnout po rozpravě s kolegy ze dvou výborů, kde už to bylo, aby lhůta pro projednávání v ústavněprávním výboru byla 60 dní.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Dalším přihlášeným do obecné rozpravy, zatím posledním, je pan poslanec Karel Vymětal. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Já jsem poprosil paní řídící, aby mi dala slovo, až se nikdo nebude hlásit, abych měl jistotu, jestli se vláda vyjádří, nebo nevyjádří k otázkám, které jsem zde položil a které zopakoval kolega Mencl. Nastalo však ticho veliké, takže musím jen připomenout a zopakovat, že 25. března, vážená vládo, jsme přerušili projednávání s tím, že předložíte novelu stavebního zákona, a to nejpozději do 30. září. Dnes máme 2. listopadu, po více než sedmi měsících zákon není předložen a vláda mlčí. Zřejmě tam jsou samé persony gratis, v překladu do češtiny zadarmo drazí. Bohužel tristní výsledek je v tom, že zákon už před sedmi měsíci mohl být projednán a mohl být v platnosti, a místo toho tady prostě meditujeme, jestli ano, nebo ne, a vláda je hlavně nečinná.

Bohužel se ukázalo, že vláda si dělá srandu z Poslanecké sněmovny a Poslanecká sněmovna - ten hlupák - uvěřila vládě, a výsledek máme na stole.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Jaromír Schling.

 

Poslanec Jaromír Schling: Paní předsedající, dámy a pánové, pokud si vzpomeneme na to, jak probíhalo hlasování při předcházející části druhého čtení, tak Sněmovna skutečně přerušila jednání na dobu do předložení stavebního zákona, ale protože většina z nás správně předpokládala, že v tak krátké lhůtě se vládě nepodaří stavební zákon předložit, tak jsme řekli "ale nejpozději do 30. září", čili naplnila se ta druhá podmínka a můžeme zákon klidně projednat. Za tři týdny, poté co ho znovu projednají výbory, jej můžeme projednat ve druhém a třetím čtení a můžeme ten návrh zákona třeba i schválit, protože v tom zákoně není nic, co by si nezbytně nutně vyžadovalo předložení stavebního zákona.

Uvědomme si, že i kdyby byl vládou do Sněmovny předložen, dovedeme si jistě představit, jak konfliktní to bude předloha, jak dlouho budeme stavební zákon ve Sněmovně projednávat. Troufám si tvrdit, že stavební zákon nebude účinný do roka. Bude tam určitě dlouhá legisvakance. Čili čekat na to, až bude stavební zákon, je zbytečné. Je dobře tento návrh co nejdříve projednat a rozhodnout o něm ať už tak, či onak.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Václav Mencl.

 

Poslanec Václav Mencl: Pan kolega Schling nad svou vlastní vládou zlomil hůl, protože očekává, že své sliby plnit nebude. Já tedy mám možná větší důvěru v tuto vládu než on a doufám, že tedy opravdu stavební zákon předložen bude, protože to je meritum celé věci. Já samozřejmě chápu, že jsou vždy snahy, jak bych řekl, specialistů na určité druhy staveb si předkládat své vlastní zákony, to je normální souboj takzvaných univerzalistů a specialistů, který ze své odbornosti velmi dobře znám, nicméně jsem naprosto přesvědčen, že klíčem je stavební zákon.

Já bohužel musím konstatovat, že o odpověď teď musím požádat pouze pana ministra Palase, protože jiný ministr zde není, i pan vicepremiér odešel. Prosím, jestli by byl pan zástupce vlády tak laskav a odpověděl mi, kdy tedy bude předložen stavební zákon. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, dostali jsme se do situace, kdy jsem opět upozorňována na to, že zde nesedí žádný místopředseda vlády, a to je v rozporu s usnesením Poslanecké sněmovny. Vidím ale nyní, že přichází místopředseda vlády Jahn, takže budeme jednat dále. Chtěla jsem vyhlásit kratičkou přestávku a upozorňuji, že v případě, že se to stane ještě jednou, skutečně přestávku vyhlásím.

Nyní se hlásil do obecné rozpravy pan poslanec Jiří Pospíšil.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážená paní předsedající, mám pouze technickou poznámku. Já jsem tady říkal, že pokud by takový typ zákona měl mít smysl - pomíjím právní argumenty - pak by musel být navázán na nový správní řád. Nový správní řád bude účinný až od roku 2006, takže stejně by tento zákon v zásadě nic neřešil, protože by musel být navázán na novou legislativu, která dříve účinná nebude. Stejně bychom tedy čekali na aplikovatelnost této právní normy do roku 2006.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. A jestliže tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

Nyní prosím pana zpravodaje, aby zrekapituloval, jaké návrhy padly v obecné rozpravě, a návrhy, o kterých budeme nyní hlasovat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jaromír Schling: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, k hlasování je tady především návrh na vrácení výboru k novému projednání, a pokud tento návrh bude schválen, můžeme hlasovat i o dalším návrhu, který rozšiřuje okruh výborů o ústavněprávní výbor a o lhůtě, která je pro tento výbor navržena na 60 dní.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. Pokusím se přivolat všechny, kteří chtějí hlasovat o návrzích, které byly předneseny v obecné rozpravě.

Nejdříve budeme hlasovat o návrhu na vrácení návrhu zákona výborům k novému projednání, rozumí se tím hospodářský výbor a výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, které tento návrh již jednou projednaly. Nejdříve hlasujeme tedy o návrhu na vrácení k novému projednání.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 26 z přítomných 165 poslanců pro návrh hlasovalo 142, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Vidím žádost z pléna o odhlášení. Odhlašuji vás a prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Kužvarta, návrh podle § 63 odst. 1 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, kdy usnesením Sněmovny, pokud projde, bude tento návrh předán k posouzení ústavněprávnímu výboru a lhůta, která pro projednání v ústavněprávním výboru je v návrhu stanovena na 60 dní.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 27 z přítomných 148 poslanců pro návrh hlasovalo 69, proti 35. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP