(19.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Táži se, zda chce se svým závěrečným slovem vystoupit také pan zpravodaj.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Nechtěl bych se pouštět do komplikovaných a nejednoduchých úvah, které zde navrhl k projednání Poslanecké sněmovně pan poslanec Janeček. Jen vždy, když někdo z tohoto místa vyhlašuje jakýsi veřejný boj za zdraví spotřebitele, je třeba připomenout, že je to především spotřebitel sám, který rozhoduje o svém zdraví.

Mám-li si vykládat jeho návrh, respektive jeho nástin úvah tak, že hodlá přednést Sněmovně návrhy, kterými zvýší podíl např. kuřáků na tom, jakým způsobem se podílejí na úhradě nákladů spojených s péčí o jejich zdraví, pak nepochybně možné jsou nějaké úvahy toho typu, kdy právě okomentovaný a předpokládaný výnos na rok 2005, resp. 2006 je možno už používat ve prospěch systému zdravotní péče, ve prospěch příjmové stránky zdravotního sektoru. To je jistě věc, která může stát za úvahu, je to také jedno z témat, které může být předloženo Poslanecké sněmovně.

Je ovšem v kolizi s tím, co zde uvedl pan místopředseda vlády. Ony uváděné údaje, ta čísla, která jsem řekl já, nahrazují alespoň v propočtech předkladatele výpadky v přímých daních, jsou prostě navázány na institut navrhovaných úprav zákona o dani z příjmu. Já sám jsem se zabýval různými propočty a lze říci, že by nebylo ohrožením systému zdravotních účtů, resp. těch toků, které slouží k financování zdravotní péče v ČR, kdyby Poslanecká sněmovna schválila takto navržený zákon, resp. sněmovní tisk 801, a zhruba o půl procentního bodu snížila přímý odvod zdravotního pojištění každého z obyvatel. Pokud by takový návrh směřoval k tomu, že ulevíme všem daňovým poplatníkům a přímo přeneseme větší podíl na výdajích spojených se zdravotní péčí na toho, kdo takové náklady vyvolává, je to nepochybně věc k zamyšlení.

Já shrnu ve svém závěrečném slově pouze fakt, že nepadl žádný jiný návrh než návrh na přikázání rozpočtovému výboru k projednání.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Je tomu tak, a proto se budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru.

 

O tomto návrhu rozhodneme hlasováním pod pořadovým číslem 29, které jsem zahájila. Ptám se, kdo je pro přikázání rozpočtovému výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 29 skončilo. Z přítomných 124 přítomných poslanců se pro vyslovilo 97, proti nebyl nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Ještě se však musím zeptat, protože jsem na to zapomněla, jestli si někdo nepřeje přikázat tento návrh také jinému výboru. - Nevidím takový návrh. Konstatuji tedy, že návrh zákona byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru. Končím prvé čtení bodu 10, sněmovní tisk 801.

Končím dnešní jednací den, děkuji vám za pozornost. Upozorňuji, že ráno budeme pokračovat třetími čteními, tedy body 47 až 67 podle schváleného pořadu schůze. Pěkný večer.

 

(Jednání skončilo v 19.45 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP