(14.40 hodin)

Poslanec Martin Říman: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, přestože pan předseda vysvětlil nepřítomnost pana premiéra při těchto interpelacích, nemohu se ubránit dojmu, že tak jako ve středověku králové při nepříjemných událostech utíkali ze svých sídel na různé hrady, tak v dnešním novověku premiéři budou pravděpodobně při nepříjemných situacích, jako je tento den před volbami, odpovídat na interpelaci útěkem na jiné oblíbené místo, tentokrát do Bruselu.

K meritu mé interpelace. V novele energetického zákona, který předložila vláda a který byl schválen, je v § 24 stanoveno, že ten, kdo se podílí na řízení společnosti, která má na starosti tzv. základní přenosovou soustavu, nesmí se podílet na řízení společnosti, která dále s elektřinou obchoduje. Je to v našem zákoně, který jsme před třemi týdny schválili, a je to také ve směrnici EU.

Pouhým nahlédnutím na webové stránky obchodního rejstříku můžeme zjistit, že v říjnu, tedy v době, kdy tento zákon byl projednáván a následně schválen, byl do funkce předsedy dozorčí rady České přenosové soustavy jmenován Ing. Václav Srba, náměstek ministra průmyslu a obchodu, a Ing. Martin Pecina, náměstek ministra průmyslu a obchodu, do funkce člena dozorčí rady této společnost. Zároveň oba pánové působí v dozorčích radách společností, které se právě zabývají druhou činností, tedy obchodem, distribucí elektřiny, oba jsou členy dozorčích rad ČEZ.

Pane nepřítomný premiére, ptám se vás, k čemu jsou zákony této země, které předkládáte Sněmovně a následně občanům. Znamená to snad, že podle vašeho názoru a názoru vašeho ministra tyto zákony platí jen pro ty všechny ostatní, a pro vás a vaši vládu nikoli? Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Požádám paní poslankyni Zdeňku Horníkovou, připraví se pan poslanec Jiří Bílý.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený nepřítomný pane premiére, proč premiér a proč zdravotnictví? Jedinou zdravotnickou koncepcí sociální demokracie za celou dobu vládnutí bylo zbavení se předlužení a špatně státem spravovaných nemocnic a jejich převedení na kraje. Do konce roku 2002 byly všechny okresní nemocnice řízeny Ministerstvem vnitra, a tedy současným premiérem, tedy vámi, který nyní silně bije na poplach. Kde byl Stanislav Gross, když zanikla v roce 2002 pro předluženost okresní, a tedy Stanislavem Grossem řízená nemocnice v Plané u Mariánských Lázní, která byla zároveň jedinou nemocnicí v okrese Tachov?

Nyní mi dovolte, abych citovala ne nevýznamnou osobnost v oblasti zdravotnictví: Dovoluji si upozornit na nepravdivou kampaň, která je v současné době vedena kolem českého a zejména středočeského krajského zdravotnictví. Události posledních dnů a týdnů mě dovedly k názoru, že sociální demokracie zneužívá situace českého zdravotnictví ke svým předvolebním účelům a celkově poškozuje krajská zařízení. Jsem osobně přesvědčen, že žádný politik, žádná politická strana si na úrovni kraje nemůže dovolit zrušit základní péči pro občany, ať se jedná o stranu pravicovou, či levicovou. - Citovala jsem pověřeného ředitele berounské nemocnice, až do nedávné doby člena sociální demokracie, který se členství v sociální demokracii pod vedením pana premiéra vzdal.

Vážený pane premiére, vážně a seriózně se ptám, zda vy a vaše vláda hodláte dále pokračovat v útocích na české nemocnice a jejich vedení, zda budete dále prosazovat naprosto nepochopitelné návrhy na zestátnění soukromých lékařských ambulancí a zařízení, zda i nadále zůstanou prioritou vašeho vládnutí prázdná slova, gesta a preference sociální demokracie, nebo zda přiznáte, že iniciativa vaší paní ministryně s podporou prezidenta České lékařské komory přišla pozdě, alibisticky, zcela v duchu sociální předvolební kampaně. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Další přihlášený je pan poslanec Jiří Bílý, potom vystoupí paní poslankyně Kateřina Dostálová.

 

Poslanec Jiří Bílý: Paní ministryně, pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, pane premiére, chci vás interpelovat ve věci úniku informací pravděpodobně Policií ČR v kauze Kořistka a v kauze odposlech pana prezidenta.

Určitě vás zarazilo, že se objevilo v médiích, že pan Miroslav Topolánek byl odposloucháván, bylo mu lustrováno jeho osobní konto. Dále se objevilo přes 170 otázek a odpovědí z detektoru lži, které byly také otištěny. V případě odposlechu pana prezidenta, resp. jako vedlejší produkt odposlechu se objevilo v médiích, že i tento hovor byl nahrán, ale objevil se v médiích. Znamená to, že je zde velký únik informací. Tento únik informací vzbuzuje nedůvěru jak u občanů republiky, tak v případě pana prezidenta i v mezinárodních kruzích. Určitě jste si nechal prověřit, kde tyto informace unikly, a rád se s námi o tyto informace podělíte.

Protože zde nejste, budu čekat řádnou písemnou odpověď.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím paní poslankyni Kateřinu Dostálovou, připraví se pan poslanec David Šeich.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Kolegyně a kolegové, chtěla jsem dnes nepřítomnému panu premiérovi položit dotaz, který se týká dnešního avizovaného přímého přenosu České televize z dnešního projednávání interpelací. Jak jsme se včera dozvěděli z organizačního výboru, byl tento přímý přenos České televize dnes zrušen a nahrazen pohádkou o princezně.

To, že místo rozpočtu, pane premiére, se účastníte hvězdných koncertů, to už víme. To, že místo zasedání vlády jako premiér této země se objímáte s našimi umělci na náměstí při mítincích sociální demokracie, to už také víme. Ale to, že byl zrušen dnešní přímý přenos, to, vážený pane premiére, považuji za naprosto skandální. Považuji to za facku, kterou jste dal veřejnosti, za facku parlamentní demokracii.

Pane premiére, chtěla bych se vás zeptat: Kdo řídí Českou televizi? Je to generální ředitel Janeček, nebo jste to vy?

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším přihlášeným je pan poslanec David Šeich, připraví se paní poslankyně Lucie Talmanová.

 

Poslanec David Šeich: Stává se již téměř tradicí, že pan předseda vlády není přítomen interpelacím poslanců.

Chtěl bych se zeptat pana předsedy vlády, zda nepovažuje za příliš zvláštní shodu náhod, že nejprve před necelým rokem začali být kriminalizováni komunální politici ODS, starostové měst, jako je Uherské Hradiště a Český Krumlov za využití prostředků z povodní, jestli nepřipadá panu předsedovi vlády jako zvláštní shoda náhod, že se poté tato rovina přesunula na úroveň krajů. Například lídr jihomoravské krajské kandidátky pan kolega Venclík byl opakovaně kriminalizován. Pamětníci připomínají, že v dobách komunistické státní policie bývalo Brno zkušebním balonkem, který se posléze přenesl do Prahy. Brzy jsou zase kriminalizovány osoby blízké vedení ODS. Nepřipadá panu předsedovi vlády zvláštní, že v době horké volební kampaně do krajských a senátních voleb je odposloucháván šéf nejsilnější opoziční strany, jsou prohlíženy jeho soukromé bankovní účty, a tím narušeno bankovní tajemství? Považuje pan předseda vlády tyto praktiky za standardní, nevidí jako svou vinu tento proces, který byl nastartován za jeho ministrování vnitra a pokračuje v jeho premiérské pozici?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP