(Jednání pokračovalo v 17.01 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Paní poslankyně a páni poslanci, domnívám se, že už klub Unie svobody skončil svá jednání, alespoň pana poslance Ostrého zde vidím. Proto se můžeme věnovat přerušenému vládnímu návrhu zákona o inspekci práce. Tento vládní návrh jsme přerušili těsně před hlasováním na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání.

Poprosím vás všechny, abyste zasedli na svá místa, protože budeme hlasovat o návrhu, který jsem zmínila.

Registruji vaši žádost o odhlášení. Prosím vás tedy, abyste se znovu zaregistrovali vašimi kartami.

Volala jsem pomocí gongu naše kolegy, tak doufám, že stihli ti, kteří chtějí hlasovat, stihli do Poslanecké sněmovny přijít.

Žádám o klid! Prosím, abyste se soustředili, protože je před námi hlasování o návrhu na vrácení zákona výboru k novému projednání.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 142, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 142. Z přítomných 117, pro se vyslovilo 37, proti 68. Tento návrh nebyl přijat.

 

V tuto chvíli zahajuji podrobnou rozpravu, neb jsme ve druhém čtení, a konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Proto se vás všech ptám, zda se někdo hlásíte z místa.

Pan zpravodaj Miroslav Krajíček jako první.

Prosím ale všechny, kteří nemohou sledovat z nejrůznějších důvodů pokračování projednávání tohoto bodu, aby opustili jednací síň, a těm, kteří tu jsou, umožnili sledovat přednášení pozměňovacích návrhů. Prosím všechny pány poslance, pana poslance Janečka prosím. Pana poslance Severu podruhé.

Myslím, že to zkusíme, pane poslanče. Můžeme, pane poslanče. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Děkuji vám, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi předložit jeden pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona na vydání zákona o inspekci práce, sněmovní tisk č. 685.

V části první, Všeobecná ustanovení, v § 2 odst. 1 ve větě druhé se vypouštějí slova "hlavní město Praha" a nahrazují se slovy "město Opava".

Odůvodnění. Současný systém Českého úřadu bezpečnosti práce se potýká s problémem, jak získávat kvalitní zaměstnance za současných podmínek v systému odměňování, které úřad nabízí. Při přirozeném obměňování zaměstnanců při jejich odchodu do důchodu přicházejí na jejich místa většinou zcela nekompetentní lidé, kteří v systému nikdy nepracovali a o bezpečnosti práce mají znalost velmi zanedbatelnou. Tito lidé mají malou ochotu se učit a vzdělávat v této oblasti, protože k tomu nejsou nuceni, a vzhledem k míře nezaměstnanosti v hlavním městě je tak prakticky nemožné získávat kvalitní lidi. Dochází velmi často ke stavu, že skutečně fundovaným inspektorům, kteří o této problematice vědí mnohem více, jsou nadřízení lidé méně kompetentní než inspektoři, a velmi často tato situace vede k tomu, že nadřízený úředník prokazuje svou převahu kritikou práce inspektora, která je mimo jakoukoliv racionální úvahu založenou na znalosti věci.

Po prostudování návrhu zákona jsem nenašel důvod pro umístění úřadu právě v hlavním městě Praha. Naopak jako ideální umístění tohoto úřadu se mi jeví právě Moravskoslezský kraj a pro tento návrh mám následující důvody.

Slezská univerzita v Opavě a Vysoká škola báňská v Ostravě mají ve svém studijním programu zařazeny obory související s bezpečností práce. Úzká spolupráce těchto institucí by byla vzájemně velmi prospěšná zejména pro zlepšení situace v oblasti BOZP. Moravskoslezský kraj byl vždy centrem průmyslu, z čehož vyplývá také tradice bezpečnosti práce a také velmi dobrý a zodpovědný přístup lidí k problematice bezpečnosti práce. Moravskoslezský kraj patří k regionům s nejvyšší mírou nezaměstnanosti a nízkým průměrným platem, což jsou parametry, které umožní úřadu získat kvalitní odborníky i za stávajících mzdových podmínek. Město Opava má ve svém majetku vhodné objekty, které by bylo úřadu možno poskytnout k dispozici. Prodejem budovy současného Českého úřadu bezpečnosti práce v blízkosti Václavského náměstí v Praze by byly získány nejen finanční prostředky na případnou potřebnou rekonstrukci objektu v Opavě, ale zcela jistě by stačily na úhradu nákladů souvisejících s odstupným současných zaměstnanců, kteří by neakceptovali přesun úřadu. Tato změna by tedy nevyžadovala potřebu přidělení finančních prostředků ze státního rozpočtu.

Vážené dámy a pánové, jsem přesvědčen, že tato změna by byla zásadním obratem ke zlepšení situace v oblasti bezpečnosti práce a ochrany zdraví, a žádám vás proto o podporu tohoto pozměňovacího návrhu.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Pan poslanec Vnouček také do podrobné rozpravy s hlásí. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec František Vnouček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych načetl pozměňovací návrh. Navrhuji upravit znění zákona takto.

V § 7 odst. 1 písm. f) upravit znění následovně: "pořizovat kopie, část dokladů nebo výpisů z dokladů pro potřeby doložení na neplnění nebo nedostatečného plnění povinností zjištěných při výkonu kontroly, za tím účelem použít technické prostředky na zhotovení fotodokumentace, obrazových nebo zvukových záznamů".

V § 8 písm. e) opravit znění následovně: "zabezpečuje řádnou ochranu pořízených kopií části dokladů a jejich výpisů a zajištění originálních dokladů proti ztrátě, zničení, poškození nebo zneužití".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP