(9.50 hodin)

Poslanec Stanislav Fischer: Děkuji za slovo. Omlouvám se, pane předsedo, ale nepochopil jsem, zda jste tam uváděl i tisk číslo 719, to je smlouva s EUMETSAT, kterou jsme včera rozhodli zařadit za třetí čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, uváděl. Pane poslanče, vaše včerejší odůvodňovací vystoupení bylo tak nezapomenutelné, že jsem na toto rozhodně nemohl zapomenout.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

101.
Návrh zákona o správních poplatcích
/sněmovní tisk 629/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil zákon s pozměňovacím návrhem, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 629/4. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala paní senátorka Soňa Paukrtová, kterou mezi námi vítám.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženému pozměňovacímu návrhu vyjádřil pan ministr financí Bohuslav Sobotka. Správní poplatky vrácené Senátem.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji, pane místopředsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, budeme projednávat dva zákony, které spolu věcně souvisí. Pokud jde o zákon o správních poplatcích, chtěl bych říci, že jako předkladatel mohu vyjádřit souhlas se senátní verzí, tak jak byla schválena. Návrhy, které byly do zákona schváleny, v zásadě vracejí zákon do podoby tak, jak ho vláda předložila do této Poslanecké sněmovny, čili je to spíše posun k vládní předloze než cokoli jiného.

Čili podporuji senátní verzi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní můj dotaz směřuje k panu kolegovi Macháčkovi, zda se chce vyjádřit. Nechce. Otevírám rozpravu. Dám samozřejmě jako prvnímu možnost vystoupit paní senátorce.

 

Senátorka Soňa Paukrtová: Pane předsedající, vážení členové vlády, vážené poslankyně, vážení poslanci, Senát schválil pozměňovací návrh k návrhu zákona o správních poplatcích a ta změna se týká položky 12 přílohy Sazebník, jeho první části. A když to velmi zestručním, tak navrací k původnímu vládnímu návrhu zákona poplatky za povolení uzavření manželství.

Důvody, které k tomu Senát vedly, byly asi následující. V poslanecké verzi nám připadalo, že poplatky za uzavření manželství jsou zbytečně vysoké a navíc poměrně nesystémové. Doporučuji vám přijmout senátní verzi návrhu zákona.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se další hlásí do rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Prosím, věnujte mi pozornost, přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o správních poplatcích, podle sněmovního tisku 629/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 629/4.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 149. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 193 pro návrh 97, proti 38. Návrh byl přijat.

 

Vzhledem k tomu, že nikdo nezpochybňuje hlasování, konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

102.
Návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o správních poplatcích
/sněmovní tisk 630/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 630/4. Pan ministr Sobotka se již k tomuto návrhu předběžně vyjádřil. Pan kolega Macháček vystupovat k tomuto návrhu nebude. Proto otevírám rozpravu a dávám opět možnost paní senátorce, jestli chce i k tomuto návrhu vystoupit.

Ještě před vystoupením paní senátorky pan předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL. Prosím.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Pane předsedající, já se omlouvám, ale protože k tomuto zákonu je potřeba ještě sladit postoj klubu KDU-ČSL, žádám vás o patnáctiminutovou přestávku pro poradu našeho klubu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vyhlašuji přestávku…

 

Poslanec Jaromír Talíř: Abych vyhověl žádosti ostatních kolegů, kteří potřebují jednat trochu déle, tak vás žádám o 30 minut.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vyhlašuji přestávku do 10.30 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 9.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP