(12.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní se ptám, zda se chce k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Petr Zgarba. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Zgarba: Paní místopředsedkyně, hodně krátce. Jenom chci říci za zemědělský výbor a za zpravodaje, že se ztotožňuji se senátní verzí, protože Senát novelizoval zemědělský zákon v části organizačních složek státu, které spadají pod Ministerstvo zemědělství, a zracionalizuje jejich činnost v současné době. Děkuji. Podporuji senátní verzi.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Petru Zgarbovi. Otevírám rozpravu. Do rozpravy nemám žádnou přihlášku, ale hlásí se jako první a samozřejmě má právo jako první vystoupit pan senátor Josef Vaculík. Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Josef Vaculík: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, členové vlády, dámy a pánové, jelikož vím, že máte nabitý program, nebudu zde přednášet zprávu, kterou mimochodem máte před sebou. Proto si pouze dovolím na základě toho, co zde řekli předřečníci, požádat o podporu vznesené předlohy předložené Senátem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nikdo další se do rozpravy nehlásí. Rozpravu tedy končím. Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o zrušení Státního fondu pro zúrodnění půdy a o změně zákona o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 626/3, ve znění schváleném Senátem podle sněmovního tisku 626/4".

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 11 z přítomných 186 poslanců se pro návrh vyjádřilo 130, proti 2. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme přijali.

 

Děkuji panu senátorovi i panu zpravodaji. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je

 

5.
Návrh zákona o hodnocení a snižování hluku v životním prostředí
a o změně zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech
územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 639/3/ - vrácený Senátem

 

Usnesení, jímž Senát návrh zákona vrátil s pozměňovacími návrhy, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 639/4. Vítám mezi námi pana senátora Josefa Novotného.

Prosím, aby se za navrhovatele k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřila ministryně zdravotnictví paní Milada Emmerová. Prosím, paní ministryně, máte slovo. (Velký hluk v sále.)

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová Vážená paní místopředsedkyně, vážení přítomní, dovolte mi, abych ve stručnosti uvedla předkládaný návrh zákona o hodnocení a snižování hluku v životním prostředí. Chtěla bych především zdůraznit jeho hlavní účel a principy.

Návrh je transpozicí směrnice Evropského parlamentu a Rady 202/49/ES ze dne 25. června 2002 o hodnocení a řízení hluku ve venkovním prostředí.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, poprosím vás, abyste se ztišili a umožnili paní ministryni její vystoupení. Prosím o klid!

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová Záměrem úpravy je na základě jednotných standardů v členských státech Evropské unie zmapovat stávající hlukovou situaci a její rušivé dopady na obyvatelstvo a poté připravit společná kritéria, priority a strategie Evropské unie k postupnému snižování hluku. Cíl předloženého návrhu zákona je strategický se zaměřením na dlouhodobé plánování v oblasti ochrany před hlukem.

Ministerstvo zdravotnictví usiluje o to, aby část prostředků byla hrazena například… (Stále veliký hluk v sále. Předsedající zvoní.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Poprosím ještě jednou vás všechny, abychom se ztišili a poslouchali. Jak příznačné, že projednáváme zákon o hluku.

Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová Děkuji. Ministerstvo zdravotnictví usiluje o to, aby část prostředků byla hrazena například ze strukturálních fondů Evropské unie, zejména operačního programu Infrastruktura v gesci Ministerstva životního prostředí.

V případě předkládaného zákona stojí proti sobě ochrana dvou ústavně zakotvených práv, respektive veřejných zájmů, po úpravě zde v Poslanecké sněmovně. Na jedné straně jde o ochranu vlastnického práva podle článku 11 odst. 1 a 4 Listiny základních práv a svobod, konkrétně práva územního samosprávného celku mít vlastní majetek a hospodařit podle vlastního rozpočtu v souladu s článkem 101 odst. 3 Ústavy České republiky. Na druhé straně jde o ústavní práva podle článku 31 Listiny základních práv a svobod, tedy o právo každého na ochranu zdraví a o právo občanů na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky na základě veřejného pojištění za podmínek, které stanoví zákon. Při posuzování ústavních hledisek je rovněž zapotřebí vzít v úvahu další ustanovení Listiny základních práv a svobod, a to zejména její článek 11 odst. 2 a 3. Podle odst. 2 tohoto článku Listiny "zákon stanoví, který majetek nezbytný k zabezpečování potřeb celé společnosti, rozvoje národního hospodářství a veřejného zájmu smí být jen ve vlastnictví státu, obce nebo určených právnických osob". Jelikož žádný zákon předvídaný v tomto ustanovení dosud nebyl přijat, lze na předložený pozměňovací návrh nahlížet jako na provedení tohoto ústavního ustanovení pro konkrétní případ.

Cílem pozměňovacího návrhu je totiž zachovat ve vlastnictví obcí a krajů majetek převedený zákonem č. 290/2002 Sb. krajům a obcím z majetku státu, s nímž hospodařily státní příspěvkové organizace, a to právě v režimu pro ně zákonem předvídaném, to je příspěvkové organizace obce či kraje podle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Podle § 27 odst. 1 zákona č. 250/2000 Sb. jsou zřizovány příspěvkové organizace územních samosprávných celků "pro takové činnosti, které jsou zpravidla neziskové a jejichž rozsah, struktura a složitost vyžadují samostatnou právní subjektivitu". Takovou činností je jistě poskytování zdravotní péče a jen této činnosti se pozměňovací návrh týká.

Lze také soudit, že tento -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, prosím, abyste rozpustili hloučky, posadili se do svých poslaneckých lavic, ztišili se a umožnili paní ministryni její vystoupení.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová Lze také soudit, že tento poslanecký pozměňovací návrh byl vyvolán situací, která nastala v důsledku nálezu Ústavního soudu č. 211/2003 Sb., jímž byla ke dni 31. 12. 2003 zrušena takzvaná blokační ustanovení zákona č. 290/2002 Sb., podle nichž musely být nemovité věci, které přešly do vlastnictví krajů, používány po dobu deseti let k účelu, ke kterému byly užívány ke dni přechodu vlastnictví, to je k 1. lednu 2003.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP