(17.50 hodin)
(pokračuje Maršíček)

Kritice nebyly podrobeny ani zpravodajské služby, které mají povinnost shromažďovat informace o činnostech namířených proti demokratickým základům, svrchovanosti a územní celistvosti ČR a o činnostech, jejichž důsledky mohou ovlivnit bezpečnost nebo ekonomické zájmy ČR.

V informaci chybí řada skutečností, včetně analýzy příčin vzniku a vývoje extremismu. Informace je nedostatečná a je v ní častý odkaz na zprávu z roku 2002. Z tohoto pohledu bude nutné se zaměřit na zpracování a realizaci opatření, která v souladu s Ústavou ČR a Listinou základních práv a svobod jako součástí právního pořádku ČR budou směřovat ke zdokonalení činnosti všech prvků stávajícího bezpečnostního systému, cílené ke zlepšení bezpečnosti státu a jeho občanů zejména v těchto oblastech:

1. Zkvalitnění práce Policie ČR v boji proti zejména nejzávažnější trestné činnosti prostupující do státních a společenských struktur, tj. proti organizovanému zločinu na vnitrostátní i mezinárodní úrovni, terorismu jako patologickému jevu především kriminálního charakteru, ale i v oblasti násilné a obecné kriminality.

2. Zlepšení materiální a technické vybavenosti Policie ČR.

3. Zkvalitnění programů prevence kriminality.

4. Posílení mezinárodní spolupráce zejména proti organizovanému zločinu.

5. Zkvalitnění a zefektivnění činnosti zpravodajských služeb ČR, zejména při zajišťování územní celistvosti státu a ochraně důležitých ekonomických zájmů ČR. Tímto směrem také orientovat zaměření činnosti zpravodajských služeb.

Obecně lze v závěru říci, že zpráva nepřináší mnoho nových poznatků a jednotlivé pasáže jsou dokonce opsány ze zpráv z předešlých let. Proto jsem proti vzetí zprávy na vědomí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Maršíček byl jediným přihlášeným do všeobecné rozpravy. Já se ptám, zda se někdo hlásí z místa. Není tomu tak, všeobecnou rozpravu tedy končím.

Je mojí povinností se zeptat pana ministra a poté pana zpravodaje, zda chtějí vystoupit se svým závěrečným slovem. Není tomu tak.

Nyní tedy otevírám rozpravu podrobnou, ve které by pan zpravodaj měl přednést návrh usnesení.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji za slovo a návrh usnesení zní, že doporučujeme Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vzala Zprávu o situaci v oblasti veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti na území ČR v roce 2003 /ve srovnání s rokem 2002/, sněmovní tisk 743, na vědomí.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, budeme tedy hlasovat, až uzavřu podrobnou rozpravu, o usnesení: "Poslanecká sněmovna bere zprávu o situaci v oblasti veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti na území ČR v roce 2003 /ve srovnání s rokem 2002/, sněmovní tisk 743, na vědomí."

Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak, podrobnou rozpravu tedy končím. Pokusím se vás přilákat z předsálí. Ještě chvilku počkám. (Čeká se na příchod dalších poslanců.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 140 z přítomných 98 poslanců pro návrh hlasovalo 34, proti 28. Návrh nebyl přijat.

 

Končím projednávání bodu 122.

 

A nyní přistoupíme k projednávání bodu 129, kterým je

 

129.
Výroční zpráva o činnosti České tiskové kanceláře v roce 2003
/sněmovní tisk 653/

 

Předloženou výroční zprávu projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a stálá komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky. Usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 653/1 a 653/2. Prosím zpravodaje výboru pana poslance Vladimíra Čadu, aby nás o jednání výboru informoval a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Vladimír Čada: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové. Výroční zprávu o činnosti České tiskové kanceláře v roce 2003, uvedenou v tisku 653, projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu dne 30. září 2004 spolu s Výroční zprávou o hospodaření České tiskové kanceláře v roce 2003, uvedenou ve sněmovním tisku 763, a přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s Výroční zprávou o činnosti České tiskové kanceláře, tisk 653, a s Výroční zprávou o hospodaření České tiskové kanceláře, tisk 763. Usnesení byla všem rozdána jako tisky 653/1 a 763/1.

Vážená paní předsedající, dovoluji si tímto navrhnout, aby Poslanecká sněmovna projednávala oba body, to znamená Výroční zprávu o činnosti České tiskové kanceláře, tak i Výroční zprávu o hospodaření České tiskové kanceláře, současně.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Máte na mysli, aby byla spojena všeobecná rozprava k těmto dvěma bodům? (Ano.) To je procedurální návrh, o kterém nechám hlasovat bez rozpravy. Jenom se přece jenom pokusím přivolat některé kolegy, kteří jsou v předsálí.

Na žádost pléna vás odhlašuji a prosím, abyste se všichni přihlásili znovu svými kartami. Stále ještě je nás málo, takže prosím všechny, kteří jsou v sále, aby se přihlásili svými identifikačními kartami. Je zřejmé, že je nás tady více než čtyřicet. (Čeká se na příchod dalších poslanců.)

Ještě jednou vás prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Nyní už můžeme hlasovat. Budeme hlasovat o návrhu pana zpravodaje, abychom sloučili všeobecnou rozpravu k bodu 129 a bodu 130.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 141 z přítomných 77 poslanců pro bylo 67, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

A protože jako druhý by měl informovat Poslaneckou sněmovnu jak k tisku 653, tak 763 (tj. bod 130. Výroční zpráva o hospodaření České tiskové kanceláře v roce 2003) pan poslanec Josef Mikuta, zpravodaj stálé komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky, pan poslanec Mikuta je omluven ze zdravotních důvodů, je mojí povinností, abych se zeptala, zda ho někdo z komise pro sdělovací prostředky zastoupí. Je tomu tak. Pan poslanec Jaromír Talíř. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Paní předsedající, kolegyně, kolegové, já pouze sdělím, že stálá komise projednala oba dva tisky a přijala k nim totožná usnesení jako příslušný výbor, totiž že doporučuje tuto zprávu schválit.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já nyní zahajuji sloučenou všeobecnou rozpravu k tisku 653 a tisku 763. Nikoho do této rozpravy písemně přihlášeného nemám a také nikoho nevidím, že by se hlásil. Sloučenou všeobecnou rozpravu tedy končím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP