(11.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je bod

 

102.
Návrh poslanců Josefa Janečka, Viléma Holáně a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 88/1968 Sb., o prodloužení mateřské dovolené, o dávkách v mateřství
a o přídavcích na děti z nemocenského pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 709/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan poslanec Josef Janeček a zpravodajka výboru pro sociální politiku a zdravotnictví paní poslankyně Alena Páralová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 709/3.

Otevírám rozpravu, do které se hlásí paní zpravodajka.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych předložila legislativně technickou připomínku ve smyslu § 95 odstavec 2 jednacího řádu, a sice podle znění ve třetím čtení může být předložena úprava, která logicky vyplývá z přednesených pozměňovacích návrhů. Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví opravil původní návrh v tom smyslu, že původně bylo zapomenuto na bezpečnostní sbory a vojáky z povolání, a poté co to výbor opravil, ještě zapomněl opravit jeden paragraf. Logicky z toho vyplývá, že je to legislativně technická připomínka.

Pouze se vkládá číslice "a 13", ale celý pozměňovací návrh zní takto: V článku 3 komplexního pozměňovacího návrhu uvedeného v tisku 709/3 se dosavadní text označuje jako bod 1 a doplňuje se bod 2, který zní: V § 33 odstavec 2 se za slova § 12a vkládají slova "a 13".

Nyní bych vás ráda seznámila s procedurou hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Paní poslankyně, ještě chvíli počkejte. Je mojí povinností, abych se zeptala, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Jestliže nikdo, rozpravu končím.

Nyní tedy navrhněte další postup.

 

Poslankyně Alena Páralová: Omlouvám se. Děkuji, paní místopředsedkyně. Nejprve bychom hlasovali o legislativně technické připomínce. Dále bych doporučovala, abychom hlasovali najednou o komplexním pozměňovacím návrhu výboru a současně i o pozměňovacích návrzích přednesených panem poslancem Vladimírou Říhou, protože tyto návrhy spolu souvisejí a vzájemně se doplňují. V podstatě by se jednalo o dvě hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pokud není námitek, myslím, že navržená procedura je poměrně jednoduchá, nemusíme o ní hlasovat. Přistoupíme tedy k hlasování, jak paní zpravodajka navrhla. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Nejprve budeme hlasovat o legislativně technické úpravě, kterou jsem přečetla.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Předpokládám, že ji doporučujete, zrovna tak jako navrhovatel. (Ano.) Chvíli počkám, než se dostaví naši kolegové z předsálí.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 248 z přítomných 186 pro 174, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Alena Páralová: Nyní budeme hlasovat o komplexním pozměňovacím návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vidím vaši žádost o odhlášení. Prosím, abyste se všichni znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

Doufám, že se všichni zaregistrovali. Budeme hlasovat o komplexním pozměňovacím návrhu. Stanoviska - obě souhlasná.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 249 z přítomných 185 pro 182, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Alena Páralová: Nyní, paní místopředsedkyně, můžeme hlasovat o návrhu jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Josefa Janečka, Viléma Holáně a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 88/1968 Sb., o prodloužení mateřské dovolené, o dávkách v mateřství a o přídavcích na děti z nemocenského pojištění, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 709, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 250 z přítomných 186 pro 147, proti nikdo. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh zákona byl přijat.

 

Poslanec Josef Janeček: Ještě bych chtěl poděkovat pracovníkům Ministerstva práce a sociálních věcí, neboť jsem to slíbil, za kvalitní legislativně technickou podporu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní se budeme zabývat bodem

 

103.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 2/1991 Sb., o kolektivním vyjednávání,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 9/1991 Sb., o zaměstnanosti a působnosti
orgánů České republiky na úseku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 721/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí pan Zdeněk Škromach a zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pan poslanec Stanislav Grospič. Obdrželi jste sněmovní tisk 721/2, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Nyní otevírám rozpravu, do které nemám žádné přihlášky. Ptám se, zda se do rozpravy někdo hlásí z místa. Není tomu tak, rozpravu tedy končím.

Měli bychom přikročit k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Žádám pana zpravodaje, aby se ujal své role a hlasováním nás provedl.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, procedura hlasování bude poměrně jednoduchá. Nejprve bychom měli rozhodnout o návrhu na zamítnutí, které přednesla v obecné rozpravě ve druhém čtení paní poslankyně Alena Páralová. Pokud by tento návrh neprošel, tak bychom hlasovali nejprve o pozměňovacích návrzích obsažených pod bodem A, které jsou komplexním návrhem usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, potom o pozměňovacích návrzích pod bodem B a nakonec o pozměňovacích návrzích pod bodem C.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP