(11.30 hodin)

Poslankyně Jitka Vojtilová: Hlasujeme B5.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Stanoviska? (Zpravodajka ani navrhovatelka nedoporučují.) Děkuji.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 270. Z přítomných 189 pro hlasovalo 8, proti 107. Tento návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Jitka Vojtilová: Hlasujeme D1.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Stanoviska? (Obě kladná.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 271. Z přítomných 189 pro bylo 126, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Jitka Vojtilová: Dostáváme se k orientačnímu hlasování, což jsou body A7 a B7. Bod A7 je účinnost prvním dnem třetího kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení. Bod B7 je účinnost od 1. července 2005.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. Nechám tedy nejdříve orientačně hlasovat o A7, tedy účinnost prvním dnem třetího kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko.

Hlasování číslo 272. Z přítomných 189 se pro vyslovilo 126.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu pod písmenem B7, tedy účinnost od 1. července roku 2005. Podotýkám, že to je znovu orientační hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko.

Hlasování pořadové číslo 273. Z přítomných 189 pro bylo 47.

 

Z toho vyplývá, že A7, které mělo 126 hlasů, bude mít přednost při hlasování. Budeme tedy hlasovat o A7. Je tomu tak, paní zpravodajko? (Souhlas.) Stanoviska? (Obě kladná.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 274. Z přítomných 189 pro bylo 128, proti 8. Tento návrh byl přijat.

 

Poslankyně Jitka Vojtilová: Vzhledem k tomu, že byl přijat pozměňovací návrh C1 až C4, budeme hlasovat o C5 jako o pozměňujícím návrhu k A7.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Stanoviska? (Obě kladná.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 275. Z přítomných 189 pro bylo 181, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Jitka Vojtilová: Předpokládám, že jsme se vypořádali se všemi pozměňujícími návrhy a s celou procedurou hlasování a můžeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. Děkuji. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Zuzky Rujbrové, Marie Rusové a Hany Orgoníkové na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 725, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 276. Z přítomných 189 pro návrh hlasovalo 180, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu číslo 104. Děkuji paní navrhovatelce i paní zpravodajce. A paní poslankyni Zuzce Rujbrové dávám slovo.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Kolegyně a kolegové, vám všem, kteří jste tento návrh zákona podpořili, bych chtěla poděkovat za to, že Sněmovna udělala další krůček k posílení ochrany práv těch, kteří je ze zdravotních důvodů v plném rozsahu uplatňovat nemohou. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní budeme pokračovat bodem číslo
 

105.
Návrh poslanců Viléma Holáně, Josefa Janečka a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb.,
občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 730/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan poslanec Vilém Holáň a zpravodajka petičního výboru paní poslankyně Hana Orgoníková. Prosím paní poslankyni Orgoníkovou, aby zaujala místo u stolku zpravodajů. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 730/5.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Nikdo se také do rozpravy nehlásí. Rozpravu končím.

Je mojí povinností zeptat se, zda chtějí se svými závěrečnými slovy vystoupit vedle paní poslankyně Orgoníkové a pana navrhovatele též paní poslankyně Dundáčková, která byla zpravodajkou ústavněprávního výboru, a paní poslankyně Mocová, která byla zpravodajkou výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Paní poslankyně Dundáčková chce vystoupit. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych jen krátce ve své zpravodajské zprávě informovala Sněmovnu o tom, že ústavněprávní výbor nalezl širokou podporu pro znění, které máte jako pozměňovací návrh obsažený v usnesení ústavněprávního výboru v tisku 730/5. Je to návrh, který nám byl předložen Legislativní radou vlády a s kterým jsme rádi souhlasili, neboť jsme přesvědčeni o tom, že řeší problematiku jednak ústavně konformním způsobem, jednak v souladu s původním záměrem navrhovatelů. Já doufám, že i pan navrhovatel to tady potvrdí.

Takže já prosím Sněmovnu, aby k tomuto znění, které není nové, podobné znění je i v případě jiných řízení, a to řízení o azylu… Jedná se o ono znění, že soud je povinen rozhodovat o těchto věcech přednostně a s největším urychlením. Není to novinka, kterou bychom vnášeli do našeho právního řádu. Domníváme se, že to je cesta, která je schůdná. Soud by nadále měl možnost, ale také povinnost na základě tohoto zákona případy rozhodování o určení, zda je třeba souhlasu rodičů k osvojení dítěte, projednávat přednostně a s největším urychlením. Předpokládáme tedy, že to bude ještě v kratší lhůtě, než byla ona původně předpokládaná lhůta tří měsíců. Zároveň tím není žádným způsobem zasahováno do samotného řízení o osvojení. Jedná se pouze o vedlejší řízení osob, kterým se nahrazuje souhlas rodičů. Proto prosím Sněmovnu, aby návrh podpořila ve znění pozměňovacího návrhu ústavněprávního výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Paní zpravodajka výboru pro sociální politiku a zdravotnictví nechce vystoupit. Přistoupíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích a poprosím paní poslankyni Hanu Orgoníkovou, aby navrhla postup.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, navrhnu proceduru hlasování, která je velice jednoduchá. Napřed bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod písmenem A, to je návrh ústavněprávního výboru, potom pod písmenem B, to je návrh paní poslankyně Zuzky Rujbrové, a to body 1 a 2. A závěrem bychom hlasovali o návrhu zákona jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. Děkuji. Budeme takto postupovat. Nejdříve tedy budeme hlasovat o návrhu pod písmenem A. Já se pokusím ještě před hlasováním přivolat naše kolegy a kolegyně a poprosím vás o stanoviska. (Navrhovatel i zpravodajka souhlasí.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP