(16.10 hodin)
(pokračuje Křeček)

Já nemám žádný důvod tady obhajovat Radu pro televizní vysílání, ale ty závěry londýnské arbitráže jsou jasné - žádný ze skutků nebo absence skutků ze strany mediální rady nezpůsobil investici pana Laudera přímé nebo nepřímé škody. Skutek, který zapříčinil, že pan Lauder ztratil část své investice, byl ten, že CET 21 vypověděla smluvní vztah s ČNTS v roce 1999. Jinými slovy, obchodní vztahy mezi CET 21 a ČNTS přežily všechny údajné skutky či absenci skutků ze strany mediální rady. To trvalo do té doby, než pan Železný změnil stranu a rozhodl se jednat v zájmu CET, kterou v roce 1999 ovládal, proti ČNTS, ve které již neměl přímou ani nepřímou kontrolu. Jinými slovy, nevadilo to do té doby, než je Železný odstřihl od vysílání. V té době náhle zjišťují, že to bylo všechno špatně.

Já jsem velmi rád, že tady paní kolegyně Parkanová zmínila další hrozící arbitráž, a to je o TV3. To je jedna z věcí, na které jsem tady poukazoval na začátku, že bychom se měli snažit vyhnout arbitráži. U TV3 je situace ještě horší.Tady máme dokonce rozhodnutí našeho Ústavního soudu, že rada porušila podmínky. Rozhodnutí Městského soudu v Praze, že se chovala špatně a porušila podmínky. Přesto v současné době je marně jednáno o mimosoudním vyřešení. Opět Ministerstvo financí se tváří bohorovně, všechno vyhrajeme a není třeba o ničem jednat. Velice nebezpečné pro budoucnost.

Nechci vás zahrnovat skutečnostmi, ale s politováním skutečně zjišťuji, že rada nemohla učinit nic. Rada ani Česká republika nemohla zabránit škodě tím, že nemohla zabránit tehdy Vladimíru Železnému, aby změnil stranu, aby odstřihl od vysílání CET 21 a že Česká republika za to odpovědnost v žádném případě nenese.

Navrhuji usnesení, kterým by Poslanecká sněmovna vzala zprávu komise na vědomí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za závěrečné slovo navrhovatele nebo předsedy vyšetřovací komise a věřím, že všichni vnímáme jeho závěrečná slova jako návrh přednesený v podrobné rozpravě.

Ptám se paní zpravodajky, jestli má zájem. Nemá zájem. Proto než začnu podrobnou rozpravu, připomenu, že je dobré mít nikoli virtuální realitu, ale realitu, a za to já oceňuji vyšetřovací komisi, protože se nikdo do ničeho nevrátil, jak bylo často mediálně v nedávné době připomínáno.

Do podrobné rozpravy eviduji přihlášku pana kolegy Zralého. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Antonín Zralý: Vážený pane místopředsedo, paní a pánové, já navrhuji, aby Poslanecká sněmovna za prvé schválila Závěrečnou zprávu o činnosti vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění skutečností v souvislosti s arbitrážním řízením ve věci CME versus Česká republika, a za druhé, Poslanecká sněmovna pověřuje předsedu vyšetřovací komise, aby zprávu zaslal nejvyšší státní zástupkyni včetně všech shromážděných důkazních materiálů k posouzení, zda je nebude možné využít jako oznámení o skutečnostech, které nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zralému. Má někdo další zájem vystoupit v podrobné rozpravě? Ano, pan poslanec Karel Vymětal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dovolím si dát pozměňovací návrh k návrhu usnesení pana kolegy Zralého, abychom místo toho, že bychom zprávu schválili, ji vzali na vědomí, tak jak tady také navrhl předkladatel. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To je pozměňovací návrh k návrhu pana předsedy vyšetřovací komise. (Vymětal: Ne, Zralého.) Dobře, k návrhu pana poslance Zralého. Takže, paní zpravodajko, já si ověřím: je návrh vzít na vědomí a potom návrh pana kolegy Zralého a proti návrhu vzít na vědomí je návrh schválit zprávu vyšetřovací komise.

Pan předseda komise navrhl vzít na vědomí. Čili budeme hlasovat o třech možných variantách návrhu na usnesení, pokud žádný jiný návrh nepadne, s tím, že ty dva se vylučují, jestli tomu dobře rozumím. Je to tak, paní zpravodajko? (Ano.) Děkuji.

Já se pokusím přivolat ostatní poslance k hlasování. Všechny vás odhlásím, zaregistrujte se, a než budeme hlasovat, ještě dávám slovo panu poslanci Antonínu Zralému.

 

Poslanec Antonín Zralý: Já prosím, abych nekomplikoval situaci, stahuji svůj návrh "schvaluje" v tom bodě 1. Ale bod 2 bych rád ponechal. Čili souhlasím s tím, aby to bylo "vzít na vědomí".

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Aha, ale v písemném materiálu je a pan poslanec Karel Vymětal to stejně přednesl, takže stejně budeme hlasovat o všech třech bodech.

Končím podrobnou rozpravu. Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo u předsedy komise po podrobné rozpravě. Paní zpravodajka si přeje rekapitulovat? Nepřeje, dobře.

Pokud jste všichni zaregistrováni, mohli bychom zahájit hlasování pořadové číslo 283, ve kterém bychom rozhodli o jednotlivých usneseních podle pořadí, jak byla podána, to znamená vzetí na vědomí… (Hlasy ze sálu.) Dobře, návrh schvaluje a potom druhý návrh pana poslance Zralého na to předání materiálů nejvyšší státní zástupkyni.

 

První návrh. Tedy v hlasování pořadové číslo 283 se ptám, kdo je pro, zprávu vyšetřovací komise schválit. Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 283 z přítomných 155 pro 81, proti 12. Návrh byl přijat.

 

Vidím, že je zájem o kontrolu hlasování, takže počkám. Dobře, budeme pokračovat.

 

Druhý návrh na usnesení je návrh, který přednesl pan poslanec Antonín Zralý, a to je, že komise předá shromážděné materiály jako podnět podle § 158 trestního řádu Nejvyššímu státnímu zastupitelství.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 284 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 284 z přítomných 154 pro 89, proti 21. Návrh byl přijat.

 

Návrh usnesení v obou bodech byl schválen. Děkuji panu předsedovi vyšetřovací komise, děkuji paní zpravodajce.

 

Jsem upozorněn na to, že bychom měli hlasovat o návrhu usnesení jako o celku. Abychom neporušovali jednací řád, i toto hlasování raději provedu, a to v hlasování pořadové číslo 285. Ptám se, kdo je pro usnesení jako celek. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 285 z přítomných 157 pro 89, proti 16. Návrh usnesení byl přijat i jako celek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP