(17.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Pan poslanec Karel Vymětal, a já se odvažuji doufat, že změní svůj návrh usnesení, jsa spokojen s odpovědí pana ministra.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Buďte ubezpečena, že samozřejmě naděje umírá poslední. Já jsem rád, že pan ministr zde nakonec, sice s prodlením, ale nějakým způsobem bylo zabezpečeno, aby se tam provedla prověrka a kontrola. To já vysoce oceňuji, i když bych raději viděl, když takový konkrétní podnět ke kontrole přijde, dokonce s konkrétními důkazy, tak tam vlastně není třeba nic plánovat, a bylo by třeba, aby byla kapacita, která na takový případ okamžitě jde a okamžitě dělá závěry, poněvadž tam nemusím nic hledat, mám to v ruce. Nemělo by to podle mého názoru trvat půl roku, protože za půl roku už je to všechno jinde.

Já chápu to, co mi napsal v odpovědi pan ministr, i to, co tady říkal o roli odborových orgánů. Ale pane ministře, všichni víme, jak to na podnicích chodí. Odbory jsou jakýsi takový vřed na vztazích mezi pracovníkem a zaměstnavatelem, protože ten zaměstnavatel to cítí jako vřed, ony ty odbory mu dělají samé potíže, a proto bylo třeba v tom Kauflandu zlikvidovat předsedu, zlikvidovat místopředsedu, jak jsem popsal, tím způsobem, a pak zcela lakonicky na naši odborovou centrálu centrála Kauflandu napsala - byli byste tak hodní a sdělili nám, jestli tam vůbec ještě je vaše odborová organizace, když už ani předseda, ani místopředseda nejsou našimi pracovníky? Víte, takto se chovají zaměstnavatelé i k odborům. Nedivte se potom, že odbory přece jenom spoléhají na roli státu, protože ten stát - samozřejmě, odbory mají práva, ale stát má povinnost dohlížet na dodržování zákonnosti v této republice, a proto mají ty úřady práce i ministerstvo práce daleko větší roli v této záležitosti. A ty odbory zase mají tu roli, že vědí, jaká je tam situace, a mohou dát podnět k provedení kontroly. Ale věřte tomu, že zjednat nápravu je pro odborové organizace velmi složité a velmi komplikované, soudní procedury jsou také velmi dlouhé, takže opravdu nezbude, než aby státní orgány zabezpečily těm lidem důvěru v zákonnost tohoto státu. Já si nemůžu pomoci.

Já jsem i rád, že pan ministr tady hovořil o tom, že chce vytvořit nějaký tlak, aby takovéto aktuální podněty byly realizovány kontrolní činností hned. Já bych rád, kdyby to fungovalo jako systém. Jsem teď na rozpacích. Stav se nezměnil, rozumíte, oni si sami po té interpelaci udělali prověrku, teď tam úřad práce přijde, možná zjistí - už si udělali prověrku, všechno je v pořádku. Nevím, jestli úřady práce pracují tak, že mluví s pracovníky. Já nevím, protože oficiální dokumenty jsou oficiální dokumenty. Pravda je často někde úplně jinde a ti pracovníci to vědí. A když se jich nezeptám, tak se to vůbec nedozvím. Jde i o metodiku práce, té kontrolní práce, aby byla efektivní, aby skutečně ty nepořádky, na které se stěžuje v celé republice, tak abychom je odstraňovali.

Já bych byl přece jenom trošku vstřícný, abych naplnil naději paní místopředsedkyně -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já děkuji.

 

Poslanec Karel Vymětal: Ještě jsem neskončil. Tak já bych dovolil, abychom nehlasovali o tom, že nepřijímáme odpověď pana ministra. Já to beru tak, že je ještě ta jeho dnešní odpověď. Tu si k tomu přiložím.

A chtěl bych vás ubezpečit, pane ministře, že budu velmi bedlivě pozorovat, jak nadále budou na tomto pracovišti dodržovány zákonné předpisy, a řekl bych - i pro vás běda, jestli nebudou! (Smích v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Předpokládám, že se již nikdo další nehlásí do rozpravy. Rozpravu končím a končím tím i tento bod.

Kolegyně a kolegové, schválili jsme si další postup po odpovědích na písemné interpelace. To znamená, že budeme projednávat zprávy, a já vám teď přečtu body, jak půjdou za sebou, a vyhlásím poté malou přestávku. První bude Návrh na stanovení platu finančního arbitra a jeho zástupce, je to bod 112, zpravodajem k tomuto bodu je pan poslanec Kalousek. Další bude bod 114, tam je zpravodajem kterýkoliv poslanec z klubu sociální demokracie, a pak budou v pořadí body 123, 124, 125, 126, 127, 128, 134, 135 a 136.

Kolegyně a kolegové, začneme jednat v 17.50. Předpokládám, že budeme usnášeníschopní a že tu budou příslušní zpravodajové.

 

(Jednání přerušeno v 17.45 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP