(15.20 hodin)
(pokračuje Palečková)

V mezidobí mezi jednáním výboru a pléna Senátu se podařilo jaksi nabídnout řešení, které by se vyvarovalo obou těchto popsaných problémů, a na plénu potom byla otevřena podrobná rozprava, na které byl předložen pozměňovací návrh kolegů Julínka a Vavrouška, který řeší situaci této specifické skupiny diabetiků. Tam, kde je nutné zjišťovat hladinu glykemie několikrát denně, bylo doposud maximum hrazených proužků pro měření glykemie 400 ročně. Této skupině se přijatým pozměňovacím návrhem umožňuje po doporučení diabetologa a po schválení revizním lékařem získat na předpis až 1000 proužků ročně. Správná diagnostika hladiny glykemie je medicínsky i ekonomicky velmi významná, a zde tedy je vlastně možnost této kontroly ponechána ještě reviznímu lékaři a je vázána na předpis toho glukometru. I diabetikům, kteří si měří hladinu glykemie jedenkrát denně, byla zachována ta možnost získání 400 proužků.

Senát tento pozměňovací návrh podpořil prakticky hlasy všech přítomných.

A vlastní pozměňovací návrh tedy zní tak, že v článku 1 za bod 7 se doplňuje nový bod 8 tohoto znění: "(8) V příloze č. 3 Seznam prostředků zdravotnické techniky v oddílu C Seznam prostředků zdravotnické techniky hrazených z veřejného zdravotního pojištění při poskytování ambulantní péče - bod č. 128 - zní: Proužky diagnostické na stanovení glukózy pouze na základě předepsání diabetologem maximálně 400 kusů ročně až do výše 100 %, nejvýše do 5 600 Kč, a pouze na základě předepsání diabetologem a schválení revizním lékařem, pokud byl pojištěnci revizním lékařem příslušné zdravotní pojišťovny schválen i glukometr, maximálně 1000 kusů ročně až do výše 100 %, nejvýše do 14 000 Kč."

Doufám, že vzhledem k tomu, že jste se touto problematikou zabývali již při projednávání tohoto zákona původně v Poslanecké sněmovně, zvážíte tento pozměňovací návrh a přijmete senátní znění. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji, paní senátorko. Probíhá rozprava. Hlásí se někdo další do rozpravy? Pokud se nikdo další nehlásí, rozpravu končím.

Je možné, aby zaznělo závěrečné slovo paní ministryně, pokud by měla zájem - zjevně nemá, a podobně zpravodaje - rovněž ne.

Prosím tedy poslance, aby se dostavili do Sněmovny, protože přistoupíme k hlasování. Podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny k přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců. Prosím tedy všechny poslance, aby se dostavili do lavic.

Přednesu návrh usnesení. Takto tedy zní text usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem… (Z poslaneckých lavic se žádá nová registrace.) Já vás tedy všechny odhlásím a prosím, abyste se všichni znovu přihlásili.

Ještě jednou se tedy pokusím přečíst návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 648/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 648/5." O tomto textu tedy nyní hlasujeme.

 

Zahajuji hlasování a ptám se kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Takže toto hlasování má pořadové číslo 438. Přítomno bylo 167 poslanců, pro hlasovalo 135, proti 3. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

Děkuji paní senátorce a paní ministryni a končím projednávání bodu č. 146.

 

Dalším bodem programu je bod číslo

 

147.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb., o podmínkách
uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně
některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 186/2004 Sb.,
a některé další zákony, a zákon č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání
a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu
zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta
/sněmovní tisk 741/3/ - vrácený Senátem

 

Senát nám vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy, to usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 741/4.

Vítám senátora pana Karla Bartáka a prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřila opět ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Prosím.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová Vážený pane předsedo, vážený pane senátore, vážení přítomní, dovolte mi, abych stručně uvedla návrh zákona, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb., o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 186/2004 Sb.

K návrhu zákona byly podány dva pozměňovací návrhy, a to pozměňovací návrh poslance Jaroslava Krákory, který se týkal změny zákona o podmínkách a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, a dále pozměňovací návrh poslance Petra Plevy, který se týkal změny zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Návrh zákona prošel třetím čtením, které proběhlo na 39. schůzi s tím, že návrh změny zákona o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta byl zařazen jako část čtvrtá návrhu zákona, a návrh pana poslance Plevy nebyl přijat.

Třetí schůze Senátu návrh projednala a vrátila návrh zákona Poslanecké sněmovně ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. V zákoně je mimo jiné upravena doba, do jaké je možno uvádět na trh identifikované účinné látky ve stanovených typech biocidních přípravků bez povolení Ministerstva zdravotnictví, a přiblížit tak podmínky na trhu v České republice podmínkám v ostatních státech Evropské unie.

Pro vaši informaci dále uvádím, že v Poslanecké sněmovně jsem v rámci diskuse navrhovala, aby bylo přihlédnuto k obdobnému vymezení bezúhonnosti i v jiných právních předpisech, respektive v zákoně č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů, tedy zákon o nelékařských zdravotnických povoláních, který byl schválen ve stejném čase jako zákon č. 95 týkající se lékařů, zubních lékařů a farmaceutů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP