(15.40 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byla tedy reakce pana senátora na otázku pana poslance Vymětala. Kdo dál se hlásí do rozpravy? Nikoho nevidím. Nikdo se zřejmě ani nepřihlásí. Pak rozpravu končím.

Zeptám se ještě paní ministryně, jestli nechce říct něco závěrem. Nechce, a my přistoupíme k hlasování. Budeme hlasovat podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Prosím všechny poslance, kteří mají v úmyslu hlasovat, aby se vrátili do Sněmovny. Prosím, zaujměme svá místa a já bych přednesl návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb., o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 186/2004 Sb., a některé další zákony, a zákon č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, podle sněmovního tisku 741/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 741/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto textu?

Hlasování má pořadové číslo 439. Přítomno 171, pro hlasovalo 134, proti 25. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

Děkuji paní ministryni i panu senátorovi a končím projednávání bodu číslo 147.

 

Bodem dalším je bod 148 a to je

 

148.
Návrh zákona o elektronických komunikacích a o změně
některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích)
/sněmovní tisk 768/6/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 768/7.

Vítám mezi námi senátora Františka Kopeckého - dobrý den - a prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům nejdřív vyjádřil ministr informatiky Vladimír Mlynář. Prosím, máte slovo.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych jen stručně připomenul, že zákon o elektronických komunikacích zavádí do českého právního řádu nový regulační rámec v oblasti telekomunikací a nově vymezuje působení regulátora Českého telekomunikačního úřadu. V tomto směru jde o normu velmi podstatnou, dlouho připravovanou a dlouho očekávanou. Zdůrazňuji to proto, že podstatou toho zákona, řekl bych v 95 % toho zákona se týká oblasti telekomunikací a znění zákona bylo přijato v zásadě bez rozporu po dlouhých rozpravách.

Změny, které přijal Senát, se této oblasti zákona dotýkají jen velmi málo. To podstatné, co Senát změnil na verzi zákona, kterou schválila Poslanecká sněmovna, se týká problematiky digitalizace. Navazuji tímto na debatu, kterou jsme zde vedli v pátek nad materiálem nebo zprávou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, a připomněl bych následující.

Sněmovní verze Poslanecké sněmovny přijala pozměňovací návrh, který do zákona zavedl existenci veřejnoprávního digitálního multiplexu České televize a Českého rozhlasu. Senát tuto část zákona vypustil a naopak přijal novelu zákona mediálního č. 231, konkrétně § 68, a to ve znění, které, shrnuji-li podstatu věci, dává stávajícím držitelům analogových licencí nárok na digitální vysílání, přičemž získávají garanci územního pokrytí stejnou, jako mají nyní.

Tento pozměňovací návrh Senátu je problematický ve dvou rovinách. První je čistě právní, totiž že § 68, tak jak ho schválil Senát, dává držitelům licencí právo obracet se na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Věcně však problematika kmitočtů spadá do kompetence Českého telekomunikačního úřadu, a proto znění, které přijal Senát, je právně velmi sporné, neboť se držitelé licencí mohou obracet na úřad, který nedisponuje kompetencí, kterou zákon předpokládá.

Druhou, ještě problematičtější věcí je skutečnost, že přijetím textu tak, jak jej přijal Senát, vzniká všem držitelům analogových licencí nárok na umístění v digitálním multiplexu, a to i v případě, že to není dnes technicky možné. A protože existují nejméně dvě regionální televize, které by takový nárok mohly uplatnit, ačkoliv je technicky nerealizovatelný, je mou povinností varovat Poslaneckou sněmovnu, že přijetí zákona tak, jak jej schválil Senát, by mohlo za jistých okolností založit nároky na stát, resp. Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Je pro korektnost třeba říci, že nás podnikatelé v oblasti televizního vysílání ujišťují, že se tak nestane, nicméně byl bych velmi nerad, kdyby mi po čase někdo vyčítal, že jsem tuto věc nezmínil.

Shrnu-li to tedy, verze Poslanecké sněmovny přijala koncept, že zahájení digitálního televizního vysílání začne v České republice prvním krokem - a to je zřízením digitálního veřejného multiplexu, veřejnoprávního multiplexu České televize a Českého rozhlasu. Senátní verze naopak konstatuje, že prvním krokem při zahájení digitálního vysílání by mělo být zajištění digitálního prostoru pro stávající držitele analogových licencí.

Já jsem zde už v pátek v rozpravě řekl a budu zde znovu opakovat, že se domnívám, že bez dohody s komerčními televizemi a držiteli stávajících analogových sítí není možné zahájit digitální vysílání v České republice. Ta problematika se musí řešit dohromady. Bohužel výběr, který dnes před Poslaneckou sněmovnou stojí na výběr, je pouze ten - buď pro původní textaci Sněmovny, nebo verze Senátu. Za těchto okolností se přikláním a doporučuji přijmout verzi sněmovní s tím, že garantuji jako předkladatel novely zákona č. 231, která bude projednávána zítra, že postavení komerčních televizí musí být urychleně řešeno ve vztahu k digitalizaci v této novele zákona č. 231. Pokud se v rozpravě objeví v tomto směru i doprovodné usnesení, jak mně někteří poslanci avizovali, podpořím toto usnesení, protože - znovu opakuji - není možné zahájit digitalizaci proti komerčním televizím. A pokud dnes schválíte sněmovní verzi, je třeba dluh, který takto vznikne vůči komerčním televizím, velmi rychle odstranit a já se k tomu jako předkladatel novely zákona 231, která bude zítra projednávána, hlásím.

Na závěr bych chtěl požádat Poslaneckou sněmovnu, aby v případném náročném hlasování nenastala situace, která občas nastane, že není přijato nic. Kdyby tomu tak nastalo, dostane se skutečně celá Česká republika a celý telekomunikační průmysl do velmi složité situace, neboť bychom byli jedinou členskou zemí Evropské unie, která by neměla společná pravidla pro oblast telekomunikačního trhu. A to by skutečně činilo mimořádné potíže, nemluvě o tom, že bychom se novým textem zákona ihned museli zabývat stejně znovu. Proto velmi apeluji a prosím, aby nějaká verze zákona byla schválena.

Děkuji vám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP