(17.00 hodin)
(pokračuje Patera)

Proto já pochopitelně, poněvadž mi ústava je nade vše, doporučuji Sněmovně, aby podpořila názor pana prezidenta. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslancovi Paterovi. Otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím.

Budeme hlasovat opět podle článku 50 odst. 2 naší ústavy, který stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat.

Budeme hlasovat tedy o následujícím usnesení: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu o hodnocení a snižování hluku v životním prostředí a o změně zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 639/5."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 443. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 163 poslanců, pro bylo 97, proti 53, což není důležité, protože kvora 101 nebylo dosaženo, takže tento zákon nebyl přijat.

 

Vyčkám kontroly hlasovacího zařízení. (Po kontrole hlasování.) Pan poslanec Koudelka se hlásí.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená Sněmovno, na sjetině mám uvedený křížek, hlasoval jsem pro. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Zahajuji hlasování pořadové číslo 444. Kdo souhlasí s panem poslancem Koudelkou v jeho názoru, že hlasování by mělo být zpochybněno, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. 165 hlasujících, 111 pro, 8 proti. Takže návrh byl přijat. Hlasování se může opakovat.

 

Zahájil jsem hlasování 445. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 165 poslanců, 97 pro, 54 proti.

 

(Probíhá opět kontrola hlasování.) Hlásí se pan poslanec Svoboda.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, já se hluboce omlouvám celému plénu. Nevím, jak je to možné, usilovně jsem mačkal tlačítko "ano", na sjetině mám křížek, takže se omlouvám a zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, započítáme váš hlas do toho kvora, které bylo 97, takže 98 hlasů bylo pro. (Nesouhlas a výkřiky z lavic ČSSD.) Zpochybňuje? Potom mi nezbývá nic jiného, než o tom dát hlasovat, byť jsme svědky opět velmi zajímavého způsobu.

 

Hlasování 446 bylo zahájeno. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 166 poslanců, 110 pro, 40 proti. Návrh byl přijat.

 

Hlasování 447 nám odpoví na otázku, kdo je pro v opakovaném hlasování. Kdo tedy je pro, ať zvedne ruku, stiskne tlačítko, zkontroluje si, zdali je přítomen a zdali mačká správné tlačítko, zda svítí správné světýlko. Děkuji. Kdo je proti?

167 poslanců hlasovalo, 99 bylo pro, 51 proti.

 

(Hluk ve Sněmovně. Opět probíhá kontrola hlasování.) Paní poslankyně Nováková - je jí signalizováno, že...

 

Poslankyně Eva Nováková: Velmi se omlouvám, stiskla jsem "ano", ale na sjetině mám "iksko", takže zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vás všechny odhlásím, abychom hlasovací zařízení poněkud oživili.

 

Budeme hlasovat nejprve o námitce paní poslankyně Evy Novákové v hlasování pořadové číslo 448, které jsem zahájil. Kdo souhlasí s námitkou? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 163 poslanců, návrh byl přijat. (106 pro, 39 proti)

 

Takže hlasování se bude opakovat. Tentokrát bude mít číslo 449. Kdo je tedy pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 164 poslanců, pro bylo 100, proti 56.

 

(Potlesk zprava.) Vyčkáme ještě kontroly. (Po kontrole hlasování.) Jsou nějaké námitky? Nejsou, takže konstatuji, že zákon nebyl přijat. (Aplaus v pravé části Sněmovny.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP