(14.50 hodin)
(pokračuje Jahn)

Příprava tohoto zákona byla výslovně požadována na vládě Poslaneckou sněmovnou a také Evropskou komisí. Oba návrhy byly zpracovány ve spolupráci Rady vlády pro výzkum a vývoj, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Akademie věd ČR a širokého spektra odborníků, a proto doufám, že to bude návrh konsensuální.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, tento návrh zákona dává základ pro institucionální změnu ve financování výzkumu a vývoje v České republice, umožní větší přísun prostředků z privátního sektoru do českého výzkumu a vývoje a dá také lepší podmínky pro převod těchto výsledků do praxe, a proto bych vás chtěl požádat o jeho podporu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane místopředsedo. Zeptám se nyní paní ministryně školství Petry Buzkové. Nechce vystoupit v tuto chvíli.

Máme za sebou úvodní slovo z pověření vlády a já poprosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Vladimír Koníček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych přednesl zpravodajskou zprávu k tomuto tisku. Sněmovním tiskem 857 vláda předkládá návrh na vznik nové formy existence výzkumných institucí, přeměnu ze státních příspěvkových organizací na novou formu - veřejnou výzkumnou instituci s plnou právní subjektivitou, včetně majetku, se stanovením podmínek pro nakládání s ním.

V důvodové zprávě jsou popsány důvody pro tento přechod. Proces přeměny nemá příliš zatížit státní rozpočet. Věřím ale, že změna právní formy opravdu umožní podporu výzkumu a vývoje i z jiných zdrojů a i sama vláda do této oblasti nasměruje větší množství finančních prostředků.

Jak už uvedl pan místopředseda vlády v úvodním slově, že vlastně předkládá úvodní slovo k oběma tiskům, 857 a 858, dovoluji si podle § 54 odst. 8 našeho jednacího řádu požádat o sloučení rozpravy k bodům 54 a 55.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za tento zpravodajský úvod. A protože zde padl návrh na sloučenou rozpravu, přivolám naše kolegy. Myslím, že budeme schopni v tomto nadcházejícím hlasování o této spojené obecné rozpravě k bodu č. 54 a 55 rozhodnout.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 532 a ptám se… Pardon, nezahajuji nic, ale odhlašuji vás na žádost z pléna. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

Domnívám se, že můžu nechat hlasovat o návrhu, který zazněl, abychom spojili obecnou rozpravu u bodu č. 54 a 55.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 532. Ptám se, kdo je pro tento návrh na sloučenou obecnou rozpravu. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 532 - z přítomných 88 pro 88, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Já tedy přerušuji projednávání bodu č. 54. Zahajuji projednávání bodu č. 55, kterým je

 

55.
Vládní návrh zákona o změnách některých zákonů
v souvislosti s přijetím zákona o veřejných výzkumných institucích
/sněmovní tisk 858/ - prvé čtení

 

Opět poprosím místopředsedu vlády Martina Jahna, aby uvedl tento bod, poté požádám opět pana zpravodaje, aby se vyjádřil a poté otevřeme obecnou rozpravu. Nejprve má slovo místopředseda vlády Martin Jahn.

 

Místopředseda vlády ČR pro ekonomiku Martin Jahn: Ještě jednou děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, jak už jsem uvedl v úvodním slově k tomu předchozímu bodu, tyto změnové zákony vedou k tomu, že veřejná výzkumná instituce bude mít obdobné postavení jako např. veřejné výzkumné školy v oblasti daňových otázek. Také upravuje postavení Akademie věd České republiky jako řídící instituce pro veřejné výzkumné instituce. Jsou to tedy zákony, které doplňují ten první návrh na zřízení nové právnické osoby, veřejné výzkumné instituce. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Teď požádám zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Vladimíra Koníčka.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, sněmovní tisk 858, vládní návrh zákona o změnách některých zákonů v souvislosti s přijetím zákona o veřejných výzkumných institucích, upravuje celkem dvanáct zákonů, kterých se dotkne zřízení veřejných výzkumných institucí. Určitě nezůstane jen u těchto změn ve dvanácti zákonech, ale chtěl bych vás poprosit a doufám, že nebudeme měnit nic o hluku, biocidních přípravcích či zoologických zahradách.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji za toto vaše úvodní slovo k bodu č. 55, sněmovnímu tisku 858.

Dle našeho posledního rozhodnutí otevírám nyní sloučenou obecnou rozpravu k oběma tiskům, tedy tisku 857 a 858. Do této rozpravy mám v tuto chvíli dvě písemné přihlášky. První slovo bude mít pan poslanec Břetislav Petr, poté pan poslanec Walter Bartoš. Prosím prvého ze jmenovaných, aby se ujal slova.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové. Zákon o veřejných výzkumných institucích navazuje jednoznačně na programové prohlášení vlády, která si klade za cíl vytvoření podmínek pro rozvoj společnosti, v níž bude mít výzkum a vývoj a vzdělání rozhodující prioritu, a to, že dojde v rámci výzkumu a vývoje v rámci České republiky k plnému začlenění do takzvaného evropského výzkumného prostoru.

Hovoříme-li o evropském výzkumném prostoru, je podle mého soudu nezbytné uvést několik zásadních dat, která definují evropský výzkumný prostor.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP