(Ve 14.00 hodin oznámila místopředsedkyně PSP ČR Jitka Kupčová, že klub sociální demokracie žádá o prodloužení přestávky o 5 minut.)

(Jednání pokračovalo ve 14.07 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, budeme pokračovat, a to bodem číslo 49, kdy před přestávkou pro jednání poslaneckého klubu byla přerušena obecná rozprava. Já poprosím pana poslance Zgarbu, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, a taktéž pana poslance Pavla Kováčika, aby rovněž zaujal místo u stolku zpravodajů.

Dalším přihlášeným do obecné rozpravy k tisku 846 je pan poslanec Karel Kratochvíle. Pane poslanče, počkáme, než naši kolegové zaujmou svá místa v poslaneckých lavicích. Prosím, abyste se usadili.

Prosím, pane poslanče, můžete hovořit.

 

Poslanec Karel Kratochvíle: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych ve svém příspěvku reagoval na příspěvek pana poslance Kučery, který nám tady vyvracel náš návrh zákona, kterým se mění zákon o zemědělství. Chtěl bych předem dodat, aby to pan Kučera věděl, že jsem do Sněmovny přišel v září minulého roku a do té doby jsem dělal na Ministerstvu zemědělství, konkrétně na zemědělské agentuře na jednom okrese, kdy jsem přímo dělal do dotací Evropské unie, tak jak přicházely žádosti od jednotlivých žadatelů. Proto ještě jednou říkám, že tento zákon, kterým se mění zákon o zemědělství, upravuje podmínky podávání žádostí na dotace. Myslím si, že moc dobře vím, o čem mluvím.

Chtěl bych říci, že dotace podle Evropské unie naši zemědělci začali přijímat v loňském roce, kdy začali podávat žádosti na základě toho, že naše republika byla jedna z prvních, která obdržela atestaci platební agentury k proplácení dotací do zemědělství. Myslím si, že tato schvalovací činnost byla pro naši zemi poměrně komplikovaná, všichni jsme k tomu přistupovali poměrně zodpovědně, takže to byl cíl a účel celé této situace - aby naši zemědělci dostali peníze.

V dnešní době, můžete si to ověřit, zemědělci mají vyplaceno z Evropské unie, co se týká přímých plateb, přes 97 %, co se týká HRDP, stejné procento. Ještě nás čeká vyplácení v rámci agroenvironmentálních opatření. Proto je mi hrozně podivné, že pan Kučera zde říkal, že evidence majitelů nebo evidence žadatelů, co se týká bloků a dílů, je nepřehledná, protože tyto bloky a díly jsou zpracovány dle fotoortomap, které se zpracovávají na základě systému ELPIS v počítačové databázi. Zároveň je mi podivné, že se pozastavoval nad možností dálkového přenosu těchto dat, neboť jestli má trochu přehled, tak ví, že všechna tato data jsou zpracovávána na jednotlivých okresech v rámci celostátního programu, a jsou, tak aby byla srozumitelná všem zainteresovaným, v rámci dálkových dat posílána.

Dále bych chtěl na jeho výčitky nebo na jeho interpelace kolem evidence ptačích lokalit a mokřadel říci: On říká, že není možné, aby jednotlivý zemědělec sledoval, jaké tam má ptáky, a aby byl biolog. Vždyť to přece není pravda! Toto sleduje státní ochrana přírody a ta tomu zemědělci dá na vědomí, že to tam má, že musí trochu změnit systém obdělávání půdy, že musí dejme tomu tu louku či pastvinu sekat v trochu pozdějším termínu, že to nejde, aby ty ptáky tímto poškozoval.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP