(18.20 hodin)
(pokračuje Gongol)

Když pan Kalousek pod tíhou mediálního ohlasu přiznal, že bere částku na dopravné a ještě má k dispozici auto a benzinovou kartu, chtěl jsem si ověřit, kolik to v jeho případě činí, neboť tyto částky jsou odstupňované podle vzdálenosti od Prahy. Zjistil jsem, že oficiálně - podotýkám oficiálně - bydlí v Bechyni, což je něco více než 100 km, což je ve druhém vzdálenostním pásmu, a samozřejmě výše částky, kterou, jak se přiznal, pobírá, odpovídá zákonem stanovené výši. Co mě však překvapilo nejvíce, je to, že na uvedené adrese v Bechyni nebydlí s manželkou, ale ta bydlí v bytě ve Strašnicích, jehož spolumajiteli jsou oba manželé. Přiznám se, že tomu nerozumím, neboť právě jeho strana proklamuje rodinu jako základ společnosti a oddělené bydlení manželů Kalouskových s tím naprosto nekoresponduje. Je to samozřejmě jejich věc. Mně by pouze stačilo, aby se ještě k tomu, že přiznal, že pobírá částku na dopravu jako mimopražský poslanec, vyjádřil, zda nepobírá ještě příspěvek na bydlení. Nevím. Věřím, že ne, protože by zde došlo podle mého názoru k porušení toho, co kdysi nazval herec František Smolík jako vyšší princip mravní. Dalo by se také říci - vodu káže, víno pije.

Chtěl bych vám ještě ukázat jednu věc. Když jsem ověřoval, kde pan Kalousek bydlí, tak jsem zjistil z listu vlastnického práva, že ve Strašnicích č.p. 2406 jsou uvedeni dva majitelé, a sice pan Miroslav Kalousek, který má bydliště Křižíkova - Vilová čtvrť, Bechyně, a Radka Kalousková, která má adresu Pod Altánem 48, Strašnice, Praha. To je výpis z listu vlastnického. Pan Kalousek bydlí podle informací z internetu v Bechyni č.p. 573. Je to zřejmě majetek jeho maminky. Jsou to výpisy z listu vlastníka.

Co mě k tomu ale vede, jaké jsem zjistil skutečnosti. Doufám, pane předsedo, že to nebudete vysvětlovat tak, jako jste vysvětloval v podstatě panu redaktorovi v televizi váš názor na dotaz, zda tento váš návrh není jen populismem, neboť se o tom takto hovoří. Uznávám, že jsem byl ohromen vaší pohotovostí, se kterou jste mu bravurně vysvětlil, že vlastně ano, protože populus znamená lid a vy jste přece do funkce byl zvolen lidem. Redaktor se vůbec nezmohl na odpor. (Smích v sále.) I podíval jsem se do slovníku cizích slov, jaký je oficiální výklad tohoto slova. Je tam uvedeno. Cituji: populismus = úsilí o získání přízně bez ohledu na věc samu. (Smích a potlesk v sále.) V porovnání s tím, co jste zde řekl vy, pane předsedo, to samozřejmě znamená, pane předsedo, úplně něco jiného.

A ještě něco pro zasmání. Možná se budete smát ještě víc. (Smích v sále.) Slovo "populus" má ještě jiný význam, a to topol. (Smích v sále.) Vzbudilo to ve mně jistou asociaci, stejně asi jako u vás, v souvislosti s tím, jak pan čestný předseda jisté politické strany nazývá svého předsedu. Pak by to nebyl nejen populismus, ale i topolismus.

Pane předsedo, já se jen divím, proč jste se nepřihlásil třeba k pratetě ze severní Moravy. Příplatek na dopravné byste dostal vyšší a mohl jste s námi létat letadlem. Pane předsedo, vám přece není zapotřebí kvůli tomu rodinu rozdělovat, a mírně řečeno, pokládám to za nepatřičné. Zřejmě se to nebude ani líbit vašim voličům.

Možná že mě někdo nařkne, že tím chci odvést pozornost od předloženého návrhu. Ujišťuji vás, že vůbec ne. Téma různých bytogejtů, možná by bylo lépe říci cimrgejtů od slova cimra, nikoliv od slova Cimrman, i když to trošku připomíná, se mi opravdu příčí. Není to moje parketa.

Na návrhu mi vadí absolutní chudost tohoto návrhu, který je bez dostatečné invence. Tímto jsou opravdu vyčerpány všechny možnosti úspor? Nebo byly účelově vybrány jen ty, které přinesou nejvíce politických bodů? Předpokládal jsem například, že snížení a zmrazení platů ústavních činitelů se bude týkat i soudců a státních zástupců, ale koaliční jednání rozhodlo, že těchto se to týkat nebude. Že by to byl strach z toho, že se budou bránit a v rukou mají mnoho možností? Což se také podívat na nadstandardní poskytované výhody pana Havla, když přivedl republiku do takovéto ekonomické situace, v jaké jsme, a co takhle zrušit přebujelý počet náměstků ministrů, který není způsoben ničím jiným než požadavkem koaličních straniček, aby měly tzv. lenní panství pro své stoupence, v mnoha případech bez potřebného vzdělání. Jeden z nich se vzdal funkce, byl prohlášen opět panem navrhovatelem, panem předsedou, a to jsem se také divil, za čestného muže. Slyšel jsem to v televizi na vlastní uši a viděl. Já znám případy z této Sněmovny, že tito lidé byli prohlášeni lžidoktory, v tomto případě by to byl lžiinženýr. Pan ministr Bublan přiznal, že to bylo místo nadbytečné a že jej nebude obsazovat a že to byl opravdu požadavek menších koaličních stran.

Snahy o úspornost v době přípravy koalice, ty byly mimo zájem straniček. To se populisticky prezentuje až v tomto návrhu. Proč se nekoná slibovaná racionalizace státní správy a počet úředníků stále roste? Před mnoha lety jsme navrhovali zrušení Fondu národního majetku, který se stal naprosto byrokratickou institucí, kterou si platili občané, aby byl zašantročen a rozkraden jejich národní majetek. Lidé typu Češka a další si z toho vytvořili vynikající trafiku. Teprve nyní vláda podává návrh na zrušení - už totiž není co rozkrást.

Samozřejmě že existuje celá škála možností dalších úspor. Chtěl jsem jen naznačit, že návrhy v tomto zákoně jsou účelově vybrané pro zviditelnění. To vám, pane předsedo, přece není třeba. Vždyť již dnes vláda skáče tak, jak vy pískáte. Pan Gross totiž prohrál v okamžiku, když to vzal, když jste mu vzkázal - ber, nebo nechej ležet. Vy jste totiž daleko zkušenější politik.

Tato země potřebuje invenci především v oblasti růstu ekonomických zdrojů a to v tomto návrhu není, i když chápu, že se to týká pouze zákona 236.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP