(10.00 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Ať už totiž budou poslanci této Sněmovny hlasovat jakkoliv, ať už opustí Sněmovnu, ať už se zdrží, jakékoliv jiné hlasování než pro návrh, tedy pro návrh o nedůvěře, je postoj, který vysloví důvěru vládě Stanislava Grosse.

Chtěl bych jednoznačně říci, že po včerejším aktu KDU-ČSL už to není vláda koalice ČSSD, KDU a Unie svobody, ale koalice těch poslanců, kteří dnes, ať už jakýmkoliv způsobem, vysloví důvěru vládě Stanislava Grosse. Mám-li brát vážně, a samozřejmě beru vážně, veřejná vyjádření, pak je velmi pravděpodobné, že za několik desítek minut se realitou stane koalice České strany sociálně demokratické, Komunistické strany Čech a Moravy a Unie svobody.

To není koalice, pane premiére, prostřednictvím pana předsedajícího, k jejímuž předsedování ve vládě jste dostal mandát v této Sněmovně. Tato Sněmovna vám nevyslovila svými 101 hlasy důvěru pro to, aby personální návrhy, které budete navrhovat na Hrad, a personální změny, které proběhnou ve státních úřadech, buď přímo navrhl, anebo schválil pan Miroslav Grebeníček. S tímto vědomím tato Sněmovna vám důvěru nevyslovovala. (Potlesk poslanců ODS a KDU-ČSL.)

Já bych si velmi přál, aby za předpokladu, že se skutečně tato nová koalice, tato koalice, která nedostala důvěru v Poslanecké sněmovně, pokud se skutečně stala realitou, aby její předseda vlády předstoupil v co nejkratší době před Poslaneckou sněmovnu a požádal o důvěru vlády, která se opírá o koalici komunistické strany, České strany sociálně demokratické a Unie svobody. Pokud dostane takováto koalice důvěru, bude to sice ještě o něco děsivější než teď, ale bude to alespoň čisté a poctivé a nikdo vás, pane premiére, nebude moci podezírat z podvodu.

Křesťanští demokraté budou dnes hlasovat pro nedůvěru této vládě, protože jsou přesvědčeni, že v této situaci už jediné, co může přinést, je několik týdnů moci jejího předsedy, a to si nemyslíme, že je hodnota, kterou smíme nabídnout České republice. Budeme tedy hlasovat pro nedůvěru vládě Stanislava Grosse.

Demokratům sociálním pak chci se vší vážností říci, že si jich vážíme, že je vnímáme a budeme vnímat jako partnery na české politické scéně, jako partnery, nikdy protektory.

Děkuji vám za vaše rozmýšlení při uvážlivém hlasování. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KDU-ČSL.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, aby se slova u pultu ujal pan poslanec Vlastimil Ostrý. Připraví se Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Vlastimil Ostrý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte i mně několik poznatků.

Po volbách v roce 2002 vznikla koaliční vláda ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody na průniku svých programových priorit jako nejlepší možné řešení rozložení politických sil v Poslanecké sněmovně. Poměr sil v Poslanecké sněmovně 101 : 99 dával jasně najevo, že vláda bude muset svést celou řadu politických soubojů s opozicí. Historie tomu dala za pravdu a dnes už poněkolikáté stojíme před situací, že se v Poslanecké sněmovně vyslovujeme pro důvěru či nedůvěru této vládě.

Jistě je to plné právo opozice v demokratickém parlamentním systému, přesto je dnešní hlasování do určité míry odlišné, protože pro nedůvěru hodlá hlasovat i jedna ze stran, která byla součástí koalice. Je důležité si říci, že budeme vyslovovat nedůvěru vládě, která připravila zemi k úspěšnému přijetí do Evropské unie. I přes velké množství nových zákonů začala reformovat veřejné finance, snižovat schodky státních rozpočtů. Prosadila celou řadu důležitých zákonů, jako například zákon o veřejných zakázkách, Natura 2000 a další. Celá řada důležitých zákonů je také projednávána v Poslanecké sněmovně nebo ve vládě nyní. Nový trestní kodex, zákon o střetu zájmů. Mimochodem, Unie svobody - Demokratická unie trvá na jeho přijetí do konce prvního pololetí letošního roku a žádá od premiéra veřejný slib, že tak vláda učiní. Dále pak novela o daních z příjmů. Je třeba samozřejmě velmi urychleně předložit reformu zdravotnictví a shodnout se na koncepci důchodové reformy.

Ještě před několika měsíci jsme slyšeli z řad opozičních poslanců, že tato koaliční vláda vede Českou republiku do hospodářské krize typu Argentiny. A ono ejhle! Česká ekonomika a hospodářství je v nejlepší kondici za posledních osm let. Proto nás velmi udivuje postoj KDU-ČSL a jejích ministrů, kteří, jak se zdá, odcházejí od rozdělané práce.

Unie svobody - Demokratická unie a její ministři jak v předchozí vládě premiéra Špidly, tak v současné premiéra Grosse obstáli a odvedli kus dobré práce. Bylo by nezodpovědné vůči občanům této země takto započatou práci ve vládě a v resortech nedokončit, a zabrzdit tak tempo české ekonomiky. Snahou Unie svobody je naopak tempo ekonomiky zvýšit, a přiblížit tak zemi mezi nejvyspělejší státy Evropské unie, a proto nemůže v hlasování o nedůvěře této vlády podpořit snahy opozice o vleklou politickou krizi. Poslanecký klub Unie svobody nepodpoří svými hlasy návrh ODS na vyslovení nedůvěry vládě.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl pan poslanec Ostrý. Nyní požádám pana poslance Zdeňka Jičínského. Dalším, kdo se přihlásil o slovo, byl pan poslanec Petr Nečas.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, psal jsem nedávno o Kocourkově české politiky, a to, že jednáme o nedůvěře vládě prvního apríla, je myslím něčím, co potvrzuje tento stav. Dlouhodobě se pokouším o to, a bohužel je to dosti marné úsilí, aby politikové si uvědomili více své vazby vůči společnosti, vůči těm, kdo je volili, a aby nepodléhali tomuto ponorkovému prostředí v PS a neupevňovali v občanech ten pocit, který často naše politika vytváří, zdání, že to je jenom to handrkování, jenom to handlování, jenom ten obchod, jak jsme to nebo ono dobře prodali.

Je vskutku zvláštní kuriozitou, která potvrzuje to, co jsem říkal, že jménem politické kultury a politické mravnosti mluví především dnes Miroslav Kalousek. Svého času byl znám výrok, nebudu uvádět autora, ale někteří starší ho možná ještě pamatují: "Slyším-li slovo kultura, sahám po revolveru." Nevím, po čem mám sáhnout, když od Miroslava Kalouska slyším slovo o politické kultuře a politické morálce. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Podle médií Miroslav Kalousek, když jednal včera s prezidentem republiky, si neodpustil připomínku únorových událostí a přijetí demise ministrů prezidentem republiky Edvardem Benešem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP