(15.40 hodin)
(pokračuje Votava)

Cituji: "Spíš jsem nabyl dojmu, že policie celou akci podcenila již v samotném zárodku a pak už jen čekala, jak se situace vyvine. V žádném případě se nedá tvrdit, že měla policie situaci pod kontrolou. Vše potvrzují slova některých účastníků pro náš tisk, kdy konstatovali, že v každé zemi na západ by je do tří hodin rozehnali, ale tady je to super, a proto se sem rádi vrací." Dále pan kolega Suk ve své interpelaci říká: "Rovněž by mě zajímalo, zda se policie vážně zabývá otázkou, proč někdo anonymní pořádá tak precizně organizovanou akci, akci, na kterou přijedou kamiony naložené profesionální audiotechnikou včetně vysoce výkonných generátorů elektrického proudu. Kdo a z čeho všechno toto platí, když všichni víme, že na takovýchto akcích dochází k hromadné konzumaci drog?"

Takže dámy a pánové, ono s tou interpelací je to trošku jinak. Ono se to hodí tak, anebo zase tak. Vloni se to hodilo tak, letos se to hodí zase jinak.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Stanislava Křečka a o slovo se přihlásil Miroslav Beneš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Kolegové a kolegyně, já také myslím, že nemá smysl hovořit věcně k té problematice, když jsme si vyžádali zprávu vlády o věcném řešení.

Já bych chtěl poukázat na jednu věc. Všichni, kteří jsme v této sněmovně a kteří jsme slyšeli vystoupení pana místopředsedy Langera, si musíme uvědomit nebo vidíme, k jakému významnému posunu dochází v argumentaci ODS za těch čtrnáct dní nebo za tu dobu, z které vyplynuly. A současně je předseda vlády obviňován, že má jasno. Ale copak politikové ODS neměli jasno už tři dny po zásahu? Copak jsme nevěděli, neslyšeli, že to je neadekvátní? Copak neměl jasno dokonce Senát, který týden po zásahu přijal hlasy senátorů za ODS usnesení o tom, že zásah je neadekvátní, nezákonný a já nevím jaký? Takže kdo vyčkal nebo kdo vyčkává, kdo chce o tom zprávy a kdo reaguje politicky způsobem, který je škodlivý, který nevychází z reality, ale politizuje tuto záležitost?

Ještě bych se vrátil k požadavku, aby tady vystoupil pan Penc. Já si myslím, že my víme, co by nám tady pan Penc řekl přece. Bylo to mnohokrát publikováno, byl s ním rozhovor, čili my přesně víme, co by tady řekl. Čili podle mého názoru jeho vystoupení je zhola nadbytečné, protože obsah jeho vystoupení je nám už předem znám a jenom bychom se zdržovali.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Miroslava Beneše.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane premiére, členové vlády, dámy a pánové, nebyl jsem na letošním CzechTeku, nebyl jsem ani na žádném jiném CzechTeku. Musím říct, že poprvé jsem se s tímto fenoménem seznámil v roce 2000. Bylo to v jihočeských Jílovicích a tehdy nebylo naprosto nic povoleno. Policie tehdy argumentovala, že paní starostka to má vyřešit. A protože asi zcela správně jsem předpokládal, že akce tohoto typu se na území České republiky budou opakovat i nadále, vyzval jsem tehdejšího ministra vnitra ne na půdě Sněmovny, ne prostřednictvím tisku, ale při normální schůzce na Ministerstvu vnitra, o kterou jsem jej požádal s paní starostkou. Vyzval jsem jej, aby připravil jakýsi návrh postupu. Návrh postupu, aby zákonnost byla dodržována, aby zákonnost byla vymáhána. A návrh postupu měl dva body. Za prvé jakýsi manuál pro obce. Pro obce, co ať už na poli hygienickém nebo na poli občanskoprávním mohou dosahovat, co mohou vymáhat. Chtěl jsem to z jednoho prostého důvodu. Obvykle se tyto akce konají na území malých obcí, jak jste si jistě všimli. A tyto obce nemají žádný složitý aparát. Požádal jsem tehdejšího ministra vnitra, následujícího předsedu vlády a stávajícího předsedu sociální demokracie, o jakýsi manuál policie, jak v takovýchto případech bude postupovat. Vážené dámy, vážení pánové, dokonce jsem mu nabídl jedno řešení. Česká republika na rozdíl od řady jiných zemí má vojenské újezdy v tak velké míře, že by tam mohla naprosto v klidu bez ovlivnění široké veřejnosti probíhat akce tohoto typu.

Vážené dámy, vážení pánové, to, co mě nejvíce mrzí na tom všem - že ministerstvo pod vedením ministra Grosse, ministerstvo pod vedením ministra Bublana nekonalo, pouze reagovalo. Nikoliv koncepčně, ale ad hoc. Pak se nedivme, že se rozdělí ne tato Sněmovna emotivně na dvě skupiny, ale že se celá země možná zbytečně rozdělí na dvě emotivní skupiny.

Vážený pane premiére, prosím vás o jedno. Zohledněte ve své zprávě také to, že tekparty se na území České republiky konají pět let a že orgány nekonaly pro to, aby zákonnost byla dodržena.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. O slovo mě ještě jednou požádal premiér Jiří Paroubek. Prosím, slovo má předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Pokud poslední vystoupení směřovalo k tomu, aby zde vznikla určitá legislativa, která bude řešit tyto věci, myslím, že to je rozumné, byť chápu tu z větší části opoziční rétoriku.

Chtěl bych ještě - nechci být ošklivý, zlý, ale přeci jenom bych rád citoval tady z té interpelace pana poslance Suka před rokem. Ona je totiž velice dobře zpracovaná. Ona velice dobře vystihuje i to, co se stalo vlastně letos.

Cituji: "Spíše jsem nabyl dojmu, že policie celou akci podcenila již v samotném zárodku a pak už jen čekala, jak se situace vyvine. V žádném případě se nedá tvrdit, že měla policie situaci pod kontrolou. Vše potvrzují slova některých účastníků pro náš tisk, kdy konstatovali, že v každé zemi na západ by je do tří hodin rozehnali, do tří hodin rozehnali, ale tady že je to super, a proto se sem rádi vrací. Vždyť bylo možné například uspořádat přísné policejní kontroly hned za hraničními přechody do naší země a vracet všechny v uvozovkách pojízdné autovraky, které se na party sjely, do zemí, odkud k nám mířily. Policie tvrdila, že znala termín konání, pouze neznala místo. Vždyť v průběhu akcí Kryštof jsou naši řidiči šikanováni za daleko drobnější prohřešky a při rozpouštění technoparty bylo mnoho vozidel v absolutně nevyhovujícím technickém stavu vyhnáno zpět do provozu na naše komunikace. O technickém stavu většiny vozidel by vás jistě mohli informovat sami zasahující policisté. Rovněž by mě zajímalo, zda se policie vážně zabývá otázkou, proč někdo anonymní pořádá tak precizně organizovanou akci."

Co platilo před rokem, platí i teď. Já nechci reagovat na mnohost vystoupení pana místopředsedy Poslanecké sněmovny. Já myslím, že nelze slovní rabulistikou zakrýt fakta. Ta fakta, která se bohužel snaží zakrývat i část médií, spočívají v tom, že účastníci technoparty se pohybovali nikoli bohužel jenom na pronajatých pozemcích. Kdyby tomu tak bylo, nebyl by pravděpodobně větší důvod k zásahu. Ale oni se pohybovali bohužel zhruba na devadesáti hektarech nepronajatých pozemků. Pozemků, jejichž majitelé nesouhlasili s tím, aby tam někdo byl, a požádali, obrátili se na policii a podali trestní oznámení. To jsou fakta. Tady není žádná zatvrzelost, tady je jenom opakování fakt, kterých se budeme muset držet.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP