(18.10 hodin)
(pokračuje Šimonovský)

Myslím si, že vás přesvědčím ve výboru o tom, že tento zákon je připraven v souladu s tím, co vláda exekutivně rozhodla o zavedení systému, a že obsahuje veškeré potřebné povinnosti, které jsou pro účinnou kontrolu a vybírání mýtného stanoveny. Na tuto diskusi se těším a jsem připraven poskytnout vám veškeré podklady.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru dopravy a místopředsedovi vlády za závěrečnou zprávu. Pan zpravodaj se závěrečnou zprávou? Nechce vystoupit, nemá zájem.

Konstatuji tedy, že v obecné rozpravě v prvním čtení padl návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 46. Já vás všechny odhlásím, požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Já zahájím hlasování pořadové číslo 46. Ptám se, kdo je pro vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 46 z přítomných 146 pro 34, proti 91. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. Má někdo jiný návrh? Nikoho nevidím.

 

Budeme tedy rozhodovat o přikázání hospodářskému výboru v hlasování pořadové číslo 47, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 47. Z přítomných 149 pro 141, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru hospodářskému a jeho lhůta k projednání zůstala zachována. Děkuji navrhovateli panu místopředsedovi vlády a ministru dopravy Milanu Šimonovskému, děkuji zpravodaji a končím bod číslo 12.

 

Pokračovat budeme v jednání bodem číslo

 

13.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání
na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 1061/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Ještě než se ujme slova, požádám, aby místo u stolku zpravodajů zaujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Martin Kocourek.

Prosím, pane místopředsedo vlády, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, hlavním důvodem vypracování novely je transpozice či dokončení transpozice několika směrnic Evropské unie v oblasti služeb na finančním trhu. Novela především zcela transponuje směrnici o prospektu, který má být zveřejněn při veřejné nabídce nebo přijetí převoditelných cenných papírů k obchodování na regulovaný trh, a dále dokončuje stávající převážnou transpozici směrnice o obchodování zasvěcených osob a manipulaci s trhem a směrnic provádějících tuto směrnici. Novela také dokončuje transpozici směrnice o uvádění finančních služeb pro spotřebitele na trh na dálku. Kromě transpozice práva Evropských společenství upravuje návrh zákona také některé změny v zákonu o podnikání na kapitálovém trhu, jejichž potřeba se projevila v prvních měsících aplikace tohoto nového zákona.

Zákon byl připraven ve spolupráci s pracovní skupinou, jejímiž členy byli zástupci Komise pro cenné papíry, České národní banky, Burzy cenných papírů, RM-Systému, České bankovní asociace, rovněž tak Asociace pro kapitálový trh a Asociace obchodníků s cennými papíry a Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Návrh zákona byl dále podroben veřejné diskusi, jejíž výsledky byly zveřejněny a shrnuty na internetových stránkách Ministerstva financí. Návrh zákona byl v souladu s legislativními pravidly vlády předběžně konzultován s výborem pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny a závěry této konzultace byly do návrhu zapracovány.

Vzhledem k tomu, že tento vládní návrh zákona se týká členství České republiky v Evropské unii, a vzhledem ke lhůtám pro transpozici směrnice Evropské unie jsem rád, že je možné tento návrh projednat na této schůzi Poslanecké sněmovny.

Současně bych chtěl požádat, pokud možno, aby se pozměňovací návrhy omezily na problematiku věcně upravenou v této novele a respektovaly to, že většina legislativního textu má charakter skutečně maximálně přesné a pokud možno co nejvěrnější transpozice směrnic Evropských společenství. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru financí Bohuslavu Sobotkovi za úvodní slovo a žádám zpravodaje pana poslance Martina Kocourka, aby přednesl svou zpravodajskou zprávu. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, já budu velmi stručný a navázal bych opět na slova pana ministra. Pan ministr zde stručně popsal obsah této novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Já bych chtěl potvrdit, že ten návrh je opravdu připraven jako technicistní novela, která reflektuje jak příslušné změny vyplývající ze směrnic Evropské unie, tak zkušenosti, které máme s tímto zákonem za rok jeho fungování. Zároveň bych chtěl potvrdit, že ten návrh a jeho technicistní charakter byl řádně prodiskutován, a proto v této chvíli mohu jen doporučit Sněmovně, aby jej projednala také v rámci druhého čtení a dalších čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku a ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy. Nikoho nevidím, tedy i obecnou rozpravu končím.

Má zájem pan ministr nebo pan zpravodaj o závěrečné slovo? Není tomu tak.

Protože v obecné rozpravě nebylo žádné vystoupení, nepadl ani žádný návrh, o kterém bychom hlasovali, budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Já tedy požádám všechny ostatní poslankyně a poslance, kteří mají zájem o tomto návrhu rozhodnout, aby se dostavili k hlasování.

O návrhu na přikázání rozpočtovému výboru rozhodneme v hlasování pořadové číslo 48. Ještě než ho zahájím, požádám vás o novou registraci, protože se početní poměry ve sněmovně změnily od zahájení rozpravy. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Já v tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 48 a ptám se, kdo je pro přikázání rozpočtovému výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 48, z přítomných 110 pro 106, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru Poslanecké sněmovny. Děkuji předkladateli ministru financí a místopředsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi, děkuji zpravodaji panu Martinu Kocourkovi a končím bod číslo 13.

 

Ještě před zahájením bodu 14 se hlásí paní kolegyně Alena Páralová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo k procedurální poznámce.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych navrhla sloučenou rozpravu k následujícím třem bodům - číslo 14, 15 a 16, a sice vládní návrh zákona o životním a existenčním minimu, sněmovní tisk 1062, vládní návrh zákona o pomoci v hmotné nouzi, sněmovní tisk 1063, a vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s těmito zákony, sněmovní tisk 1065.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP